Foruminlägg av Christer Olsson

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
4 juli 2012 kl 00:00
Gilla
Jag har nyligen kommit igång igen efter att bara ha ströjoggat lite som uppvärmning inför styrketräningspass under vintern. Känner igen mig i många av kommentarerna eftersom jag också haft svårt att motivera mig till att hålla igång löpningen och försökt distrahera hjärnan med jobbfunderingar, musik och podradio under tiden man nöter x antal km asfalt.

Genombrottet som kom för några månader sedan var när jag slutade se joggning som ytterligare en form av motion/träning som skall klämmas in i den stressiga vardagen. Istället så övergick jag till att se det som ett sätt att varva ner och slappna av efter en stressig dag. Även om det är fysiskt ansträngande så är det mentalt avkopplande att kunna stänga av alla andra tankar och bara fokusera på sin löpteknik andning och stigen man har framför sig.
#2
12 juli 2012 kl 21:07
Gilla
Har bara låst upp den första men den går fortfarande att kolla på via tävlingssidan (filmlänk per etapp i tabell ovanför deltagarlistan):
http://jogg.se/playitas
#3
31 juli 2012 kl 21:47
Gilla
Mina hälsenor brukar normalt bli stela och strama vid vila och stillasittande dagarna efter man tränat och även kännas ömma under inledningen av löppassen för att sedan mjukas upp och börja fungera problemfritt efter ca: 5 minuters lätt jogg.
Under semestern började jag dock få problem med smärta längre ner längs senan i höjd med övre kanten på hälbenet. Dessa problem vart till skillnad från tidigare problem värre under träningspass. Den här vecka var det daggs för återgång till job igen och efter 2 dagars normal vardagsmotion kan jag knappt gå. Efter lite googlande under kvällen (eftersom jag insåg att alla sjukgymnaster hade stängt för dagen) så har jag dock insett att problemet antagligen inte är hälsenan utan inflamation i den djupliggande slemsäcken som är inklämd mellan hälsena och hälben. De övningar som jag i vanlig ordning kört för rehab/prehab av hälseneproblem har antagligen inte gjort det bättre eftersom all dorsal flexation av hälen med spänd hälsena gör detta problem ännu värre.
#4
31 juli 2012 kl 22:15
Gilla
Det återstår att se. Kunde som sagt knapt gå när jag kom hem idag men efter att ha legat i sängen och kollat på OS med en påse krossad is under hälen så känns det bättre. Ska försöka ringa runt och se om jag kan lokalisera någon sjukgymnast med relativt kort kö imorgon så jag kan få min självdiagnos bekräftad och förhoppningsvis lite rehab-tips.
Smärtan jag hade tidigare var långt ifrån diffus och kändes primärt när foten skjuter ifån marken (vid normalt promenerande). Att gå ner för trappen på jobbet var också en pina (även i detta i samband met att den bakre foten är på gång att lämna marken). Dessutom var området mellan hälsenan och den yttre fotknölen extremt känsligt för tryck, vilket mina gamla ASICS-löparskor självklart konstant pressade mot. Brukar normalt ha VFF även till jobbet men valde dessa mer traditionella skor eftersom jag tänkte att de skulle avlasta hälsenan lite.
#5
3 augusti 2012 kl 16:17
Gilla
Tåstrumpor i merinoull är det enda jag använder sedan ett¨år tillbaka. Alla tidigare problem med odör, blåsor, förhårdnader och svamp mellan tårna är helt borta. Själv föredredrar jag strumpor av normal längd och tycker även att Smartwool micro/mini är lite väl tunna så jag kör oftast med Smartwool Saturnsphere.
#6
10 augusti 2012 kl 14:15
Gilla
Låter som samma problem jag just blivit av med.
Har haft lite överansträngda hälenor under en längre tid p.g.a. lite väl snabb upprampning av träningsmängd i minimalistiska skor. Efter en mil i extremt lungt temop för 2 veckor sedan så började jag känna av lite vag smärta på insidan av hälen. Tog det lungt resten av veckan och fokuserade på tåhävningar, hälgång, stretchning och diverse balansövningar för att träna upp fötter och vader.
När det sedan var dags för första arbetsdagen efter semestern insåg jag att det bara blivit värre av dessa övningar. Efter ett par km promenerande under dagen kunde jag knapt gå. Smärtan hade då flyttat sig mer åt utsidan av hälen men i övrigt låter symptomen liknande. Ont precis när foten skjuter från marken vid normal gång. Andra saker som framkallade obehag var att gå nerför trappor (också när foten skulle lätta från marken) och enbent tåhäv (mest vid första frånskjutet då smärtan strålade ner under foten, efter det så kändes det bättre).
Smärta vid beröring var precis intill hälsenan där den kommer i kontakt med hälbenet. Gjorde lite internetsökande på kvällen och kom fram till att det antagligen var inflamation i den djupliggande slemsäcken mellan hälsenan och hälbenet.
Att gå normalt var mer eller mindre omöjligt om jag inte trippade omkring på tårna. Försökte hitta ett par högklackade skor för att avlasta problemområdet under läkningsfasen men det verkar som om de inte gör sådana i storlek 44 :( Så jag införskaffade ett par hälkils-inlägg i plast som jag langade in i ett par sandaler och tog bort remmen som gick bakom hälen på dessa för att undvika tryck mot det svullna området.
Efter en veckas behandling med nedkylning (is inlindad i blöt handduk) på morgon och ett par gånger på kvällen, Voltaren T samt gel 3 ggr per dag och undvikande av allt som gör ont så verkar det dock ha försvunnit. Kastade ur hälkilarna i förrgår och tog mina VFF till jobbet igår. Kändes prima så det blev ett första joggingpasset på vägen hem och hälen verkar fortfarande i fin form idag.
#7
22 augusti 2012 kl 12:47
Gilla
Så länge man kan springa ute så skippar jag musik. Har svårt att hålla mig ifrån att försöka falla in i takten musiken har och när man omväxlande springer upp och ner för backar, hoppar över stockar och stenar och vadar i gytja upp till knäna har man inte direkt någon fast stegfrekvens att utgå från i låtvalet.

När det börjar bli kallare och man hamnar på ett löpband på något gym är det dock en annan situation eftersom det där normalt poppas electro/dance i 120-140 bpm vilket kan fungera om man går men knappast när man springer/cyklar. Brukar skapa en playlist baserat på kompletta mp3-samlingen på hårddisken i stigande bpm-ordning (85-95 / 170-190) så man kan stega sig fram till lämplig takt för dagen. För att ytterligare optimera detta kan det vara bra att lyssna igenom listan och sortera ut låtar med liknande rytmiskt mönster.

2 gratisprogram som kan vara bra för detta är MP3Gain (normaliserar ljudnivån per låt eller album så att man slipper justera volymen i tid och otid) och MixMeister BPM analyzer (automatisk BPM-analys som sparas i form av ID3-tag i mp3-filerna).
#8
26 augusti 2012 kl 01:05
Gilla
Röker (1 pack om dan) och transportjoggar mer eller mindre regelbundet (dock inte sammtidigt :o). Vill inte kalla det för löpning för om jag hade ambitioner att faktiskt "springa" skulle jag börja med att sluta med rökning.
Alla mina PR så här långt är från dagar när jag klömt köpa cigg på väg till jobbet och fått slut på dessa ett antal timmar innan hemjogg alternativt perioder när jag lyckats hålla mig ifrån giftpinnarana en längre tid.
#9
31 augusti 2012 kl 14:02
Gilla
Brukar alldrig få det nu för tiden men råkade ut för det under långcyklingen på Playitas i våras efter en riktig brakfrukost ca: 1 timma innan vi skulle ut.
#10
7 september 2012 kl 17:35
Gilla
Personligen tycker jag de flesta seriösa löpbutiker gör ett bra jobb även om jag personligen vänder på klacken direkt när det börjar snackas fotavtrycksanalys, filmning bakifrån, diskussion angående stabilitering, dämpning, pronationshämmning och ortopediska inlägg.

De flesta personer som kommer in på löplabbet och liknande butiker är motionärer som får för sig att rycka upp sig och hänga med några andra kollegor från jobbet på något motionslopp. Har själv varit där och normalt kom man igång och tränade ett par veckor innan loppet.

Gör man detta med ett par minimalistiska skor så lär man inte springa (eller gå normalt) på 1 par månader efter att ha släpat sig i mål.

Själv så fick jag för mig att sattsa på minimalistiska skor förra året efter min förra vända med ovanstående koncept. Eftersom det var slut på motionslopp och jag hade gott om tid till nästa vår så tänkte jag att man kanske skulle skippa stöd och korrigeringar som rent logiskt borde avlasta just de muskler som borde vara i mest behov av träning.
#11
10 september 2012 kl 17:02
Gilla
Problemet med undersökningen som omnämndes i Born to Run är att den egentligen inte säger någonting. Att personer med dämpade och stabilicerade skor (vid en ankät i samband med ett lopp) rapporterade mer skador under träning är inte tillräckligt för att dra slutsatsen att man blir skadad oftare av dessa. Det kan lika gärna vara så att folk som haft skador har skaffat mer stabila och dämpade skor för att komma runt skadeproblem.

Gillar Born to Run och använder själv fivefingers, men tycker det är värt att belysa att varesig skoindustrin eller barfotaförespråkarna har vetenskapligt stöd vad gäller skadefrekvens på sin sida.
#12
12 oktober 2012 kl 12:09
Gilla
Har inget problem med att bli blöt om fötterna när jag är ute och springer. Lera, vattan och gyttja upp till midjan under sommar, vår och tidig höst är bara härligt.

Dock brukade jag tidigare i år passa på att under arbetsveckor gå till bussen på morgonen och hoppa av tidigare på kvällen för köra lite skogsstigsjogg sista biten hem. Ville undvika onödig packning så jag tog träningskläder på när jag skullel in och bytte om till kontorsarbetskläder när jag var framme. Har helt kommit av mig med detta eftersom minsta tillstymmelse till fukt på morgonen innebär att man får sitta med dyblöta fötter hela dagen om man har VFF.
#13
23 oktober 2012 kl 23:35
Gilla
Är också lite sugen, mest för att ha en (lätt bizarr) utmaning som motivation för att hålla igång över vintern och sluta röka samt undvika att i vanlig ordning börja igen efter en månad eller två.

Finns det möjlighet att nedgradera sig till 8 mil någon gång frammåt våren om man inser att man tagit sig vatten över huvudet?
#14
26 oktober 2012 kl 18:00
Gilla
Vila i form av sömn är väl bland det viktigaste för återhämtningen och själv sover jag mycket bättre efter ett på gränsen till överdrivet varmt bad.
P.g.a. detta så passar jag nästan alltid på att tappa upp badkaret och lägga mig med en kall IPA och kolla lite TV efter kvällspassen under arbetsveckan :)
Efter veckans morgonpass och helgens distanspass mitt på dagen brukar jag se till och få i mig lite energi och vänta tills jag slutat eftersvettas innan jag tar en snabb kall dush för att piggna till istället.
#15
26 oktober 2012 kl 22:24
Gilla
Var något år sedan man läste boken och nu fick jag hlt plötsligt lite sug efter att läsa den igen. Lite synd att diskussioner om Born to Run alltid ramlar in på barfotalöpning och svartmålning av skoindustrin.
Det som jag hoppas folk som läser boken tar till sig är något som sammanfattas ganska bra av den svenska under-texten "Jakten på löpningens själ". Min främsta behålllning av boken är den förändrade inställning jag fått till löpning. Vad som tidigare var ytterligare en träningsform, avsedd att mildra mitt dåliga samvete för det allmänt ohälsosamma leverne de flesta av oss våndas över, har förvandlats till ett sätt att varva ner och slappna av efter en stressig dag, koppla bort alla ovesäntligheter och bara vara sig själv för en stund.
#16
29 oktober 2012 kl 20:51
Gilla
Dessa lär man kolla upp. Alltid trevligt med lite löpningsrelaterat att lyssna på medan man sitter på bussen.

Den enda riktigt bra löpningsrelaterade podcast jag hittat så här långt är ultrarunnerpodcast.com (73 avsnitt så här långt):
https://itunes.apple.com/us/podcast/ultrarunnerpodcast.com/id492152715
#17
30 oktober 2012 kl 00:41
Gilla
Verkar som om internetskojjarna har hittat en lättlurad målgrup bland idrottare som vill förbättra resultat och snabba upp läkning från skador. Har aldrig sett så mycket pseudovetenskapliga tokpryttlar före jag började hänga på löparforum. Har inte orkat kommentera tidigare (angående magnetarmband och andra tokerier) men det börjar bara bli för mycket.

Ett par exempel på artiklar som tar upp kinesio tejp: http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/olympic-pseudoscience/ http://skeptoid.com/blog/2012/08/13/kinesio-tape-the-evidence/
#18
31 oktober 2012 kl 18:49
Gilla
Har inte hittat något på de ställen jag brukar införskaffa skor från. Letade runt lite i måndags efter att ha avverkat 3km i snöslask vilket inte var direkt mysigt iförd mina vanliga VFF.
Försökte gå igenom högen med gamla skor för att hitta något fungerande alternativ men de jag provat hittils käns extremt obekväma och/eller klumpiga :( börjar nästan tro att mina fötter av någon outgrundlig anledning blivit en storlek större under senaste halvåret)
#19
1 november 2012 kl 18:51
Gilla
Tror det blir odubbat (och utomhus) denna vinter för min egen del.

Efter att den första snön smälte och frös till, insåg jag att de osandade isgatorna till cykelbanor var helt underbara att springa på. Svårt att hitta någon form av träning som ger bättre känsla för kraftfördelningen genom löpsteget. Hoppas på mer halka så man kan få chansen att slipa lite på utförslöpningstekniken eftersom jag kunde konstatera att jag helt klart landar lite långt fram med fötterna i nedförsbackarna (höll på att slå på ändan ett antal gånger i dessa).
#20
5 november 2012 kl 21:23
Gilla
Låter bra. Lär ändå beställa lite fler tåsockor vilket jag oftast gör därifrån.
< < < 1 2 3 4 > > >