Foruminlägg av Agnete

#1
24 januari 2014 kl 10:00
1 Gilla
Christian #1

Jag läste boken tidigt i höstas och testar nu lite av hans idéer. Det går ju att själv göra en lutande träplatta om man är lite händig, (eller har en närstående som är det, vilket jag har … tack E!), med en träbit och en halv rundstav.
Sen har jag anpassat hans veckoprogram efter mina förutsättningar och jag blir långsamt bättre, sprang t ex Xtremen i Ursvik i söndags och var förstås lite stel på kvällen men nästa dag var jag fit for fight igen. Och jag har bara sprungit regelbundet, 3-4 ggr/veckan, de senaste två åren. Och är inte direkt ung, om man säger så ;).
Kan ju inte med säkerhet säga att mina relativa framsteg beror på Ortons idéer - verkligen inte - men bokens upplägg inspirerade mig och hjälpte till att ta mig till nästa nivå helt klart. Han fick mig att drömma om att springa länge på de där stigarna, uppleva naturen och lugnet i skogen, förmågan och styrkan i min egen kropp.

#8 och #9: För er som inte har läst boken - varför dissar man förresten något som man inte har läst? - det är klart att det kan låta som floskler när man bara återger ett citat utanför sitt sammanhang, som #8 här ovan, vilken bok som helst om idrott eller hur man förbättrar sina prestationer kommer låta fånig och floskelrik om man inte ser helheten. Fråga vilken toppidrottare som helst, den som inte jobbar med den mentala biten eller tycker det är fånigt kommer inte särskilt långt.
Att det inte är direkt komplicerat att ta upp löpning betyder inte att det är lätt att göra det och sen ta sig vidare och bli bättre utan skador. Vore det lätt skulle väl alla springa runt som galningar ;).

Orton gör det som måste göras i en sån här bok, han försöker inspirera och han gör det på ett litet annorlunda, och som jag tycker, lyckat sätt.

Om ni vill kan jag försöka lägga upp en bild på min hemmagjorda balansplatta :)
#2
24 januari 2014 kl 13:46
1 Gilla
Bild uppladdad av Agnete
Och rejäl floskelvarning på #15, Stephan! Har man liksom också hört förut. Men slappna av, det är väl helt okej, vi rör oss ju på väl upptrampade stigar här. Inget nytt under solen, jadajada.

Men till de som är intresserade av ett tydligen supergammalt påhitt ;), så här löste Edward, min medlöpare, det i en enkel och billig men fungerande konstruktion, från sidan och underifrån:

Och vi tar förstås inget ansvar för ev skador etc etc
#3
25 januari 2014 kl 10:15
Gilla
Nu är jag nyfiken: Vilka dåliga och liknande "budskapsböcker" om löpning tänker du främst på? Av de som finns ute på marknaden nu alltså.
#4
26 januari 2014 kl 15:13
1 Gilla
Henrik - När det gäller Evy Palm håller jag verkligen med dig, det är en bok man vill läsa. Och om Emelie Forsberg så småningom!

Sen ser jag att de tre böcker som du jämför med Ortons bok - de är ju inte alls lika den till innehållet. Så det här med "otroligt många liknande böcker" inom löpning var kanske inte helt förankrat i verkligheten utan taget ur luften för att göra en billig poäng. Nice try.

Men tack för att du delade med dig av dina andra läsupplevelser, alltid intressant att höra.
#5
27 januari 2014 kl 11:25
Gilla
Har sett några av Matt Fitzgeralds böcker i idrottande vänners bokhyllor, han tränar väl liksom Orton toppatleter fast är mer känd p g a att han också skriver på stora träningssajter. Fått för mig att det är rätt mycket mer tävlingsfokus, Ironman, triathlon och de mer extrema uthållighetstävlingarna främst på asfalt, i hans böcker.