Foruminlägg av Nettan E

< < < 1 2 > > >
#1
14 juli 2011 kl 10:22 Redigerad 14 juli 2011 kl 10:25
Gilla
Jag är nybörjare inom löpning (men har en idrottsbakgrund bakom mig,) och tränar inför ett millopp (halvmara på sikt) och ligger i mina träningspass på en snittpuls kring 163-169 i snitttempo 5.30-5,45 min/km. (ca 5-8 km-rundor i jämn takt). Vad bör man ligga på för att få upp tempo mm, pressar man sig så kanske det ger motsatt effekt, eller? Jag ska börja att köra intervaller nu, hur långa bör man göra dem för att få upp farten och vilken puls bör jag ligga på i intevallerna tror ni?
Jag vet att puls är mkt individuell och jag tror att min maxpuls ligger vid ca 198 bps.

#2
15 juli 2011 kl 09:55
Gilla
Tack för det. Nu blir det till att springa intervaller!
#3
8 augusti 2011 kl 18:06
Gilla
Jag har på senare tid (hela sommaren typ) känt mig lite stel och öm i lårets baksida, på utsidan av yttre "senan" (hamstring) från knät och uppåt baken. Det har ändå gått bra att springa och har känts mest i uppförsbackar. I går körde jag ganska snabba intervaller på löpband och efter det har jag ONT.... Jag stretchar efter varje pass, men kan säkert bli bättre på det ;o) Fast det kanske jag inte ska göra i nuläget? Har förstått att det kan uppkomma liknande besvär när främre lårmuskulaturen är starkare än baksidan.....Jag livrädd att det ska vara något "allvarligt" eftersom jag ska springa ett par lopp snart, någon som har haft liknande problem och tips på rehab?
#4
8 augusti 2011 kl 20:13
Gilla
Tack för tipsen Annika! Jag tycker att jag tränar baksidan rätt bra (BodyStep som tar grymt på lårmuskelaturen samt styrka) och ska prova dina övningar ochså, men stretchingen kan som sagt bli bättre....Det är väl bara att hålla ut men nu vill jag helst vara i spåret! Kanske blir det en kortrunda i morgon.
#5
9 augusti 2011 kl 08:28
Gilla
Nja, det gör väl inte direkt ont vid stretching, det stramar "skönt" men inte plågsamt. Smärtan har kommit smygande hela våren men blev värre efter fartpasset. Jag hoppas att det inte är en muskelbristning! Måste kanske ta och kolla upp det hela. Tack för era tips!
#6
15 augusti 2011 kl 11:15
Gilla
Har, dum som jag är, provat att träna på ändå (tyckte att det blev bättre efter några dagars vila) men efter ett kort snabbdistanspass (nåja!) igår är det kris igen. Någon som vet om man ska föredra att boka tid hos sjukgymnast eller en naprapat? Jag ska ju springa tjejmilen om mindre än 3 veckor och LL 15 om 5-6 veckor.....suck...
#7
15 augusti 2011 kl 13:14
Gilla
Jag tyckte att jag kände mig nästan bra efter ett lugnare pass ett par dagar innan och hade lite snabbare sällskap än vad min normala fart är, därav snabbt för mig, DUMT!! (har under alla idrottsår "endast" pajat o op. ett korsband, annars har jag varit skadefri och trodde inte att det här var så farligt) Tid hos sjukgymnast i morgon bokad!
#8
15 augusti 2011 kl 14:31 Redigerad 15 augusti 2011 kl 14:31
Gilla
Nja , jag har mer ont från knäts utsida och upp till sittbenet samt lite upp mot höften, själva skinkan är rätt ok. Jag känner dock igen "helt slut". Jag kan däremot inte böja mig ner med raka ben (typ ta upp något fr golvet) samt har problem att sitta på en stol då det "trycker" och strålar neråt vaden.... Känner mig som en riktig glaslirare numera (la för något år sedan ner handbollskarriären och då var det tuffare tag! ;o)) Jag tror att det är "yttre" hamstring (biceps femoris) det är problem med. Jag återkommer i morgon efter besök hos sjukgymnast. Hör gärna av dig med din "diagnos" samt åtgärder.
#9
16 augusti 2011 kl 12:45
Gilla
Facit efter sjukgymnast: Muskelbristning i nedre delen av hamstring (inte gigantisk dock) behandlad med ström och har fått "tejpning". Träning och stretching synnerligen förbjudna under ett tag framöver, suck...... Tjejmilen och LL i farosonen alltså. ;o(
#10
18 augusti 2011 kl 08:30
Gilla
Tack för tipset om boken, ska undersökas.
Jag har fått ett rehab, nästan identiskt med det du beskriver. Strömmen var för att få genomströmning i muskeln eller nåt i den stilen och tejpen mot just avlastning. Idag känns det iaf rätt ok om man jämför med dagarna innan. Det gäller väl att skynda långsamt så det får bli soffan ett tag till....
#11
18 augusti 2011 kl 17:20 Redigerad 18 augusti 2011 kl 17:20
Gilla
Det var en bra idé, värd att prova. Vart har du hittat ett par sådana för "bara" 500:-, korta eller långa?
#12
26 augusti 2011 kl 09:53
Gilla
Bra kämrapt! Go girl!!
#13
5 september 2011 kl 10:05
Gilla
Sprang tjejmilen i lördags och ordningen kring startled 5-15 var under all kritik! De seedade leden verkar ha fungerat bra men efterson jag inte hade någon seedning så planerade jag att ställa mig i starled 5. Men det var inte lätt att hitta dit ska jag säga, inga markeringar fanns, alla forcerade de staket och band markeringar som fanns och hela startledet blev ett enda inferno men nästintill slagsmål på sina håll. Damen brevid mig hade träskor och ryggsäck med en termos som stack upp! Finns det ingen koll på det hela?! Att inte kvinnor har självinsikt om sin förmåga att springa är bedrövligt och förstör för oss som verkligen ville göra en bra tid så att man kunde bli seedad till nästa år! Första km gick nästan på 9 minuter!!! Till på köpet registrerades inte mitt chip vid starten (pga all trängsel?) så jag fick samma starttid som led 1 (eliten) dvs 25 minuter före mig. Detta resulterade i en sluttid på 1,27,44, kul! Ingen seedning med andra ord! (sprang enligt min klocka på ca 1 timme, helt ok med den start man fick men way over min förväntade tid dock, suck) Det är väl bara att kavla upp ärmarna och styrketräna lite inför nästa års tjejmil så att jag kan armbåga mig fram till främre delen av startled 5!
#14
5 september 2011 kl 10:56
Gilla
Jag har mejlat till de ansvariga så vi får väl se vad som händer med min tid..... Surt känns det i alla fall och trist att man fick lägga ner så mycket negativ feeling på just detta. Sedan var mina ben iof som bly bitvis och det var för varmt för mig men mycket energi gick åt till allt strul.
#15
5 september 2011 kl 12:37
Gilla
Jag glömde skriva att jag TRODDE att jag stod i led 5 men det visade sig vara led 6, så 30 min diff på tiden borde det bli och inte 25! :o(

Jag ska springa något annat lopp för att på så vis seeda mig, men det gjorde jag i år med och mejlade till arrangören (vilket lopp, samt länk till loppets hemsida med resulaten) att jag sprungit på under 57 minuter men när jag väl fick startnumret (ett par veckor innan spektaklet gick av stapeln) så var jag inte seedad ändå så då fick det vara......
#16
5 september 2011 kl 16:29
Gilla
Ha ha, ja precis så är det faktiskt! Jag skämdes rent ut sagt för att vara kvinna! Vi kanske får leta oss andra tävlingar vi som vill springa och inte söndagspromenera. Fast om sanningen ska fram så är det mycket som är trevligt runt ikring loppet så man ska kanske ta med sig picknickkorgen nästa år! ;o)
#17
7 september 2011 kl 19:45
Gilla
Någon som vet om man kan kolla hur snabbt man sprungit 1:a km, 2:a km osv så att man kan jämföra hur tempot under rundan har varit per varje km? Inställningar? Jag har försökt läsa mig till det men går bet och här verkar det finnas löpare med bra koll på det mesta! ;o) Tack på förhand.
#18
7 september 2011 kl 20:09
Gilla
Super Duper, viken snabb service!! Tack, ska genast prova!
#19
8 september 2011 kl 08:39 Redigerad 8 september 2011 kl 08:39
Gilla
Nu har jag fått svar från ledningen att de helt enkelt hade "missat" (?)min start och notering vid 5 km och bara fått med sluttiden. Tiden är reviderad i listan (men ändå inte så snabb ;o) ) De hade på flera håll hört kritiken bland de som ville springa banan runt (de är väl ändå en springtävling!?) och skulle titta på det.

Jag trodde iaf att Tjejmilen var ett springlopp för ALLA (såväl de som vill springa liksom de som vill promenera runt) med jippo runt i kring, kanske har jag fel att majoriteten tillhör "picknick-kategorin" och att det är till dem tävlingen är till för. Varför då kalla det tävling?
#20
9 september 2011 kl 09:04
Gilla
Jag tycker att min tråd har tappat fokus lite ;o) Det är klart att alla ska få springa såväl löparintresserade och termos-tanter, men det måste finnas klara markeringar/fållor så att alla ställer sig på hyfsat rätt ställe. I år fanns det en enda markering för startled 5-15 (ungefär "hrifrån och bakåt startar led 5-15". I detta gigantiska gytter av människor med olika syfte med loppet visste man faktiskt inte vart man skulle ställa sig. Tydligare markering önskas till nästa år!

Apropå seedning så hade jag inte sprungit något lopp innan jag anmälde mig 6 mån innan loppet men sprang ett lopp någon månad innan på ok tid och skulle då fått starta i startled 2-3 om arrangören hade läst mitt mejl om att jag ville bli seedad (nummerlappar mm blev ju klart först ett par veckor innan loppet), men jag hörde aldrig något, Dålig stil!!
< < < 1 2 > > >