Foruminlägg av Svenne

#1
29 maj 2013 kl 19:27
Gilla
Varför känner du att du behöver mera stöd? Jag har gått åt andra hållet och springer bara med minimalistiska skor nu, även på asfalt. Det är såklart en inkörningsperiod då man måste bygga upp musklerna, styrkan och stabiliteten i foten, men man känner sig Free =)
#2
29 maj 2013 kl 19:32
Gilla
# att slå distansrekord längre än en mara -alltså en ultramaraton. (KLARAT 20/4 2013)

# springa en officiell tävling i ultralöpning. Funderar på Kebne Arctic Run i fjällmiljö. Verkar mysigt arrangerat.

# klara milen under 40 igen (var nere på 33 som "ung")
#3
29 maj 2013 kl 19:45
Gilla
Jag har i ett halvår ätit enligt en modell som inte tar bort kolhydrater, men där källan till kolhydrater är utbytt. Bort med pasta, ris, potatis och in med baljväxter (bönor, linser).

Modellen kommer från Tim Ferris bok 4-hr body och bygger på att man äter långsamma kolhydrater och mer protein 6 dagar i veckan. Den sista dagen är den s.k. Cheat Day, då man får äta hur mycket som helst av vad som helst! Det finns många vettiga aspekter med denna kosthållning som är bra ur ett hälsoperspektiv. Mycket handlar om att ställa basförbränningen mot fett och att hålla en jämn och stabil insulinnivå dygnet runt.

Jag gjorde mig av med 5-6 kg kroppsfett under vintern. Tappade inget alls i lean mass. Det märks i löpningen att man har mindre onödigt att släpa på i år.

Jag har under tiden tränat som vanligt och aldrig känt mig orkeslös. Rekommenderas! Fråga gärna mer om det låter intressant.
#4
29 maj 2013 kl 20:52
Gilla
Ett sätt för att få kolhydraterna att lagras in i musklerna istället för att energilagring ska riktas mot fettdepåer är att aktivera GLUT-4 transportörer.

Det kan man göra genom att 5 minuter före intag av mycket kolhydrater göra enkla muskelövningar. Jag brukar köra 30 st knäböj och 30 st breda armhävningar. Proceduren upprepas igen 1-1,5 timme efter måltiden.

GLUT-4 aktivering =)
#5
29 maj 2013 kl 21:01
Gilla
Du har fått en klassisk "Gubbvad" som det kallas. Mitt tips är att först och främst vila från löpningen tills att det onda helt är borta när du går eller testar jogga lätt.

Sen har jag hört att de flesta blir hjälpta av att köra excentriska tåhävningar för att bygga upp styrkan i vaderna.

Vad springer du med för skor? Har du nyss bytt skor? Har du medvetet bytt löpteknik eller kanske skorna gett dig ny teknik?

Många som försöker springa med "rätt löpteknik" överdriver den lite för mycket har jag sett. En del springer på främre 1/3-2/3 av fotbladet men låter aldrig hälen toucha underlaget innan nytt steg tas. Då är det stor risk att man tröttar ut och sliter på vadmuskeln.
#6
29 maj 2013 kl 21:07
Gilla
Jag har två olika par minimalistiska skor. Om jag ska springa asfalt och hårdare packad grusväg blir det Inov8 Bare-X Lite 150. De har i princip obefintlig greppyta, så inget att rekommendera i terräng. Där kör jag med årets prisade nykomling Trailroc 235, också från Inov8.

Om du ska gå över från dämpade skor och skor med dropp till odämpat och med 0-drop. Ta det lugnt! Överdriv ordet lugnt! Det som ställer till det för de flesta är att vadmusklerna är för svaga för att klara av tekniken. Kör typ 1 km, 2 km, 3 km och växla mellan dina gamla skor om du vill springa längre sträckor mellan.
#7
29 maj 2013 kl 22:42
Gilla
@Dana GLUT-4 är en molekyl som finns på ytan av muskelceller. Den aktiveras när muskeln aktiveras. När GLUT-4 är aktiverad gynnas transporten av glukos in i muskelcellen och kan där användas direkt eller lagras som glykogen.

Och som @Magnus N refererar till, koffein underlättar också inlagringen av glykogen i muskelcellerna.