Foruminlägg av harry sirviö

< < < 1 2 > > >
#1
27 augusti 2008 kl 20:02
Gilla
Hej!
egentligen kan jag inte det här. Men jag tror att man ska varva några dagars hårdträning med någon dags vila eller möjligen ett lungt återhämtningspass. Kör hårt & låt kroppen vila emellanåt.
Hårt kan varieras med några dagars frekvent träning dvs morgon-Lunch- & kvällspass i ett något lungnare intensitet. Och därefter vila/återhämtning. Kör man återhämtningspass är det viktigt att det just blir ett återhämtningspass & inget annat.
Försöker själv få upp "toppformen" till Lidingöloppet genom att variera träningen & prova mig fram. Är nybörjare så vi får se !!
#2
27 augusti 2008 kl 20:29
Gilla
Hej!!
kombinerar själv ute med löpbands pass. Löpband blir det oftast på lunchen, kortare sträckor eftersom jag inte har mer än 45 min lunch inkl ombyten, dusch & mat. Det blir lätt stressigt!
Upplever att det är betydligt lättare att springa på ett löpband där hastigheten serveras färdig. jag behöver inte jobba upp i hastigheten & inte heller behålla den, för det fixar löpbandet. jag behöver bara hålla tempot.
Men icke dessto mindre matnyttigt för löpningen där jag kan vänja kroppen hur det känns att hålla ett visst tempo. Har själv funderat på att använda det till intervallpass. Men ännu så länge har jag bara kört lite högre tempo på bandet än vad jag klarar av att prestera ute.
#3
29 augusti 2008 kl 16:10
Gilla
Hej!!
har samma funderingar kring temat. " Train Low, Compete High"
Dvs att träna på tomma glykogendepåer kan enligt Bengt Saltin ge högre uthållighet då man tränar upp kroppens celler att producera ett slags enzymer som gör att % fettförbrukningen ökar och man sparar längre på glykogenreserverna. Men att man tävlar med fullladdade glykogendepoåer.
Men det man ska ha klart för sig är att det tär på kroppen hårdare & kräver bättre återhämtning. Dessutom skitjobbigt att träna utan kolhydrater i kroppen. Har förut varit återhållsammed att träna på tomma reserver & därigenom missat träningstillfällen. Jag har numera börjat tänka att det är ok att köra på tomma kolhydrat depåer. Kört något kortare pass. Med att direkt efter fylla på med massor av kolhydrater . Dem passen har varit före frukost & före lunchen. Men som sagt att återhämtningen är viktig att tänka på !!!!!!
#4
29 augusti 2008 kl 16:14
Gilla
Sök upp Doctorn & be om ett arbets EKG.
Ta det lungt med den träningen tillsvidare . Kan var fara för livet !
Kan ochså vara nått helt annat !!
Men innan du är helt säker på vad det handlar om, så gå till en Cardiolog !!
#5
29 augusti 2008 kl 16:44
Gilla
Hej !
Söker förtvivlat efter, sätt att hitta nått om återhämtning genom att läsa ut av vilopulsen.
Vet att Polars avancerade klockor har något sätt att räkna ut om kroppen fysiologiskt återhämtat sig tillräckligt före nästa pass ! Men hur funkar den uträkningen ???? Har en pulsklocka köpt på OK. Och vill inte spendera så mycket på en ny klocka ännu.
Dvs finns det en enkel matematisk formel att räkna ut det via min enkla pulsklocka ??
Någon som vet nått ???
#6
29 augusti 2008 kl 17:43
Gilla
Okej
Nää ! det är kanske sant!
Men går vilopulsen verkligen ner i "botten" nivå om man inte är riktigt återhämtad ??
Du har rätt i det att man ska nog känna efter hur man mår & hur det känns.
#7
2 september 2008 kl 20:25
Gilla
Japp!
Morgonpassen fyller ett för familjen värdefull tidsbesparnade åtgärd ! Även om det för mig fortfarande känns något tungt att springa på morgonen. Men det kanske är en vanesak ?
Kommer med all säkerhet att forsätta kombinera dem passen med andra.
Intressant att så många använder sig av morgonpass !
harry
#8
2 september 2008 kl 20:42
Gilla
Okej!
Tack Johan I . Låter som en rimlig förklaring till hur den skulle kunna tänkas använda pulsen för att läsa av återämtningen.
Frågan är om det skulle vara ett tillförlitligt system?
Läste någonstans att det kan vara själva kvaliteten på pulsslaget i samband med just medelpuls testet. Kan tänka mig att Polars avancerade klockor faktiskt kan känna av hur bra ett pulsslag är ? Minns bara inte var jag har läst det ???
Ska försöka hålla ögonen öppna efter litteratur. Även kolla upp Pormans bok !
#9
6 september 2008 kl 15:10
Gilla
Löpband är lättare än ute eftersom du inte behöver jobba upp i fart & heller inte jobba för att behålla den, allt detta fixar ju löpbandet åt dig. Du behöver ju "bara" behålla farten.
Men det finns fördelar med löpbandet . Jag fick tidigare ont i ryggen när jag sprang ute förmodligen för jag sprang framåtböjd som en hösäck. Medan på löpbandet håller jag en mer uppåtsträckt hållning. Detta har jag troligen fått med mig när jag sen springer ute. numera har jag inte ont i ryggen efter mina löppass ute. Ett bra sätt att trimma löpteknik på kanske ?
harry
#10
6 september 2008 kl 15:36
Gilla
Varför jag "kör" på tom mage . Blir rent planeringsmäsigt att kunna få tid till träning. Att först vänta på att maten ska bli klar/laga och sedan vänta 1,5-2 tim efter maten innan jag kan komma iväg på löprundan då är det snart läggdags för barnen & vips är det sena kvällen. Bättre för mig att springa innan maten alt. direkt efter jobbet på tom mage ca 7 km för att få någon slags träning överhuvudtaget. Detta jämför jag med ett morgonpass innan frukost. Gärna lite snabbare eftersom det inte blir så långt.
Har upptäckt att det är ok att stoppa i sig en banan innan löpningen men inte mer! Lättare middag( avslutad) ca 1,5 tim innan löppass har gått bra.
Undrar om det finns någon som löper 30 min efter avslutad middag ?
Och hur känns det ??
#11
30 september 2008 kl 14:17
Gilla
Javisst!
Först att försöka avancera fram i ledet för att sen börja om igen lika långt bak ingen! Sprang ca 5 min fel totalt. irriterande men sånt händer. Ska försöka ha det i åtanke till nästa år med tanke på startgrupp. lidingöloppet är jobbigt nog ändå för att sen springa extra km är inte kul. Det bådar för bättre tider nästa år för mig
:-)
#12
24 november 2008 kl 19:17
Gilla
Är helt nybörjare på skidor. Undrar hur pass böjda knäna ska vara när jag åker skidor ? Eller jobbar jag bara med överkroppen ? Har svårt att få in teknik med frånskjut !
några tips ?
#13
20 december 2008 kl 21:15
Gilla
Okej!!
Får väl ta mig den tiden ! :-)
Kanske är det otroligt lönsamt ändå!
Tack för tiset.
#14
27 juli 2009 kl 16:09
Gilla
Jag åkte öppet spår 2009 för första gången! Jag tycker det var jobbigt & väl så kuperat. Dem som säger att vsaloppet är flackt vet inte vad det innebär att vara nybörjare !
Jag tycker det är kuperat !! var beredd på det när du sticker iväg i spåret så det inte blir en överraskning. Det blev det för mig !!
#15
27 juli 2009 kl 16:11
Gilla
Idag hittade jag några bra tips på youtube om hur man förhåller sig med tekiniken på rullskidor. & som sagt finns det billiga bra häften & lättlästa att köpa på idrottsbokhandeln som jag kan rekomendera !
#16
14 december 2009 kl 13:57
Gilla
Hej! Bor i Eskilstuna där minusgrader råder för tillfället men inte tillräckligt med snö för skidor. Jag har precis kommit igång med rullisarna och det börjar kännas bra, vill inte släppa det nu. Har dock blivit ombedd att inte köra med rullskidor när det råder minusgrader pga att det är livsfarligt. men funderar ändå på att köra med rullisarna.
Finns det fler som kör med rullskidor i minusgrader ??
vad ska man tänka på ?/
harry
#17
16 december 2009 kl 16:16
Gilla
Okej! Tack så mkt ! Då vet jag ! TACK!!!
Bekymmret är väl om bilisterna inte har full koll på sina bilar? kanske det var det han menade?
Det andra är att, nu har snön äntligen kommit och jag kan ta ut skidorna i snön istället så länge det nu håller i sig :-)
Men sen blir det rullisar även i minus grader om än med större försiktighet.
harry
#18
20 december 2009 kl 16:00
Gilla

Okej!! Bra att veta, men mer värt att veta att det annars
är ok att köra i minusgrader . Hellre lite slitage på rullskidorna än att avstå träning inför öppet spår.
harry
#19
21 januari 2010 kl 17:07
Gilla
Tack för alla tips!
/harry
#20
25 februari 2010 kl 10:10
Gilla
Hej! Jag ska åka öppetspår för 2:a gången. Minns inte vad jag behöver med mig på skidturen till Mora. Förutom sickel & valla, bananer & sportdryck. Några lämpliga tips nu dagarna innan packandet börjar?
< < < 1 2 > > >