Foruminlägg av Robin Andersson

#1
3 augusti 2013 kl 15:05
Gilla
Jag ska springa Malmö halvmara nästa lördag (10e) och har tidigare bara sprungit ett lopp, vilket var Malmömilen tidigare i sommar. Till milen krävs för mig inte någon större planering vad gäller kosten men när jag varit ute på mina långrunder senaste månaden 16-21km så har jag börjat få fruktansvärd håll efter 12-13km. Jag föredrar att springa på morgonen med endast en lätt frukost, men mina långpass samt loppet nästa lördag har varit/är på eftermiddagen.

Är det någon som har tips på hur man kan lägga upp kosten på fredag/lördag för att inte behöva springa halva loppet med håll? När börjar äta sista gången innan loppet och tips på mat som tenderar att ej framkalla håll lika lätt?
#2
29 augusti 2013 kl 13:21
Gilla
Jag var inte ute i tid och står nu här utan något startbevis till Malmös midnattslopp.

Är det någon som har fått förhinder och därför vill sälja sin plats?

Pris kan diskuteras :)
#3
1 september 2013 kl 19:38
Gilla
Tur i oturen, en vän till mig fick tyvärr förhinder pga. skada så det löste sig.

Tack i alla fall :)
#4
19 september 2013 kl 19:13
Gilla
I våras bestämde jag mig för att göra en liten extra satsning, gällande att dra ned min fett%. Jag antar att det även är så för dig, att du önskar gå ned fettet men bibehålla så mycket muskler som möjligt.

Först vill jag instämma med några tidigare kommentarer att 1200 är väldigt lite. Jag vet inte hur lång du är men om vi utgår från snittet i Sverige (181, enligt SCB) så skulle ditt BMR ligga på strax över 2000 kcal. I helt stilla läge (24/7) förbränner du alltså ca 800 kcal mer än du stoppar i dig + att du sedan förbränner mer vid aktivering/träning. Jag säger inte att det inte kommer funka (i början tror jag faktiskt det kan vara bra för att magsäcken skall dra ihop sig lite), men rekommendationerna för mest effektiv viktminskning är att man skall ha ett underskott kring 500 kcal/dag.

Mitt tips kring kosten är sedan, fortsätt väga all mat ett tag (trots bra ögonmått får man aldrig den exakta kollen, MEN sedan skall det ej heller bli till något hinder). Det finns studier för allt, så främst ät det du själv känner funkar och anpassa det efter träningen. För mig var det välfungerande att hålla mig ifrån fettet de dagarna jag körde konditionsträning (åt då främst protein, men även kolhydrater). De dagarna jag styrketränade höll jag mig ifrån de värsta kolhydraterna och åt istället protein och fett, men självklart lite grönsaker vid måltiderna.

Sist men absolut en av de viktigaste faktorerna: Försök variera din träning så mycket som möjligt, dels för att bibehålla motivationen men även för att låta vissa muskler arbeta då de andra behöver vila.

Lycka till! :)
#5
25 september 2013 kl 18:34
Gilla
Vet inte om jag missade i den djungeln av tips som dykt upp sedan jag skrev senast.

Men, om kroppen inte känns redo för att öka till mer än 7km/pass så avvakta. Bättre det än att skada sig. Dock kan man alltid gå en runda i direkt anslutning till löpningen eller göra som jag gjorde när jag kom tillbaka från två löparknä - sprang så långt som kroppen kändes redo för, sen satte mig på cykeln och körde slut på den sista energin där.

Jag är likadan gällande kosten. Fastnar lätt i saker jag gillar, utan att direkt tänka på att jag äter samma sak dag ut och dag in. Dock kan jag rekommendera ett frukostrecept (för lite variation och för att många missar proteinet till frukost): http://ra.blogg.se/2013/june/proteinrik-frukostkaka.html


#6
25 september 2013 kl 20:21
Gilla
Nja inte fel, det vill jag inte säga. Men du som många andra (inklusive mig själv innan jag började föra kostdagbok) har för lite protein om man vill bibehålla musklerna och minska i fett. Har du något proteinpulver så släng i det i gröten, det blir gott och man kan få lite annan smak :)
#7
15 oktober 2013 kl 15:35
1 Gilla
Under årets första halvår så använde jag mig av min pulsklocka vid varje träningspass, oavsett om jag sprang eller styrketränade. Jag förde även kostdagbok.

Kroppens förbränning efter ett pass är fortfarande högre än vad det är om du skulle varit stillasittande, så när jag räknade kalorierna pausade jag inte klockan. Hur korrekt klockan visar är ju svårt att svara på, men samma gäller ju maten då energiupptaget varierar mellan individer (trots samma mängd/produkt).

Så mitt tips är att testa dig fram. Skriv ned allt i några veckor och se vad resultaten blir. Går du slaviskt efter klockan så kan även underskottet bli för stort. Hitta ett samband mellan intag och förbränning som stämmer för dina mål, oavsett om du måste käka 500kcal mer/mindre än vad din klocka visar.

Skriv ner allt --> kolla resultat --> korrigera efter dina mål
#8
16 oktober 2013 kl 20:26
Gilla
Tycker lite synd om Marcus (trådskaparen). Hela den här diskussionen flippade ganska mycket, men hoppas du fått ut något av det hela.

Du verkar redan ha koll eftersom du väger maten och räknar ut energimängden. Ibland stannar man dock på viktplatåer, men fortsätter man jobba på det så lossnar det tillslut.

Mitt enda tips är att ät de saker du vill äta, men försök undvika att blanda fett och kolhydrater vid en och samma måltid. Detta då kroppen har svårare att ansamla det vid intag av bara det ena.


När jag strävade efter att sänka min fett% i våras valde jag upplägget:

-Protein/kolhydrater de dagar jag konditionstränade

-Protein/fett de dagar jag styrketränade
#9
4 april 2014 kl 06:46 Redigerad 4 april 2014 kl 06:52
Gilla
I måndags körde jag 7km löpning i lugnt tempo, vilket kändes bra under passet. När jag sedan vaknade i tisdags så märkte jag av viss värk i sätesmuskulaturen, men det kändes mer som träningsvärk än som om något skulle blivit skadat.
Det hela la sig i princip helt till igår, torsdag, och jag tänkte inte ens på att något skulle vara skadat eller överbelastat.

Nu till problemet. När jag igår körde marklyft, så kom smärtan tillbaka fast med väsentligt högre intensitet och jag fick problem att bocka mig ned till golvet. Tekniken såg bra ut och det var inga tyngre vikter. Smärtan är inne i sätesmuskulaturen. Jag märker inte av av att jag förlorat styrka, men smärtan skapar ju ett obehag och jag vet inte hur jag skall gå vidare med träningen.

Min första tanke är sträckning eller överansträngning, men är det någon som har haft liknande problem och vad har varit lösningen?

Kan tillägga att det varken är någon synlig skada, ej heller någon smärta vid palpation.
#10
4 april 2014 kl 07:52
Gilla
Har du varit hos någon sjukgymnast eller liknande nu då? Om ja, vad har du fått för direktiv för att råda bot på det?
#11
4 april 2014 kl 09:24
Gilla
Bara i vänster (är vänsterfotad, så har mer styrka och stabilitet i höger). Nä det strålar inte. Jag skulle säga att smärtan känns på samma ställa som en triggerpunkt i piriformis (mitt i sätet) och väldigt lokal smärta.
#12
5 april 2014 kl 11:22 Redigerad 5 april 2014 kl 11:22
Gilla
Det har lättat något sen i torsdags. Detta efter en del promenad och cykling under gårdagen, kombinerat med stretching av säte och fram-/baksida lår 7-8 ggr.
Har kvar lite känningar men märker främst inskränkt rörelse i baksida lår, så tror det är som Kjell skriver. Att hamstrings fått sig en törn.

Tagit kontakt med både min sjukgymnast som är gammal sprinter och en kiropraktiker, som ska kolla på det i veckan.

Lite taskig tajmning dock när man håller på att träna inför gbg-varvet, men jag får väl se vad de säger i veckan och hålla konditionen uppe på cykeln de närmsta veckorna.
#13
26 april 2014 kl 09:04
Gilla
Jag har en plats om någon behöver, pga. bristning baksida lår så lär jag inte/borde jag inte ta mig runt. PM:a om intresse finns.