Foruminlägg av RunnerSthlm

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
3 april 2014 kl 15:31 Redigerad 3 april 2014 kl 15:31
Gilla
Jag har slått till med Ambit2 R HR, fick den för 2500kr (outnorth.se + 5% rabattkod), lockades kanske framförallt av priset, den är trots allt ca 1500kr billigare än tex Garmin 620. Att Ambit2 R likt 620 har inbyggd kadensmätning var en annan faktor, det är ju en mycket bra funktion för löpare och skönt att slippa pod hantering.

Att den inte har bluetooth eller wifi koppling tror jag att kan överleva, däremot så verkar intervall hanteringen något omständig om jag förstår korrekt? Att man inte kan konfigurera sina intervallpass direkt på telefonen utan måste göra det via movescount och sedan synka klockan. Samt även att det är svårt eller omöjligt? att skapa lika avancerade intervall pass som med Garmin?

Om jag förstår det korrekt ska det dock finnas andra entusiast sajter för att skapa intervallpass, tex: http://www.seckle.ch/tools/suunto-ambit-apps/time-interval-app/
#2
4 april 2014 kl 10:40 Redigerad 4 april 2014 kl 11:05
Gilla
Inga problem att kombinera styrketräning med löpning, det är mest skitsnack eller dåligt pannben, med ett undantag: tunga benövningar i gymmet i kombínation med mycket löpträning (tufft/svårt). Vore kul om fler försöker kombinera detta. Själv tycker jag det är kul att sikta på att bli bra allround tränad.

Tex: sub40 (eller motsvarande fart längre distanser), >20 chins, >100kg bänk - roliga tuffa/mål att försöka uppnå samtidigt

Lättare benövningar som tex lårcurl och benspark är inga som helst problem och är dessutom bra i skadebyggande syfte för löpning (kanske speciellt benspark för knästyrka/stabilitet), baksida lår får sig ändå en bra duvning under löppassen. Vadträning vet vi alla hur bra/viktigt det är för löpningen.

Styrketräning är också exceptionellt bra för för rygg samt bålstabilitet.

Utmaningen ligger väl i att regelbundet kunna trycka in tunga bra/effektiva benövningar som knäböj i veckoschemat samtidigt som man ligger på sina 4-5 pass löpning/vecka, risken är att benen får sig en omgång mer eller mindre varje dag, att detta ibland går ut negativt över löpningen.

Jag har själv problem med tunga benövningar som knäböj men tror stenhårt på kroppens förmåga till att anpassa sig, dvs med pannben och tålamod så kommer det gå bättre till slut. Men jag är inte där än, det är ofta jag helt skippar knäböj och kör benspark istället så att framsida lår åtminstone får sig en duvning. Kan också beror på vilken fas man är i, om man prioriterar löpningen eller styrketräningen.

Med undantag benen är återhätmningen inga problem om man tex kör löpning och styrekträning varannan dag så får kroppen tillräcklig vila med möjligt undantag för just benen efter tunga övningar som knäböj, åtminstone innan kroppen vant sig. 4-5 löppass / vecka, 3 styrkepass / vecka.

Sedan om man vill lägga på sig massa eller vill hålla sig smal så styr man det framförallt med kosten. Det blir självklart extra svårt att öka i massa/styrka om man inte äter tillräckligt mycket. Däremot så kommer ändå kroppen tonas/formas och se bättre ut även om du inte ökar i massa/styrka hela tiden eller om du t.o.m. går ner i vikt. Du kommer få en jävligt hård, atletisk deffad kropp. ;-)

Generellt gäller att vill du effektivt öka i styrka och massa så bör du ligga på ett visst kaloriöverskott sett till dygnet, löptränar man samtidigt så kan det bli en himla massa mat. ;-) Visst går det att öka i styrka och massa även om du ligger ungefär +-0, speciellt det första året, men sedan blir det betydligt svårare.

Jag har nog aldrig tränat en disciplin likt styrketräning där man så oerhört tydligt känner samspel mellan kost, vila och resultat. För att generalisera grovt, äter man mera så är det lättare att öka i styrka, äter man mindre är det betydligt svårare eller helt omöjligt. I löpningen upplever jag inte alls kosten lika känslig. I löpningen är det till större delen kroppsvikten som styr hur snabbt det går.

Nybörjar felet nr 1 i styrketräning är för dålig kost och för lite med mat, kvinnor brukar väldigt, väldigt ofta fela med kosten, totalt. Istället för att ersätta fettet med muskler brukar de därför ofta bli mest smala.

Så när det gäller kroppsvikt och kaloriintag har vi tyvärr ett totalt motsatts förhållande mellan distanslöpning och styrketräning.

Lägre kroppsvikt: Bättre resultat i distanslöpning/sämre i gymmet sett till styrka/massa

Högre kroppsvikt: Ökad muskelmassa och styrka men oftast sämre resultat i löparspåret

Är det optimalt för löpningen med styrketräning, nej.

Är det optimalt för styrketräning med löpning, nej.

>Men för att bli väldigt bra allround tränad, JA!

Slarvar man med stretching kan också löpningen upplevas lite kantig och stel pga all överkroppsträning, men vill man bli fin får man lida pin? ;-)

Lite svamligt, långt och upprepande inlägg, men jaja. :-)
#3
4 april 2014 kl 11:07 Redigerad 4 april 2014 kl 11:07
Gilla
Mattias: Perfekt, då frågar jag dig om jag kör fast. ;-)

Den här sajten kanske också är bra? http://www.mytrainingplan.eu/
#4
4 april 2014 kl 13:43 Redigerad 4 april 2014 kl 13:46
1 Gilla
Svar nej, distanslöpning gör generellt både benen och överkroppen smal, åtminstone om man är en seriös löpare som tränar minst ca 4 ggr i veckan med ganska långa distanser och hyfsat tempo. Bara att titta på vilket motionslopp som helst på topp 1000, hur många kraftiga löpare med stora kraftiga ben ser ni, 5 st? Majoriteten är smala lättviktare som flyger fram i löparspåret. ;-)

Vissa kan väl däremot lyckas bygga lite massa på vader och baksida lår, men det är personligt.

Sedan beror det väl lite på vad man har för idrottsbakgrund, tex ex cyklister, hockeyspelare och fotbollsspelare har ju ofta ganska stora ben som utgångsläge.

Undrar om det överhuvudtaget finns en bättre idrottsdisciplin för att bli smal än distanslöpning? Önskar man bibehålla eller få en mera atletisk kropp så rekommenderar jag kombinera med styrketräning.

En reservation: Ser att TS är en kvinna och om det är exakt samma sak med kvinnors ben vet jag tyvärr inte. ;-)
#5
4 april 2014 kl 13:53 Redigerad 4 april 2014 kl 13:53
1 Gilla
Thomas: Under förutsättning att du varierar din träning, sköter din vila, kost och låter kroppen hinna återhämta sig så är det lugnt. 24h mellan ett löppass till styrketräningspass eller åt andra hållet är tillräckligt för de allra flesta, åtminstone när din kropp vant sig för vad du utsätter den för.

Psykas inte av artikeln, du kommer märka själv hur din kropp svarar.

Det är ytterst sällan jag kör styrke och kondition samma dag, just eftersom jag vill få ut så mycket som möjligt av respektive disciplin och ge kroppen tid till återhämtning. Har legat på 4 löpdagar och 3 styrkedagar en längre period, men växlar nu nu upp till 5 löpdagar och 3 styrkedagar, dvs endast en av dagarna kör jag dubbla pass beroende på hur det känns. (Ju längre tid mellan styrkepasset och konditionspasset den dagen som jag dubblar ju bättre.)
#6
4 april 2014 kl 20:23
Gilla
Patrik: Skulle nog ändå våga hävda att du är ett av undantagen. Jag har inte sett många orienterare med grova lår, den saken är klar. ;-)
#7
4 april 2014 kl 20:24 Redigerad 4 april 2014 kl 20:26
Gilla
#8
4 april 2014 kl 20:45 Redigerad 4 april 2014 kl 20:54
Gilla
Peter: Du har din poänger, absolut. :-)

Men det beror också lite på hur man definierar optimering.

Själv anser jag tex hyfsad kost, vila/återhämtning och en viss variation i sin träning som mera grundläggande/logiska faktorer.

Det som stör mig mest nu för tiden är nog alla dieter och den helt fanatiska skräcken mot snabba kolhydrater (världens bästa energi i direkt anslutning till träning enligt mig).

Du nämner maltodrexin (potatis/majs stärkelse). :-) En otroligt billig, lättlöslig och snabb kolhydrat för träning och/eller som sportdryck.
#9
5 april 2014 kl 16:57
Gilla
Patrik: Ok, intressant, blir nog mer pass i Hammarbybacken framöver. :-)
#10
5 april 2014 kl 17:01
1 Gilla
#11
5 april 2014 kl 17:08 Redigerad 5 april 2014 kl 17:13
Gilla
Anita: Felaktigt generaliserande.

Går utmärkt träna med tex hantlar varje dag (24h vila) om man varierar övningar och muskelgrupper (vilket man bör göra om man tränar styrka flera dagar i rad).

En person som har tränat länge kan säkert t.o.m. få utveckling även vid hantelträning med samma muskelgrupper två, tre dagar i rad även om det kanske inte är optimalt (risk att man blir sliten).

Man ska inte underskatta kroppens förmåga att anpassa sig till vad man utsätter den för (även om det kan ta tid).
#12
9 april 2014 kl 10:57
Gilla
Maria: Felaktig generalisering.
#13
15 april 2014 kl 15:56 Redigerad 15 april 2014 kl 16:35
Gilla
Snabbare fart på långpassen kräver längre återhämtning och ökar kanske skaderisken något. Långsammare fart bör göra att du klarar av att springa längre och vara ute längre tid vilket kan vara väldigt bra beroende på vad du tränar inför.

Ofta vill man ju att långpassen ska vara långa i tid räknat. Gör ett snabbare tempo att totaltiden minskar tar det bort lite av syftet med långpass.

Veckans olika pass bör ha lite olika syften. Långpassen är framförallt för att vänja kroppen att arbeta lång tid (för att palla längre lopp).

Det här är ett enormt kärt ämne. Min högst personliga åsikt är att det är helt ok (bra) med lite snabbare tempo på långpassen *sporadiskt*, under förutsättning att du vilar tillräckligt inför nästa pass (för en motionär brukar ca 48h brukar räcka). Men visst är det tuffare...

Din nivå, träningserfarenhet etc har självklart betydelse också.
#14
15 april 2014 kl 16:22 Redigerad 15 april 2014 kl 16:29
Gilla
Varning för ett något generaliserande inlägg men det är omöjligt att prata om hur vikt påverkar distanslöpning utan att bli generaliserande.

Som alltid finns det självklart undantag (!) men *generellt* har vikten en helt enormt stor betydelse vid distanslöpning och under kuperade banprofiler i synnerhet. Varje kg du går ner bör återspeglas på din klocka under förutsättning att du är frisk och kry och håller dig inom "hälsosamma" gränser.

Man kan väl möjligtvis hävda att det är imponerande när tyngre löpare gör lika bra eller bättre tider jämfört med lättare löpare, men å andra sidan får man väl skylla sig själv? Dvs, att nå önskad matchvikt är en vital del av förberedelserna.

Den som tränar mest och förbereder sig bäst vinner ofast, inget konstigt i det, vikten ingår i helheten. Personligen är jag helt ointresserad av "ursäkter" när folk klagar på att de tränat lite eller är för tunga. Det är ju resan mot målet, dvs, träningen och förberedelserna som är den riktigt stora utmaningen och där som de flesta fallerar.

Majoriteten av de tyngre löparna skulle göra ännu bättre långdistans tider om de gick ner i vikt men reserverar mig för undantag.

Men de flesta av oss är motionärer, har familj och kanske även pysslar med annat i livet, inklusive andra idrottsdiscipliner som kräver mera styrka, dvs att bli så snabb långdistansare som möjligt är för de flesta av oss inte på liv eller död. ;-) Nu är det ju dessutom ganska inne att man ska vara allroundtränad, något jag själv gillar.

Att folk som är tunga presterar lika bra eller bättre än lättare löpare kan det finnas en määängd orsaker till. Vikten är ju en tung faktor, ja, men enbart en faktor av flera.
#15
15 april 2014 kl 16:39
Gilla
Arpo: Kan du vänligen utveckla detta mycket kontroversiella påstående: "En kvinna som springer milen sub-40 är lika duktig som en man som springer samma sträcka på samma tid."

Möjligt att jag missuppfattar ditt inlägg men om du står för ovanstående mening så vänligen utveckla det så att jag förstår ditt tankesätt.

Vi pratar om två olika kön, man och kvinna, korrekt?
#16
16 april 2014 kl 19:22 Redigerad 16 april 2014 kl 19:41
Gilla
Maxpulsen går väl tyvärr ner vid ökad ålder men det vore underligt med ett plötsligt dropp.

Du borde för "skojs skull" köra lite tortyr intervaller i backe och se vad du kommer upp i för puls då så att du har lite att jämföra med.

Skulle ju kunna vara positivt om det finns mer att ta av, benen kanske tog slut först vilket ledde till att du inte kom upp i din normala 10k tävlingspuls?

Det kan väl också vara svårare att komma upp i hög puls under perioder då kroppen är något sliten, hjärtat anpassar sig, sänker takten men försöker istället pumpa mer blod varje slag?
#17
23 april 2014 kl 16:41 Redigerad 23 april 2014 kl 16:44
Gilla
Jag gör det inte själv (inte haft pulsklocka så länge) men har en seriös/duktig bekant som låter pulsen styra i högre grad än km tempo under tävling. Dvs han vet precis på vilken max pulsnivå han bör ligga för att inte dra på sig för mycket mjölksyra.

För att kunna köra enligt denna metod så antar jag man måste ha rejält med historiskt pulsdata och koll på hur kroppen reagerar vid olika pulsnivåer.

Med tanke på svaren i denna tråd så verkar det vara en ovanlig metod, underligt nog?
#18
23 april 2014 kl 16:51 Redigerad 23 april 2014 kl 17:00
Gilla
Pizza och öl efter målgång? :-) Det är vad jag kallar sann Söderanda, man kanske borde ställa upp.

Hmmm, ja, så mycket plattare banprofil än det här borde vara svårt att hitta, blåser gör det dock ofta. En fin dag borde det också bli problem med folk vid Årstaviken, speciellt sträckan mellan Drakenbergsparken - Eriksdalsbadet.

Vätskestationer blir Thaibåten och Patricia? ;-)
#19
11 maj 2014 kl 08:58 Redigerad 11 maj 2014 kl 09:05
Gilla
Folk verkar gnälla över vad som helst nu för tiden, t.o.m. över att man fick en funktiontröja från Newline? Vill man inte ha den så är det väl bara att tacka nej eller ge bort den? ;-) Jösses...

Inte för att det är så mycket bättre att reta sig på att folk retar sig, varför bry sig? ;-)
#20
1 juni 2014 kl 00:32
Gilla
Anmäld till Blodomloppet 10k Stockholm för att kunna seeda in mig i bättre grupp till LL.

Problemet är jag fick startgrupp 5 till Blodomloppet och det är tusentals med löpare som ställer upp? Att plöja fram som en jävla idiot genom fältet i hopp om att gå sub42 för att komma med i grupp 1C på LL kan bli en intressant upplevelse...

Om det också gick att seeda sig till seedningsloppet (Blodomloppet) har jag inte riktigt förstått?? ;-) Känns som en ond cirkel det här. Girigt av LL ledningen att begränsa antalet seedningsgrundade lopp på det sätt de gjort.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >