Foruminlägg av Johnny Sellvén

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
13 mars 2012 kl 12:39
Gilla
Det skulle kunna ha att göra med att du stretchat mer, men det är omöjligt att säga helt säkert. Men det är ju trots allt en mekanisk påfrestning att dra ut muskeln.

En annan möjlighet kan vara att ischiasnerven och dess förgreningar är lite irriterade, det kan resultera i att musklerna runt omkring drar ihop sig och stelnar till, för att skydda/avlasta nerven.

Som vanligt med internetdiagnoser är det bäst att avsluta med att det är bättre om du låter någon undersöka det på riktigt för att ställa en diagnos.

/Johnny
#2
13 mars 2012 kl 12:55
Gilla
Man behöver inte alltid ha ischiaskänning för att nerven ska kunna vara lite irriterad eller retad.

Att bli mer rörlig kräver lite arbete, muskeln har en tendens att återgå till sitt naturliga läge om man gör uppehåll på några dagar. Men om man stretchar regelbundet så ökas toleransen mot att sträcka ut muskeln, dvs du blir rörligare. Dock så är muskeln inte längre, då det är begränsat av din anatomi.
Man bör iaf inte stretcha innan träning/tävling, då det kan försämra prestationen.

Om vi nu utgår från att det är stretchingen som dragit igång allt (återigen, behöver inte alls vara så), så kanske du skulle kunna testa en mer dynamisk form av stretching istället? Googla på just dynamisk stretching så kommer du nog hitta en hel del. Vet att Runnersworld hade en artikel på sin hemsida rätt nyligen.

/Johnny
#3
13 mars 2012 kl 15:28
Gilla
Värt att testa!

Inte för att det betyder något alls, men personligen kör jag aldrig statisk stretch, endast dynamisk. Är visserligen inget rörlighetsfenomen, men jag verkar hålla mig skadefri.

Lycka till!

/Johnny
#4
14 mars 2012 kl 08:36
Gilla
Löparknä är en klurig diagnos, man vet fortfarande inte exakt vad som sker eller vad som är predisponerande för det.

Men det senaste jag läste i forskningsväg var att det inte är en friktionsskada, det finns ingen riktigt möjlighet för senan att glida över epikondylen på låret. Istället trodde man att senan rörde sig mer inåt/utåt, så att det blev ett ökat tryck på underliggande strukturer.

Möjligen är det så att musklerna kring höften/sätet är det som orsakar allt. Enligt mig är då frågan varför alla stretchar så mycket som behandling. Skulle snarare vara mer effektivt med träning av ffa sätesmuskler. En annan sak jag funderade på då, är om inte kompressionskläder skulle kunna vara fördelaktigt för förebyggande/behandling?

Men, det här är som sagt teorier. Iofs är det ju alltid så, friktionstanken är ju också en teori som det inte verkar finnas så stort stöd för som man trott.

För att svara på din fråga, försök hitta någon som har erfarenhet av idrottsmedicin och en rejäl utbildning. Nu är jag kanske lite jävig, men jag kan rekommendera min kollega här på Montanakliniken i Nacka. Michael Pettersson, han har massor av erfarenhet och vet vad han pratar om när det kommer till idrottsmedicin.

/Johnny
#5
14 mars 2012 kl 09:50
Gilla
Så ska det se ut Leif! ;-)

/Johnny
#6
15 mars 2012 kl 10:17
Gilla
Finns studier som visar att man får en ökning av mitokondrierna om man lägger styrketräningen direkt efter konditionen. Är främst träning av benmuskler man kollat på, men personligen lägger jag alltid styrkan direkt efter ett löppass.

Sen ska man säga att om man vill få ut max muskelbyggande effekt av styrkan, så bör man separera passen. Men med tanke på vilket forum det här är så skulle jag gissa på att det kanske inte är främst målet? :-)

/Johnny
#7
15 mars 2012 kl 11:18
Gilla
Jag skulle säga att det är bäst iaf. Kör själv på samma sätt också som sagt.

Snabba svar är ju trevligt, samt ett tecken på att jag stundtals har för lite att göra på jobbet. :-)

/Johnny
#8
15 mars 2012 kl 11:25
Gilla
Svårt att säga över internet, men har du ändrat något i träningen? tempo, längre tid? Samma sak gäller skor, nya?
Hur är det med underlag?
Ont båda vaderna? Vart i vaderna? Släpper det direkt om du slutar springa?

/Johnny
#9
15 mars 2012 kl 12:05
Gilla
@ Peter, vad gäller just ökad andel av mitokondrier så kan du med fördel lägga tunga benpass efter löpningen. Nackdelen är ju att det inte är helt lätt...

Bara styrketräningen i sig verkar inte ge samma ökning. Och vi vill ju gärna ha så många som möjligt av de små rackarna i löpning.

/Johnny
#10
16 mars 2012 kl 09:34
Gilla
Har faktiskt testat ett hårt intervallpass före styrkan. Kändes först som att det var det dummaste idén jag haft. Men när jag bara fick vila 5 min efter löpningen så gick det rätt bra.

Personligen känner jag som Peter, att jag hellre är trött från löpningen till styrketräningen, än tvärtom. Men det är ju såklart en smaksak.

/Johnny
#11
17 mars 2012 kl 11:38
Gilla
Det finns studier som pekar på att man faktiskt blir snabbare, det gäller främst tung styrketräning för benen (som gör dig starkare, inte bygge muskelmassa).

Om man gör det direkt efter ett löppass så ökar man dessutom antalet mitokondrier.

Försöker själv att köra en del, men förmodligen är det knappast den begränsande faktorn för de flesta. Gäller i synnerhet mig :-)

/Johnny
#12
19 mars 2012 kl 09:35
Gilla
Om du ökar farten så ökar ju steglängden, frågan är snarare hur du landar då farten är högre?

Har du tidigare försökt med ett kortare steg så innebär det ju att man brukar landa mer "under kroppen". Det går att göra även om du springer snabbare, men steget kommer tas ut längre ju snabbare du springer. Finns säkert något som kan länka till en fin filmsnutt på youtube, där elitlöpare springer snabbt. Dom tar låånga steg men landar ändå relativt rakt under kroppen.

/Johnny
#13
19 mars 2012 kl 10:08
Gilla
@Linus, mycket bra skrivet.

/Johnny
#14
21 mars 2012 kl 21:07
Gilla
Kolla på www.underarmour.com, dom ska ha en del vita har jag för mig. Har dock varit för lat för att kolla innan jag skrev...

/Johnny
#15
22 mars 2012 kl 07:53
Gilla
Med så lite information är det hopplöst att säga, även om det är svårt till att börja när det kommer till internetdiagnoser.

Möjliga strukturer som skulle kunna orsaka besvär är: menisk, inre sidoledband, plicasyndrom, saphenusnerven, kanske vastus medialis muskeln på framsidan av låret.

/Johnny
#16
22 mars 2012 kl 08:02
Gilla
Är det verkligen så stor skillnad som 40%? Har för mig att man generellt kan säga att kvinnor har 40% mindre styrka än män.

Hur som helst så innebär det ju inte att män är 40% snabbare på att springa.

/Johnny
#17
22 mars 2012 kl 08:46
Gilla
Och vilken av vaden är det som är påverkad?

/Johnny
#18
22 mars 2012 kl 13:50
Gilla
Äsch, gick för snabbt fram där. Menade att fråga vilken del av vaden som det känns i, insidan/utsidan/mitten? Vilka tår är påverkade?

/Johnny
#19
22 mars 2012 kl 17:44
Gilla
Håller med Tage. Bör absolut undersökas av någon för att säkerställa en diagnos.
#20
22 mars 2012 kl 17:46
Gilla
Första 72 timmarna brukar vara de akuta, då bör du absolut vila utan belastning i den mån det går.

Sen är det nog bäst i ett sånt här läge att låta någon titta och klämma på benet för att se om det är en bristning eller något annat.

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >