Foruminlägg av Daniel Berglund

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
10 augusti 2018 kl 01:29
Gilla
När jag började springa på senare delen av 90-talet fick jag också rekommenderat "stabila" skor eftersom man ansåg på Löplabbet att jag överpronerade.

Efter ett tag fick jag hyfsade problem med benhinnorna, eller i alla fall ömhet på skenbenens utsida. Ungefär så att det räckte att en fluga satte sig där så visste jag knappt vad jag hette.

Jag bytte skor; ingen effekt.

Jag gick till sjukgymnast, som sa "du har benhinneinflammation". Jo tack.

Jag provade formgjutna inlägg från Löplabbets ortopedtekniker och det blev till min förvåning etter värre.

Då tog jag paus under vintern. Sedan tänkte jag att det kanske är läge att göra tvärt om, så när det töat sprang jag en stump på asfalt i mina vanliga kontorsskor. Inga problem. Därpå skaffade jag New Balance 82x-vaddenuhettepådentiden för neutralt löpsteg och har sedan varit helt fri från alla benhinneproblem.

En deltagare på dåvarande marathon.se-forumet förmodade att jag genom träning hade förändrat löpsteget och nu borde använda neutrala skor. Tydligen ett helt riktigt råd för mig (tack Bo E!)

Vi är alla individer men byte till neutrala skor hjälpte alltså för mig.
#2
2 november 2018 kl 11:09
1 Gilla
Det är väl en del av långa banan? Börja vid grusplan - spring 8:an till Stora Delsjön - upp på milen och till Brudaremossen - 5:an till skidbackens dalstation - grusväg nästan upp till Svarttjärn - upp på milen och spring 2 km söderut - tvära över till åttan och spring norrut - alldeles före Svarttjärn gör man en extra sväng ut i skogen, kommer tillbaka på dämmet vid Svarttjärn, sedan milen igen, nästan framme vid 5:an springer man ner till Härlanda tjärn och utmed södra sidan bort till motionscentralen.

Förutom den där delen med åttan norrut och den extra kroken vid Svarttjärn går långa banan samma väg om jag inte minns helt galet. Fast då rundar man Lilla Delsjön och springer över mossen.
#3
3 januari 2019 kl 23:58
2 Gilla
Jag begriper inte varför man ska sätta upp mål överhuvudtaget. Eller rättare sagt, jag förstår att en del vill göra det, men nog finns det folk som tränar med motor och drivkraft utan att ha mål uppsatta?

"Mål" för mig innebär något jag sätter upp och förhoppningsvis uppnår efter ett tag. Då är målet förbrukat, och jag drabbas av en liten depression, och sedan hittar jag raskt på ett nytt mål, osv.

Jag trivs bättre med att tänka i nivåer. "Jag vill springa 5 mil i veckan" t ex. Eller "jag vill vara såpass tränad att jag kan springa en halvmara på 1:40 utan särskild formtoppning eller andra hyss".

Eller för att relatera till utbildning: tentamen är ett mål, men kunskaperna är nivån. Det är kunskaperna jag vill ha. Tentan är ju bara ett bevis på att jag nog har dem.
#4
4 januari 2019 kl 13:14
Gilla
Tidigare hade jag ofta Lidingöloppet som "mål", inte så där jättehögtidligt proklamerat inför 12 vittnen osv, men i alla fall något som fick bestämma rätt mycket av träningen. Så i augusti ökade jag distansen påtagligt och jag schemalade hela september (kändes det som) inför Loppet. Sedan i oktober blev det i regel inte sprunget något alls.

Det där var ju helt kontraproduktivt. Nu har jag istället "målet" att hålla mig på nivån 5 mil i veckan, och det målet är ju där hela tiden, varje vecka. Därför uppfattar jag det inte som ett mål utan somjust en nivå som kräver en viss insats. Det här är mycket bättre för min del och jag håller mig springande även på vintern numera. Blir det för enkelt med 5 mil får jag höja ribban, men jag slipper att ha ett mål som jag passerar och som därefter är förbrukat.
#5
21 februari 2019 kl 20:10
Gilla
Inlägg 18 i tråden "Näringsintag under löpningen" (https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=16065)
Länken är: https://www.gih.se/disputationNP
#6
11 mars 2019 kl 18:04
Gilla
Jag tror helt enkelt att den inte har öppnat än. Italiensk organisation :-) De ska ju skicka ut email när det är dags att komplettera och det har vi inte sett, vare sig jag eller någon av mina kollegor på jobbet som också ska springa (eftersom vi behändigt nog är där på konferens just då...)
#7
19 mars 2019 kl 16:17
Gilla
Nu är det rätt länge sedan jag cyklade vätternrundor men då hade jag ont i ena knät och sedan båda. Det hjälpte med neoprenskydd (dvs värme) på knäna. Ingen permanent bot men det gick att cykla utan problem. Andra råd som du kanske hört redan är att undvika höga växlar (trampa snabbt och lätt alltså) och att ta det försiktigt med den dragande rörelsen i trampet eftersom den är ovan i början.
#8
16 april 2019 kl 21:14
Gilla
#9
16 april 2019 kl 23:06
Gilla
#27, det var länge sedan jag läste någon kemi, men -O-O- blir en peroxid och -O-OH en hydroperoxid, där alltså väteperoxid H-O-O-H är ett specialfall.

Varför just hydroperoxider är så allergena och exakt hur de bär sig åt för att reta immunförsvaret forskas det i, se länkarna i #14. Om peroxider i allmänhet också är allergena har jag ingen aning om - jag tänker mer på instabila föreningar och sprängämnen.

Apropå ursprungsämnet, strumpor, brukar jag skölja kläderna efter varje pass, och tvätta dem i 40 grader en gång i veckan. Det tycker jag funkar för att få bort lukten helt. Det är så tråkigt att byta om till svettiga kläder, så sköljandet hoppar jag inte över. Bakterier kan jag inte se som ett problem om inte kläderna ligger fuktiga en längre tid, men då kommer nog mögel också. Vilket påminner mig om mellanstadiets gymnastikpåse :-)
#10
3 juni 2019 kl 22:29
Gilla
Leden lades om ute vid Härskogen för ett par år sedan och då slank det med typ 2 km grusväg vid Långetjärnen och någon km preparerad motionsled. Men jag tror det ersatte en ganska sank sträcka, så det var nog till det bättre. Enligt kartan verkar det finnas några andra sträckor med grusväg.

Vill man slippa asfalten vid Furulund/Öjersjö går motionsspår och stig alldeles bredvid vägen, men skillnaden är väl marginell.
#11
5 juni 2019 kl 22:06
Gilla
Jag hade ont i åtminstone ena vaden när jag tog upp löpningen efter ett längre nästan-uppehåll för ett par år sedan. Jag minns inte exakt var det satt, men det var svårt att springa. För mig hjälpte det att stretcha i någon minut före löppasset, alltså vanlig vadstretch med händerna på någon vägg eller träd och ena foten långt bakåt, pressa hälen i backen.

Enda fallet jag har råkat ut för där stretch faktiskt hjälpte. Problemet försvann sedan efter några månader.
#12
19 juni 2019 kl 00:19
Gilla
Spåren vid Årekärr är rätt flacka också. Kommer du österifrån blir det kanske omständligt att ta sig dit, men 10km-spåret går att nå via Kållered - Labacka. Har dock inte själv provat att ta mig från det hållet.

Finnsjön runt har jag provat en gång, inte så kuperat heller vill jag minnas.

Rigortorpet är inte helt fel heller.
#13
26 juni 2019 kl 19:17
Gilla
Jag brukade också göra så, alltså äta (lunch) och sedan vänta några timmar innan jag började springa. Nu har jag de senaste långrundorna provat att istället äta något (1/2 ostkaka) omedelbart före. Det har varit ett rejält lyft.

Så istället för att springa på fastande mage kanske TS skulle prova att äta en rimlig frukost och ge sig ut direkt därpå utan att vänta.
#14
14 juli 2019 kl 00:03
Gilla
Garmin Forerunner 235 (tre år gammal). Handledsmätningen fungerar ganska bra, men ofta kommer den igång med dubbla pulsen och fattar först efter ett par minuter vad det borde vara. Ofta blir det omotiverade små spikar i pulsdiagrammet och den är långsam vid snabba pulsökningar, t ex backträning.

Jag köpte precis ett pulsband "Goji" på Elgiganten för 300 kr och ska prova om det fungerar bättre. Jag brukar inte pulsträna men kanske pulsbandet hänger med bättre vid intervaller och backar.
#15
14 juli 2019 kl 21:58
1 Gilla
Nu har jag provat pulsbandet (det är alltså ett sådant här: https://www.google.com/shopping/product/743338096100713786) och det gör sitt jobb kan man väl säga. Lätt att para ihop med klockan och tydligen bra radiokontakt under passet. Det svarar snabbare än handledsmätningen på pulsökning i backar. Dock är det kvar en del som jag tycker omotiverade pucklar i pulsdiagrammet, t ex varierade pulsen från 138 till 177 under en kort tid på sluttampen utan att det är någon egentlig backe där att tala om. Men jag har inget "facit" att jämföra med.
#16
15 juli 2019 kl 10:39
1 Gilla
Här är en bättre länk: https://www.elgiganten.se/product/wearables-och-traning/aktivitetsarmband/GHRBELT17/goji-bluetooth-and-ant-pulsbalte

Ser att det finns ett par begagnade Garmin-band på Tradera också. Men vad som funkar till Suunto har jag ingen närmare koll på. ANT+ är dock en egen standard och inte tillverkarspecifik.
#17
22 juli 2019 kl 00:34
Gilla
Jag tror det är snok-år i år. Normalt ser jag aldrig ormar när jag springer, däremot en och annan kopparödla. Men i år har jag sett 5+ snokar, de flesta döda dessvärre. I Göteborgsposten var det nyligen någon gosse som hittat en fullständigt enorm snok och i Aftonbladet för ett par dagar sedan hade någon hittat en i elskåpet, grillad... Så det verkar vara något speciellt i år,
#18
24 juli 2019 kl 00:14
Gilla
Sprang idag Härkeshult - Härskogen och det var inga problem med märkningen. Underlaget är blandat med lika delar stig och skogsbilväg och i närheten av Härskogen även mer preparerad löpslinga.
#19
24 juli 2019 kl 01:19
Gilla
Förutom Data recording: every second som Björn påpekade, så har jag i min 235-a satt
- Enheter: metriska.
- Klocka: 24h.
- Veckan startar på måndag.
- GPS = GPS + GLONASS

Jag tror inte jag har ändrat något annat men jag är inte säker.
Jo förresten, jag har ställt in den att pipa var 5:e minut.

#20
25 juli 2019 kl 23:48
Gilla
Väcker en gammal tråd! En sådan här vacker sommardag, med nästan 30 grader, måste väl alla hålla med om att Bomull Är Bäst?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >