Foruminlägg av Axel Kårfors

#1
17 juli 2012 kl 14:12
Gilla
Hej,

Jag är en nybliven löpare, jag har spelat mycket squash innan och upptäckte i maj hur kul det var att springa så jag har gjort det allt mer och mer.
För ett par veckor sedan sprang jag nog lite för mycket för vad min kropp klarar av. Under veckan betade jag nog av 4 mil och det hela avslutades med ett långpass på dryga 2 mil.
Dessutom sprang jag då på en sluttande vägbana med lutningen åt samma håll hela sträckan.
Detta resulterade i att jag fick ont i knät, eller vid sidan av knät och hade svårt att gå ner för trappor och sluttningar. Alla symtom för löparknä. Så jag träffade en naprapat idag och han ställde samma diagnos.

Men dessutom menade han att jag har en benlängdsskillnad på ca: 1cm, mitt vänstra ben är kortare och det är det som har legat bakom löparknät, som också är på vänster ben, detta blev speciellt kraftigt när jag sprang min runda i sluttning då lutningen var åt "fel" håll och förstärkte åverkan på knät.

Allt detta verkar fullkomligt logiskt och stämmer med hur jag har känt under min löpning.

Nu rekommenderade naprapaten mig att gå till en ortoped för att prova ut inlägg som kompenserar för min benlängdsskillnad för att få bukt på problemet vilket leder till min fråga.

Bör jag gå till ortoped även fast min skillnad bara är så liten?
Vad jag har förstått ska inte 1 cm vara så mycket när det kommer till benlängdsskillnad och att gjuta inlägg känns som ganska stora växlar.
Räcker det inte bara att jag är medveten om min skillnad och väljer att springa i motsatta sluttningar eller plana vägar?

Kan framfotsisättning vara en lösning eller förvärra det? Jag tror att de ortopediska inläggen oftast brukar se ut så att de kompenserar endast i hälen, hur fungerar det då?

Tack för ett trevligt forum förresten och Sajt!

/Axel
#2
18 juli 2012 kl 01:37
Gilla
Tack för alla svar!

Jag kommer nog att vänta ett tag och stretcha, träna mindre och rätt. Skulle det mot all förmodan inte fungera så får jag vända mig till ortopeden.
#3
20 juli 2012 kl 14:16 Redigerad 20 juli 2012 kl 14:16
Gilla
Såg ett gäng MT00 zero trail på Intersport för 600:- reapris. Ganska många storlekar på butiken vid Drottninggatan.
#4
17 september 2012 kl 18:16 Redigerad 17 september 2012 kl 18:17
Gilla
Jag hade också problem med att zickzacka genom massan från startgrupp H som debutant i halvmaran, hade amitionen att komma en bra bit under 1:40 men det blev 1:40:55 istället. Jobbigast för mig var att känna att jag kunde ge mer men inte fick inte utlopp för det.

Istället för att lyfta blicken och segla fram i sitt tempo var det bara fokus på löparna framför och hur man ska ta sig förbi dem. Extra jobbigt i sista uppförsbacken innan Slussen där det kändes som en riktig flaskhals.

Men vädret och åskådarna som hejade på. Vilken dag!
#5
14 oktober 2012 kl 18:06
Gilla
Jag sprang i sista startgruppen (Herrar 3) men såg till att stå längst fram i startfållan. Hade ett underbart tomt spår hela vägen fram till 5-6 km då jag började springa ikapp damer från grupp 2, men det var alltid ganska uppglesat och jag kunde lätt ta mig fram.
Slutade på 43:07 och PB och var faktiskt glad att jag inte försökte byta upp mig till någon snabbare startgrupp.
#6
10 november 2013 kl 11:03
2 Gilla
Jag förbättrade mig också, med 17 minuter. 3:12:57 är min nya tid. Vintermaran var sjukt bra för mig i alla fall. Perfekt att få bokslut på all den form man jobbat upp under hösten.
Jättetrevligt arr med väldigt positiva och engagerade funktionärer, kommer lätt springa nästa år!