Foruminlägg av Niclas (@niclashill)

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
24 augusti 2011 kl 14:17
Gilla
Har precis fått diagnosen "begynnande hälsporre", vilket gör att jag måste använda ortopediska iläggsulor. Mitt i all bedrövelse känns det okej att ändå fått diagnosen.

Nu till mina frågor:

1. Jag skall använda neutrala skor sade läkaren (då iläggsulan korrigerar felen). Jag är tung, ca 94kg, men vill ändå utveckla mitt löpsteg. Trygga valet är ju Asics Nimbus, men är mer och mer sugen på Asics Sky Speed. Den senare är lättare, och jag har fått för mig att jag med en sådan kan utveckla ett mer hälsosamt löpsteg. Input på detta?

2. Jag vill inte "curla" foten för mycket, så att foten tappar muskler etc, vilket kanske blir följden om jag använder iläggssulan i alla skor. Helst vill jag ju enbart ha sulan när jag joggar. Räcker det tror du? Eller måste jag inom överskådlig tid använda iläggsulan i alla skor jag har? Kan man tänka sig mindre gelekuddar när jag använder fasta kontorsskor?

3. Övningar efter att skadan läkt - prehab? Träna vaden har jag hört, finns det mer tips?

Mycket tacksam för era svar!
#2
24 augusti 2011 kl 14:44
Gilla
Vi sitter (delvis) i samma båt med iläggsulor. Läkaren jag träffade (som var rutinerad som få) sade att cykling - sittandes, ej ståendes - är alldeles utmärkt kompliment och belastar fötterna minimalt. Så cykel är helt ok :)
#3
24 augusti 2011 kl 19:20 Redigerad 24 augusti 2011 kl 19:36
Gilla
Tycker att din strategi ser aptitlig ut. Vill definitivt få bort det värsta dämpbehovet, Mitt mål är fortfarande pers på Hässelbyloppet, och innan dess vill jag dock inte att chansa utan spelar nog safe med Nimbus. Sedan skall jag ner i dämpning - stegvis.
#4
24 augusti 2011 kl 21:26
Gilla
Ett annat alternativ är att gå till en läkare, gärna då en läkare som har röntgen i närheten. De kan sedan enkelt remittera dig till antingen röntgen eller till erkänt bra ortopeder (kanske för iläggssulor).
#5
24 augusti 2011 kl 22:29
Gilla
Det är inte hälsporre, utan plantar faschiit (som kanske kan utvecklas till hälsporre). Enligt läkaren jag pratade med, och enligt idrottsortopederna som jag också diskuterat med, lindrar ortopediska inlägg genom att skapa ett större område som stödjer foten. På så sätt avlastar man de drabbade områdena, och läkning kan ske snabbare. Jag tycker det låter plausibelt och trovärdigt.

Men jag är självklart öppen för eventuella mot-teorier (för sådana finns det alltid, inte minst inom idrottsskador...)



#6
28 augusti 2011 kl 19:38
Gilla
Tänkvärt. Har också ökat för mycket i sommar (10 km till 15 km till 20 km på två veckor ca) vilket var helt huvudlöst. Har begynnande hälsporre nu, och får köra cykling någon månad för att sedan börja köra 5k igen...

#7
31 augusti 2011 kl 15:00
Gilla
Har nu träffat ortoped - och han sade att jag skulle kunna springa så fort jag fått inläggen (då har jag enbart vilat ca 3 veckor).

Låter jättebra, men samtidigt orolig för att jag skall springa upp skadan igen. Kan en begynnande hälsporre (plantar fasciit) verkligen enbart behöva 3 veckors "ledigt". Vore intressant att höra era upplevelser, ni som haft liknande problem.

#8
5 september 2011 kl 20:52
Gilla
Det konstiga är att jag inte har ont i hälen, inte ont under foten heller, utan känner istället lite stickningar och mindre känningar under foten.

Det är alltså inte Hälsporre per se, utan snarare begynnande. Dvs det kan bli Hälsporre.

Fick rådet av ortopeden att jag skulle kunna börja jogga igen så fort jag fått formgjutna sulor om en vecka ca (då har jag, som sagt, vilat från jogg i tre veckor).

Jag har cyklat under tiden, riktigt kul, och tänkt på min diet. Köpt neutrala skor också (hade pronationsskor innan, med billigare iläggsulor).

Frågan är - när skall man använda formgjutna iläggsulorna? När man springer OCH i vardagsskorna? Eller räcker det med billigare iläggsulor när jag joggar, och formgjutna sulor i vardagsskorna? Det blir lite väl dyrt med två formgjutna iläggsulor - och använda sulor i både jogg och vardagsskor känns lite... creepy.
#9
6 september 2011 kl 20:53
Gilla
Fascisten - helt rätt ord. Fem plus för den benämningen :)

Tack för alla tips och berättelser, jag kommer att köra tåhäv, köra inlägg i vardagsskorna, och massage. Thats it. Kommer att köra jogg om någon vecka, och satsa på en bra tid på Hässelby. Kommer förmodligen att varva med cykling, något jag verkligen fått upp ögonen för nu.
#10
10 september 2011 kl 14:40
Gilla
Massage (bland annat med en liten massageboll av gummi med spikes), tåhäv, stretch av vad - det är vad jag gjort när jag har fotkänningar. Har funkat bra. Sedan är det alltid bra att köra tio minuter lugn, lugn jogg till att börja med, och avsluta med dito. Undvik 100 % asfalt när du ökar distansen.

#11
19 september 2011 kl 11:13
Gilla
Jag har haft liknande problem två gånger, och bägge gångerna har det kommit relativt hastigt tyvärr. Det kan dock vara relativt godartat - och det underlättar betydligt om du inte springer igen innan du träffar läkare.

Under min senaste känning så räckte det med 4 veckor uppehåll, och sedan lugn start igen. Och anledningen till att jag kan springa, när jag fortfarande har lite känning, är att jag fått individuellt utrovade illäggssulor. Dyrt, men absolut värt det.
#12
19 september 2011 kl 11:17
Gilla
Så - nu har jag börjat springa igen. Körde 8 km igår, och har inga känningar idag.

Köpt Nimbus (stötdämparmästaren) och springer mest på grusvägar i skogen i början.

Kommer att springa en gång per helg, och varva med cykling på vardagarna.

PF behöver alltså INTE betyda att man är borta från joggningen i ett halvår eller t o m ett år vilket många låter påskina. Kan vara en tröst för er som har känningar.

Iläggssulor, tåhäv och undvikande av asfalt är mitt recept.
#13
4 december 2011 kl 20:01
Gilla
Micke: jag, och många med mig, som fått diagnosen PF kan inte springa utan gjutna sulor. Jag upprepar: kan inte springa utan gjutna sulor. Dina skojfriska inlägg här går emot en stor akademisk majoritet, dessutom hjälper du knappast frågeställaren. Snarare tvärtom. Så trött på folk som gör subjektiva sanningar till allmän lag.
#14
5 december 2011 kl 15:05
Gilla
Med rätt skor (neutrala då gjutna sulor tar bort ev avvarter), gjutna sulor och övningar rekommenderade av löpar-ortoped och disciplin att göra övningarna så kommer det gå jättebra!
#15
7 december 2011 kl 07:12
Gilla
Nu var ju inte frågan vad som orsakar pf, utan vad som krävs när den inträffar.

Håller med om att en större ödmjukhet, och akademiskt synsätt vore välkommet. Läkare jag pratat med ser på problemet universiellt, och har både kunskap och erfarenhet inom området. Och är INTE så kategoriska som vissa här.

En nyttig mening att tänka på innan man postar inlägg: det behöver inte fungera för alla bara för att det fungerar för mig. Vad säger vetenskapen och kvantitativa studierna?

Vetenskapen och dess studier (genom flera läkare) föreslår gjutna inlägg till mig, och många, många andra. Kan vara värt att tänka på kanske.
#16
7 december 2011 kl 10:03
Gilla
"och läkemedelsindustrin föreslår statiner trots ofarliga kvoter, diabetesmedicin istället för kostomläggning. undrar varför, kan man ju nästan tro att de får betalt. ohh wait."

Fantastiskt låg tilltro till flertal år av medicinska studier. Fascinerande. Visst finns det vissa särfall där medicinska vetenskapen inte fungerar fullt ut - men jösses, tänk lite bredare.

Jag lyssnar betydligt hellre på en läkare som haft hundratals riktiga studier av skador, än jag lyssnar på en person som berättar utifrån sina egna och subjektiva erfarenheter hur det fungerar på alla.

#17
7 december 2011 kl 10:12
Gilla
Ja, jag undrar över kopplingen. Frågan är vad man gör när man fått pf, inte huvudsakligen vad man gör för att undvika den (vilket iofs är intressant, men inte relevant i denna tråd).

Jag håller med om att sportkedjorna har i många fall grund kunskap om skor och skadeförebyggande - absolut.

Min huvudinvändning är att man verkar ta enskilda råd, från enskilda indiivider, mer seriöst än en läkarkår med åratals studier och behandlingar när det gäller gjutna sulor. Auktoritetsaversion?

Sedan är ju skadeförebyggande metoder, minimalistiska skor, springteknik, jätteintressant. Men, som sagt - off topic.
#18
15 december 2011 kl 19:21
Gilla
Givetvis kunde jag inte hålla mig utan anmälde mig till jubileumsmaran. Också. Två maror, med sex veckor emellan. Ni som springer bägge - hur tränar ni mellan marorna? Kan det vara värt att kanske damma av cykeln någon vecka för att inte belasta fötter/ben för mycket?
#19
20 december 2011 kl 15:23
Gilla
Premiärmilen
Stockholm marathon
Jubileumsmarathon
Lidingöloppet

Ngn som vet om premiärmilen kan vara seedningsmeriterande till övriga lopp ovan? I annat fall kör jag ytterligare ett seedningslopp - förslag på sådana mottages gärna.
#20
2 januari 2012 kl 09:24
Gilla
Är riktigt sugen på Triumph 9, som ett första steg till lite lättare skor. Cortanan ser också tjusig ut, men 4mm toe drop kanske är att ta i då jag kör 12 mm idag...

Har någon testat någon av de nya modellerna från Saucony?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >