Foruminlägg av Sophie åman

#1
19 november 2013 kl 08:15
Gilla
Hej!

Pga utlandsresor under vinterhalvåren löptränar jag endast under sommaren/hösten. Bestämt mig nu att stanna hemma i Sverige och eftersom jag tycker om att springa skulle jag vilja satsa på att bli riktigt duktig. Att springa milen under 40 och att delta i både hel och halvmaran.

Jag började träna i augusti detta år efter ett års uppehåll med noll motion. Springer mest 5 km rundor, ibland milen och som mest 1,5 mil. Allt som allt har jag sprungit 15 mil sedan augusti. Samt varvat detta med intervall flex på friskis.

I dagsläget springer jag 5 km på 23 min. Och milen mellan 45-50 min. Jag har sedan starten minskat min snittid med 1 minut per kilometer.

Jag planerar att nå mina mål till nästa sommar. Är 25 år och kvinna, 175 cm och väger 60 kg.

Har ingen egentlig träningsbakgrund. Förutom ridsport i tonåren.

Jag har ett fysiskt krävande jobb med långa pass och pendlar mycket vilket slukar mycket tid. Men är beredd att satsa trots att det skulle innebära extremt tidiga morgnar och sena kvällar.

Hur ska jag gå till väga? Vet att jag måste öka antalet mil i veckan. Och hur undviker jag att skada knäna? Efter längre pass som t.ex. 1-1,5 mil kan de ömma och bulta några timmar senare. Är det normalt eller nån form av nybörjargrej?

Tacksam för svar!

Mvh
#2
22 november 2013 kl 11:08
Gilla
Hej!

Tack allihop för ni har tagit er tiden att svara!

Just nu har min kontinuitet varit ganska dålig då jag fått ett nytt jobb och nya rutiner. Men jag ser det som en övergångsfas och att det kommer bli bättre när jag fått pejl på det hela.

Drömmen vore att klara ett Marathon. Men jag tror att jag ska satsa på ett halvmarathon och milen till nästa sommar istället. Då det ligger närmre min dagsform och jag tror det är mer långsiktigt att ha delmål.

Den absolut största utmaningen för mig är utan tvekan att bygga upp kroppen långsamt. Som Johan Kling nämnde är jag väldigt tävlingsinriktad. Även fast jag har planerat ett lugnt träningspass så har jag väldigt svårt att hålla tillbaka. Jag har lätt för att pressa min kropp, istället för att lyssna på den. Det senaste året har jag varit mer medveten om detta och försöker alltid ha det i åtanke när jag tränar. Därför har jag denna gång försökt ta det mer lugnt... Jag springer oftast 5 km pass, alltid en dags vila mellan passen. Inbillar mig att det ska ge en bra "grund" för kroppen. Men ska kolla in HADD.

Ang. knäna kan jag ibland få en diffus värk runt knäskålens sidor. Samt ostadighetskänsla när jag springer i nedförsbackar. När jag går/springer dvs. rör knät känns det som en sena skär in över knäskålen. Typ som att man skulle ha för tajta byxor med en söm som skär in över knäskålen när man böjer benet. Problemet uppstår bl.a. när jag slarvat med stretch, sprungit långa sträckor eller sprungit i kyla. Jag har läst en del och hittat vad det kan bero på (kommer inte ihåg vad det hette just nu)... Men det kan röra sig om att vissa muskler kring knäna är stela (jag är extemt stel baksida lår), och att inre lår är för otränade. Jag märker i alla fall en förbättring när jag slutar träna enformigt.