19 juli 2012 kl 20:06
" Årets upplaga av Stockholm Marathon, som anordnas den 2 juni, var fullbokat redan i december. Av de cirka 21 000 som kommer att delta uppskattas nästan 4 procent få avbryta loppet. Och enligt triathleten och kostexperten Jonas Colting kommer cirka 90 procent av dem som bryter göra det för att de har ätit fel innan loppet.
På riktigt?
– Japp, de får problem för att de har ätit för mycket, för svårsmält eller för tätt samma dag.
Så vad är hemligheten?
– På tävlingsdagen är det viktigaste att du väljer något som du smälter lätt. Att äta mängder med pasta, som vissa föreslår, är bisarrt och dumt. Den största myten vad gäller kost och träning är att man ska trycka i sig kolhydrater. Det behövs inte för att kunna träna och tävla på hög nivå. Det är just kolhydrathetsen i Sverige som har gjort att vi har paradoxen med många tjocka motionärer. Man tränar mycket, men är trots det överviktig. Fett går nämligen inte att förbränna på de höga insulinnivåer som kolhydraterna ger. Jag säger inte att man ska undvika kolhydrater helt, men man kan skära bort sådant som är onyttigt och onödigt. Vi är stenåldersmänniskor som är gjorda för långt och segt arbete med mycket feta livsmedel.
Vad äter du inför ett maraton?
– Ganska fet och näringsrik föda. Till frukost äter jag mina egna pannkakor innehållande fem ägg, en banan, en sked mandelsmör, kanel och salt – allt stavmixas. Till det serverar jag lite bär och vispad grädde. Till lunch blir det en stor näringsrik sallad med olika typer av grönt, avocado och lax eller oxfilé.
Hur ska jag dricka?
– Inte överdrivet. Du är ingen kamel som ska korsa öknen, och du får vätska under loppet. Många får problem för att de har druckit för mycket vatten som samlats i vävnaden. Får du inte vätska under loppet: se till att ha på dig ett bälte med ett par små vattenflaskor.
Och under loppet?
– Efter en mil kan man hugga in på näringsrika gels. De finns i många olika typer, så prova dig fram till någon du gillar. Att tejpa fast sex till åtta sådana på kroppen och fördela dem över sträckan är en bra idé.
Och i slutet av loppet?
– Coca-Cola är oslagbart när man har cirka en timme kvar. Det är jättemånga elitlöpare som kör på det i slutet. Det innehåller upppiggande socker och koffein, och dessutom kolsyra som gör att du rapar. Man sväljer ju en hel del luft under ett maraton."
Tja vad säger ni om hans synpunkter ?????