29 mars 2016 kl 12:22
Tack :)
Då har du åtminstone byggt upp en grund nu, utan en grund finns det inget att bygga kvalitetspassen på. Var försiktig med kvalitetspassen till en början och se istället till att öka tempot med tiden så du inte börjar för hårt.
Just det, jo tekniken är otroligt viktig, då vasaloppet idag är mycket stakning så gäller det att lära sig behärska den tekniskt, det är mycket mer än bara sätta i stavarna och trycka sig framåt. Stakning är ett helkroppsarbete och i modern stakning mycket lite "armar". Det är ju framförallt bål och rygg som jobbar och stavisättningen är tycker jag den viktigaste delen då det är här du utvecklar mest kraft, det gäller både att få ett så kraftfullt stavtag som möjligt fast samtidigt ska det vara energisnålt och så du nyttjar kroppens tyngd och rörelseenergin framåt. Det är en balansgång mellan hur stora stavtagen är men samtidigt får de inte bli för stora så du får en för låg frekvens, gäller att hitta det som fungerar bäst för dig.
Jag har inte helt bestämt planeringen ännu men vill ha minst 1 vilodag i veckan så då blir det 4 dagar med enkelpass och 2 dagar med dubbelpass med både löpning och rullskidor när jag är uppe i full träning. Kommer smyga igång med träningen men någongång i början av sommaren hoppas jag vara uppe i de 8 passen. Till en början endast kvalitetspass i löpning och distans/långpass på rullskidor, detta då jag saknar mängdträningen i stakningen för att bygga en grund, och senare i sommar även börja med tröskel- och intervallpass även på rullskidor.
Men lite grovt funderar jag på något liknande upplägg:
Måndag:
-Löpning (Distans/Tempo intervaller)
Tisdag:
-Rullskidor (Distans/Tempo tröskel/intervaller)
Onsdag:
-Löpning (Distans) + Rullskidor (Distans)
Torsdag:
-Löpning (Tempo tröskel/intervaller)
Fredag:
-VILA
Lördag:
-Löpning (Distans/Långpass)
-Rullskidor (Distans/ Tempo tröskel/intervaller)
Söndag:
-Rullskidor (Långpass)