Foruminlägg av prickigt

#1
3 maj 2012 kl 15:40
Gilla
Hej allesammans!
Jag studerar till Textilingenjör i Borås och min främsta träning består (så klart) av löpning. Just nu jobbar vi med ett projekt inom hållbar produktutveckling och har en idé om att ta fram en ny löparsko där man ska kunna byta ut stöddämpningen efter de 100-150 milen som krävs för att slita ut den. Jag vill därför fråga er entusiaster hur ni tänker kring denna idé? Tanken är skon ska hålla för tvätt så att användaren inte köper nya skor bara för att de känns äckliga/smutsiga. I och med en ny stötdämpning har vi som mål att fördubbla skons livstid och den grundliga funktionen kommer inte påverkas. Ser fram emot era synpunkter! Positiva om negativa!
#2
3 maj 2012 kl 22:00
Gilla
Åh vad roligt att höra er åsikter! Tack för alla utförliga beskrivningar kring era problem.

För att lösa problemet kring meshen tänker vi oss en mesh av tunna nylontrådar istället för Polyuretan som är det vanligaste förekommande materialet på mesh idag.

Sen tänker vi oss en konstruktion där man byter ut hela sulan, och det inifrån vilket gör att gummit som slits på undersidan byts ut på samma gång som stötdämpningen byts.

Och till Oldboy, jag känner igen det där med dubbar! Vi diskuterade även det men insåg att projektet var för tidsbegränsat för att kunna gå in på så pass avancerade konstruktioner. Men vem vet, kanske tar vi tag i det nästa gång!

Tack än en gång! Jogga på!
#3
11 maj 2012 kl 12:07
Gilla
Bomullsodlingen är som du skriver inte det bästa materialet ur miljösynpunkt men det finns redan många alternativa sätt att odla bomull på. Ett är den ekologiska bomullen som odlas utan bekämpningsmedel, gödningsmedel och pesticider. Det finns även GMO-bomull, vilket står för genmodifierad bomull där man tagit fram en planta som står emot insekter naturligt så att man slipper använda bekämpningsmedel.

När det kommer till ull så är det ett jättebra material med många fina egenskaper men där är faktiskt koncentrationen bekämpningsmedel nästan lika hög som vid bomullsodling. Plus att man har ett djur att ta hänsyn till (dessa doppas nämligen i bekämpningsmedel). Det finns visserligen ekologisk ull, men än sålänge är den svindyr och produceras bara i en väldigt liten skala.

Återvunna syntetmaterial är givetvis kanon, men där ligger problemet i att man tappar så pass mycket av kvaliteten när man återvinner exempelvis polyester från PET-flaskor.

Så vi valde helt enkelt att fokusera på någonting helt annat än bomullsodlingen då denna redan är väldigt omdiskuterad. Tack för tipset dock! :)