Foruminlägg av Stefan Eriksson

#1
14 november 2013 kl 11:47
2 Gilla
Hej, kan bara beskriva ur egen erfarenhet då jag själv gjort en viktresa och börjat löpträna. Har en tro på att en varierad kost är det bästa för mig men efter att antal års slarv så visade vågen "helt plötsligt" 3 siffror... Bestämde mig då för att lägga en plan. Som den sockertorsk jag är/var så bestämde jag mig för att lägga om kosten och köra LCHF, dock enbart i en månad som en sockeravgiftning. Omedelbar viktminskning! Började samtidigt gå rask promenader och träna styrka. Efter första månaden började jag äta mer varierat, dock ingen skitmat, då jag märkte att mer intensiv träning inte fungerade FÖR MIG på LCHF.
Körde så i ca 1år innan jag fick för mig att testa på att köra mer intensiv träning med mindre kolhydrater. Testet varade i några veckor och där jag inte såg någon större skillnad var på långpassen runt 2-2,5tim. Tempo, tröskel och intervaller funkade överhuvudtaget inte. Var som att springa i sirap, inget tryck i kroppen.
Så vad har jag egentligen gjort, skippar skitmat, äter husman/vanlig mat, ser till att dricka minimalt med kh, ingen läsk etc. detta i kombination med både löpträning och styrketräning(Knäböj, mark bänk och chins etc.)
Resulterat i -25 på vågen på 1,5 år och håller den vikten, samtidigt som löpresultaten blir bättre och bättre.
#2
24 november 2013 kl 10:54
1 Gilla
Igenkänningsfaktor = HÖG!
Sprang halva Fjällmaran i Sälen i år och "råkade" anmäla mig till hela nästa år.
Målsättningen är "att ta mig runt" med hedern i behåll ;-)
Min plan är att samla tid/mil under nov - mars, Långt och lugnt med ett mer tempobetonat pass i veckan och framåt våren börja lägga in lite mer fart och behålla långpassen.
#3
24 november 2013 kl 14:07
1 Gilla
Mitt upplägg ser ut ungefär så här:
Måndag: Vilodag alt. Styrke (Fokus på Mark och Knäböj)
Tisdag: Tempo/Stergringslopp ca 50-60 min
Onsdag: Vilodag alt. Styrke (Fokus på Mark och Knäböj)
Torsdag: Distans Terräng 50 - 75 min
Fredag: Vilodag
Lördag: Distans Terräng 50 - 75 min
Söndag Distans 100 -120 min LUGNT!

Styrkepassen "slänger" jag in då jag inte är för sliten.
#4
12 april 2014 kl 17:24
1 Gilla
#5
17 april 2014 kl 14:51
Gilla
Av egen erfarenhet, jag gick i samma viktklass som din far hösten 2011, kan jag bara säga att den bästa peppningen var att se viktnedgång samtidigt som man märkte presationsförbättringen och att man mådde bättre och bättre. För mig var det vikten, konditionen/styrkan och allmänhälsan som motiverade mig.
-Sluta är "skitmat"
-Vänj kroppen med att röra sig. Gå raska promenader för att bygga lite grund och lite styrka i leder, ligament osv. Börja INTE springa för hårt för tidigt. För egen del så hade jag satt ett riktmärke, att jag skulle börja jogga/springa när jag var under 90 (rassliga knän och fotleder).

Sprang mina första 2 lopp 2013:
Vansbo Terränghalvmara
Sälens Fjällhalvmara

Ang halvmara, tänk på att tiden, 2:45, är en faktor som till och med kan vara värre än sträckan i sig självt för en otränad person.