Foruminlägg av Anders Ringman

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
27 mars 2008 kl 15:24
Gilla
Hej där

Funderar lite på att under våren köpa en GPS-klocka med pulsmätning. Kör nu enbart med en pulsklocka men vill byta upp mig lite.

Funderar starkt på en Garmin Forerunner 305 men undrar nu om det finns andra alternativ till den och som ligger på max 2500 kronor.

Jag skulle också vilja veta hur det är med programvaror till 305:an? Att det medföljande programmet inte är en höjdare har jag förstått. Ladda nyss ner SportTracks 2.0 och det ser ju trevligt ut. Men vad jag vill veta är hur det är med export av värden, framför allt pulsvärden, till Excel? Går det över huvudtaget att göra?

Anders
#2
27 mars 2008 kl 15:56
Gilla
Grejen är den att jag inte är helt nöjd med min pulsklocka, den funkar men mer är det inte. Dessutom så känns det onödigt att ha både en pulsklocka och en GPS-klocka när man tränar.

En liten fråga till, hur är FRWD W600 jämfört med Garmin Forerunner 305?
#3
30 mars 2008 kl 15:25
Gilla
Jag tackar för alla svar.

En fråga till Erik G, vet du hur mycket bättre Forerunner 405 är jämfört med 305? Jag tycker att 305 ser helt okey ut nämligen men har 405:an något som är otroligt mycket bättre så kan det ju vara en idé att vänta in den.

Sen så har ingen svarat på min fråga om det på något sätt, via något program, går att få in framför allt pulsdatan till Excel från klockan utan att behöva mata in siffrorna manuellt?

Vore kul att veta om det går, både när det gäller Garmin-klockorna och klockan från Globalsat.
#4
30 mars 2008 kl 23:27
Gilla
Så med andra ord Kenneth så är 305:an ett bättre köp än 405:an?

Kollade lite på 305:an och den ser häftig ut. Troligen så har den fler funktioner än vad jag har nytta av men det är just det jag gillar. Ju mer finesser desto bättre....
#5
1 juni 2008 kl 12:17
Gilla
Jag har beställt en FR305 från USA men ännu inte fått den så jag vet inte exakt hur det är men vad jag har förstått så fungerar det inte att ladda den via elnätet om man inte har en adapter. Det skall dock gå att ladda klockan via datorns USB-port.

Sen så, om jag har förstått det hela rätt, så är det inga svenska menyer i klockan och inte heller någon svensk manual.

Fast som sagt, detta är vad jag har hört bara. Hur det sedan är får jag se när klockan kommer (vilken dag som helst hoppas jag).
#6
8 juni 2008 kl 14:17
Gilla
Erik... Hur funkar den pluginen? Fixar den till felaktigheterna automatiskt eller måste man styra upp det manuellt efter det att man har importerat ett träningspass?

Jag har nämligen pluginen installerad men det ser inte ut att funka. Hade med mig min nyinköpta 305:a runt på den vanliga rundan i fredags och den visar en sänkning av höjden på 35 meter under en sträcka på 13 meter. I verkligheten är det i det närmsta helt plant där, möjligtvis att det lutar neråt en aning.

Samma höjdkurva visas både i TC och Sporttracks så det ser inte ut som om pluginen skulle ha fixat till något där.
#7
8 juni 2008 kl 20:00
Gilla
Erik... det blev helt andra värden på höjdkurvan nu. Stämmer troligen betydligt bättre även om det fortfarande ser lite för brant ut jämför med verkligheten.

Tack för tipset.
#8
12 juni 2008 kl 17:52
Gilla
Vad jag har förstått så har 305:an fler funktioner än 405:an, men det kanske jag har fått om bakfoten. Det finns kanske någon som vet exakt som kan svara på det.

Jag har i alla fall en 305:a och är hypernöjd med den. Har haft den exakt en vecka idag och den är väl använd. Rena drömklockan som jag inte kan tänka mig att vara utan.
#9
13 juni 2008 kl 01:15
Gilla
Just det där med vikten har jag tänkt en del på. Innan jag fick min 305:a så läste jag en hel del om den och många påstod att den var så stor, tung och klumpig.

Visst, den är stor men tung är den inte. Jag blev förvånad när jag började använda den, man känner inte alls att man har den runt armen. Så tung är den inte, den väger väl, om jag nu minns rätt, bara 77 gram och det är ju inte så värst mycket.

Jag gillar storleken på den eftersom det medför att det är en stor och tydlig display. Vad jag har förstått så är 405:an lite mindre när det gäller storleken på displayen. Springer man och då och då kastar en blick på klockan så vill man ju lätt se vad som står på den och då är det ju bra med en rejäl display.

Själv så använder jag dock mest tre fält när jag springer, tid. distans och puls. Kommer väl att lägga dit tempo sedan också när jag har kommit igång ordentligt med träningen.
#10
13 juni 2008 kl 14:54
Gilla
Magnus... precis min mening också, 77 gram är ju inget alls och att sedan minska sin "tunga börda" med 17 gram ger knappast någon fördel alls. Möjligtvis så skulle man kanske tjäna in några 100-delar. Fast de som jagar hundradelar är väl mest sprinterlöpare och de behöver väl knappast en GPS när de springer runt på en 400-meters bana, jag tror de minns var de har varit när de sprang.

:=)
#11
14 juni 2008 kl 12:31
Gilla
Själv så har jag haft min Forerunner 305 i drygt en vecka nu och har avverkat några löppass under denna tid. Måste säga att jag är extremt nöjd med klockan i sig även om jag inte har lärt mig alla funktioner ännu. Har visserligen fått ett problem nu (som jag tar upp i en annan tråd) men det skall väl lösa sig det med.

När det gäller mjukvara/webbaserade tjänster så testar jag allt jag kommer över men som det ser ut nu så är det TC och ST jag kommer att använda. TC för backup och ST för att ha koll på träningen.

Dock så kan jag hålla med om att inget av dessa program (eller något annat jag har testat) är perfekt. Men det finns nog inga perfekta mjukvaror att tillgå, vad som anses som perfekt är ju högst personligt. Det en person vill ha kanske någon annan inte vill ha osv.

Alternativet är ju att skriva ihop ett eget program eller knåpa ihop en egen webbaserad tjänst, något jag funderar lite lätt på att göra. Att göra något eget är ju egentligen det enda sättet att få den "perfekta tjänsten".

Nu kan ju inte alla programmera eller göra webbtjänster, men detta är ju ett utmärkt sätt att lära sig programmera, eller hur? :=)
#12
14 juni 2008 kl 12:37
Gilla
Jag har råkat ut för ett litet missöde med min Garmin Forerunner 305. Saken är den att jag råkade ta ett löppass med klockan inställd på Biking (hade cyklat dagen innan).

Egentligen så spelar det väl ingen större roll men lite ordning och reda vill man ju ha i sin klocka *ler*...

Jag testade med att ladda ner träningen i TC och där ändra från cykling till löpning. Sedan försökte ladda upp träningen igen till klockan men detta fungerade tydligen inte. Det står att uppladdningen fungerade men träningen syns inte i klockan.

Min fråga är nu, går det att återställa ett träningspass från TC till 305:an??
#13
14 juni 2008 kl 12:57
Gilla
Jo i och för sig, och det har jag.

Var bara nyfiken på om det gick att skicka upp en träningshistorik tillbaka till klockan.
#14
16 juni 2008 kl 22:32
Gilla
Jag är sedan ca två veckor tillbaka en lycklig ägare till en Garmin Forerunner 305 och en av de funktioner jag gillar med den är just det att jag kan koppla in klockan mot datorn och sedan direkt få upp på en karta hur jag har sprungit eller cyklat.

Fast det är bara en av alla finesser med klockan jag numera har svårt att klara mig utan... *ler*
#15
17 juni 2008 kl 16:36
Gilla
Måste bara säga det att jag nu har kört några pass med min Forerunner 305 och den är ju hur bra som helst. De senaste två passen så har jag angett en distans och ett tempo och sedan sprungit efter detta. Bra att ha koll på att man håller ungefär samma tempo hela tiden. Har också då använt mig av den virtuella träningskompisen och snacka om en rolig funktion alltså.

Nackdelen är väl att jag sprang och tittade väldigt mycket på klockan och det kanske blev lite orytmiskt ibland. Fast det kanske är nyhetens behag bara. Men kul var det i alla fall.
#16
17 juni 2008 kl 19:07
Gilla
Hej hej

Jag måste bara fråga en sak angående fartlekar. När jag tränar numera (har bara hållit på ett par veckor) så kör jag en slinga i ungefär samma tempo hela tiden. Målet har varit att orka runt hela elljusspåret utan att gå. Detta har jag nu uppnått och nu vill jag gå vidare, att bara ligga och springa i samma tempo pass efter pass låter tröttsamt.

Intervaller är ju en idé och det skall testas. Men så finns det ju det där med fartlekar. Men jag har inte riktigt förstått vad fartlekar innebär exakt.

Kan man säga att det är en lite mer okontrollerad form av intervaller? Att man springer på som bara den lite då och då när man känner för det. Detta då jämfört med intervaller då man mer är styrd av en viss distans eller tid för tempoökningen och vilan?

Någon vänlig löpare som kan förklara detta för mig?
#17
17 juni 2008 kl 21:32
Gilla
Tack alla för era svar. Nu vet jag lite mer om fartlekar, nu är det bara att testa.

/Anders
#18
17 juni 2008 kl 22:24
Gilla
Peter.... hade inte direkt tänkt att börja idag...*ler*... Det blir först om några veckor.

Håller fortfarande på med att få upp grundflåset och få in löpkänslan.
#19
19 juni 2008 kl 15:02
Gilla
Även jag är en av alla här som mycket väl känner igen sig i det du skriver Malin.

Jag började träna för ett par veckor sedan. Jag har visserligen tränat en hel del förr, sprungit halvmaraton och så, men det är för många år sedan (80 och 90-talet). Senast jag tränade hyfsat regelbundet var för fyra år sedan. Men nu som sagt så bestämde jag mig för att börja igen. Jag valde att träna på det elljusspår som nästan börjar utanför huset där jag bor (ett par hundra meter ifrån i alla fall). Spåret går runt en sjö, är relativt flackt och lättsprunget och det är drygt 1900 meter.

Vid första passet så orkade jag totalt springa en fjärdedel ungefär, uppdelat på ett par etapper. Med andra ord inte så bra. Andra gången gick det lite bättre men inte mycket. Efter att ha sprungit så några gånger så insåg jag att om det fortsätter så här så kommer jag lätt att tröttna. Även om jag vet att det tar lång tid att nå resultat så vill ju ändå det undermedvetna att man snudd på skall bli bäst i världen med en gång...*ler*

Jag bestämde mig i alla fall för att tänka om och genomföra två saker. För det första så bestämde jag mig för att sätta upp delmål och för det andra att dra ner på tempot rejält.

När det gäller delmål så tänkte jag så här att när jag sprang så skulle jag ge mig sjutton på att klara hela vägen till den grillplats som ligger efter ca 1200 meter, hur trött jag än skulle bli. Där skulle jag få vila. Det funkade. Sedan sattej ag upp ett mål att klara mig ända fram till bäcken som ligger ett par hundra meter längre bort och det gick bra. Efter ytterligare några pass så tänkte jag att nu springer jag till grillplatsen, jag kom dit och var pigg. Då fortsatte jag till bäcken och var pigg även där och bestämde mig för att springa fram till nästa bäck, gick utan problem och då var det bara den sista backen kvar till mål och jag hade klarat ett helt varv utan att gå. Så gör så om du springer samma runda, tänk ut olika stället utmed rundan som du kan ha som små etapper i stället för att tänka stort och på hela rundan.

Sen när det gäller tempot så tvingade jag mig att springa så sakta som möjligt. Jag införskaffade en Forerunner 305 klocka, kanske en lite onödig och dyr pryl för en nybörjare men det har varit till en stor hjälp faktiskt. Jag ställde in klockan på en distans och på ett tempo och sedan så kunde jag med klockans hjälp se till att hålla detta tempo hela tiden. Jag har ökat tempot lite varje pass nu och det funkar jättebra. Klockan har varit till en stor hjälp.

Nu klarar jag mig runt sjön utan problem och har planer på att utöka distansen med några hundra meter genom att jogga "bakåt" en bit, starta där och springa dessa hundra meter samt sedan ett varv runt sjön. Snart lär jag nå två varv runt sjön utan att gå något.

Lycka till!!!
#20
25 juni 2008 kl 10:43
Gilla
Det skulle vara kul att se någon springa en mara i ett 100-meters tempo... *ler´
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >