1 oktober 2013 kl 21:23
Jag har sprungit sedan i vintras, från att i stort sett inte sprungit alls tidigare så har jag nu snittat 2-4 mil i veckan under året. Tränade väldigt mkt enligt devisen att jag skulle göra PB varje runda. Fick löparknä följt av hopparknä efter några månader och läste på litegrann. Kom in på pulszonsträning och började misstänka att jag hade kört för hårt. Så sedan i somras har jag kört 3 pass iveckan, ett långpass, ett distanspass och ett intervallpass. Fungerat jättebra på så vis att jag inte blivit skadad, iofs känt av hopparknät en del men det är hanterbart och gör inte ont under passen längre.
Tycker dock inte att jag förbättrats nämnvärt så jag börjar fundera på vilken puls man egentligen ska ha under träning. Försökt uppskatta tröskelpuls och har lagt låga tröskeln på 168 (baserat på att man ska kunna prata obehindrat där så känner jag verkligen inte att jag kan lägga den lägre - för prata obehindrat vettetusan om jag kan :))
Mkt av träningen ska ligga i zon 3-4 enligt de källor jag sett, alltså 80-100% av tröskelpuls. Jag har kört på det men det innebär ett ganska lågt tempo på t.ex. distanspassen. Sett på många ställen att man ska hålla tex halvmara-fart på distanspassen men då går min puls upp i tröskelpuls direkt - vilket den alltså inte ska? Å andra sidan känns det konstigt att ligga i tex 5:30-tempo på 7-kilometerspassen och sedan snitta 5:05 på Sthlm halvmarathon. (Är rätt mentalt jobbigt att springa 21 km i typ samma tempo som man normalt håller på 6*1000 meters intervall...)
På halvmaran (1:49) snittade jag 172 i puls, på senaste milloppet (51min) 176. Också hört att tröskel är vad man orkar hålla en timme - så då borde det ju vara runt 175 då kanske? Men det är så oerhört långt över prattempo känns det som.
Så, vad tror ni? Är det rätt väg jag kör nu eller borde jag köra hårdare pulsmässigt? Kommer fortsätta köra ca 35km utspritt på 3 pass i veckan.
Tacksam för alla typer av gissningar.