Foruminlägg av Erik Billerby

< < < 1 2 3 > > >
#1
8 november 2007 kl 16:29 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hälen skall man definitivt försöka undvika att landa på. Det är snabbaste vägen till skador anser många. Landa mitt på foten och låt foten ta mark rakt under kroppen. Tänk på frekvensen, minst 180 steg per minut.

För den som orkar med språket, läs gärna i Gordon Piries bok som finns gratis att ladda ner.
http://www.geocities.com/jsgilbody/Gordon_book_040104.pdf

Den är inte precis lättläst, men högintressant. Själv håller jag på att ställa om mitt löpsteg till framfot/mittfotsisättning.
#2
19 januari 2008 kl 18:40
Gilla
Hej!

Jag har haft mycket problem med löparknä och det som tilllslut verkligen hjälpte var en övning som kallas "Walts ITB special" som jag hittade på nätet när jag läst allt som fanns att läsa i princip. Tyvärr saknas bilder så för mig blev det till att steg för steg tolka den engelska texten och uföra övningen så som jag trodde menades. Beskrivningen finns en bit ner i följande text: http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/runners-knee.html

Direkt när man gör övningen känner man en otrolig strecth i itb-senan. Man riktigt känner att den är effektiv :)

Lycka till! Allt snack om att vila bort ITB skall man nog bara lyssna på om man har en pågående inflammation med mycket smärta. Du vilar INTE bort itb. Du stretchar bort det. Jag brukar stanna och stretcha varje kilometer när jag har problem.

/Erik
#3
22 januari 2008 kl 16:33
Gilla
Har ett litet önskemål. Tycker att det vore bättre om "planerade tävlingar 2008" sorterades tvärtom mot vad de gör idag. Dvs att nästkommande tävling ligger överst i listan.
#4
22 januari 2008 kl 16:34
Gilla
Hoppsan, detta inlägg borde visst hamnat i den befintliga tråden om hur jogg.se kan förbättras... sorry...
#5
28 januari 2008 kl 09:16
Gilla
Själv gick jag till idrottsläkare utan att ha sprungit på länge, vilket ledde till att han inte kunde diagnostisera mig riktigt. Ta därför gärna ett pass dagen innan så att du åtminstone är lite "öm", på detta sätt ökar chansen för rätt diagnos. Nu menar jag inte att du skall springa till det gör ont, utan bara till dess att du känner av det.
#6
30 januari 2008 kl 13:32
Gilla
Jag vill tillägga en sak som talar för fotpod, vilket är den största anledningen till att jag aldrig köpt mig en forerunner - nämligen uppdateringsfrekvensen. En gps baserad klocka ger inte feedback alls lika snart vid tempoväxling - detta tar åtskilliga sekunder, medans fotpoden reagerar omgående. Att analysera hastighet under pågående pass blir ganska frustrerande med gps - iallafalll när man ägnar sig åt intervallträning. Sedan har du en rejäl uppstartstid också innan gps:en låser satelliterna. Min förhoppning är att man med den nya garmin 405 som släpps i mars skall kunna använda gps i kombination med fotpod, för den roliga analysen efter passet. Har förövrigt en polar rs200sd som strulat en del. När den funkar är den bra, men jag är inne på min tredje klocka och andra fotpod inom garantitiden :(
#7
30 januari 2008 kl 16:59
Gilla
Lars, visst det kanske tar något åt det hållet, men om du någonsin sprungit med en gps-baserad enhet känns dessa sekunder väldigt snabba :)

#8
18 februari 2008 kl 10:38
Gilla
Hej Anders!

Jag skulle rekommendera dig att läsa Daniels Running formula:
http://www.bokus.com/b/9780736054928.html?pt=search_result

Jag tränar själv efter Daniels läror och det är suveränt om man vill förbättra sig. Du får precisa tider och träningsupplägg som baseras och utgår ifrån dina nuvarande resultat och tider. Boken är dessutom lättläst. Daniels har tagit fram ett system som han kallar VDOT. Här finns en kalkylator som ger dig alla hastigheter du skall hålla beroende på vilken träning du utför:
http://www.runbayou.com/jackd.htm
#9
26 februari 2008 kl 11:05 Redigerad 26 februari 2008 kl 11:06
Gilla
Jag använde fabrifoams pattstrap under en tid:
Klicka här

Vet dock inte om detta mest var av psykologisk effekt. Var inte helt lätt att få tag i heller. Letade reda på en svensk distributör och ringde in min beställning. Efter ett tag byttes leverantör och priset femdubblades vill jag minnas.
#10
6 mars 2008 kl 16:47
Gilla
#11
6 mars 2008 kl 16:54
Gilla
18-kilometaren i Skatås springer man inte vilse på längre, den är väldigt bra skyltad nu( som kortben skriver). Tror nog den är löpbar nu, finns säkert vissa leriga partier men inget katastrofalt.

Vill man leta nya spår har ju länskartor en utmärkt sajt, där man kan zooma sig ner till väldigt fin skala. Dvs bättre än det lantmäteriet har att erbjuda med sin gröna karta. (Vilken också finns med på länskartor)
http://www.gis.lst.se/lanskartor/

#12
8 mars 2008 kl 19:13
Gilla
Sprang 18 km för två timmar sedan :) Lite lerigt på sina ställen, men roligt, bra markering nu, spångar på de värsta ställena. Blev inte lerig, men det krävdes en del hoppande och skuttande.
#13
9 mars 2008 kl 21:42
Gilla
Får nästan lite dåligt samvete när jag läser ditt inlägg :) Med mina mått mätt jämför jag nog spåret med hur det kunde vara för ett år sedan innan spångningen då jag ibland gav mig ut i leran. Sprang dessutom bohusleden för två veckor sedan från lindome till skatås och då hände det att spångar låg decimeter under vatten. Faktum kvarstår när jag sprang i lördags blev jag faktiskt inte blöt om fötterna, men en del lera letade sig onekligen upp längs hälarna. :) Men det är klart, jämför man med milen spelar helt klart 18 km i en annan division.
#14
11 mars 2008 kl 20:33
Gilla
Sanningen är väl den att de vill sälja skor som inte främjar en korrekt löpteknik. Ett citat ur Gordon Piries bok (http://www.gordonpirie.com/) kanske kan vara på sin plats för att belysa situationen.

"Most running shoes today are designed and constructed in such a manner as to make correct technique impossible (and therefore cause chronic injuries to the people who wear them). It is a common misconception that a runner should land on his or her heels and then roll forward to the front of the foot with each stride. In designing their shoes, most shoe companies fall prey to this incorrect assumption. The result is that running shoes get larger and clumsier every year. Far from protecting runners, these shoes actually limit the runner´s ability to run properly, and as a result may contribute to the injury epidemic."
#15
12 mars 2008 kl 13:11
Gilla
Patrik, "man har ett naturligt löpsteg" säger du, detta är nog visserligen sant, men det finns inget som säger att detta "naturliga löpsteg" är ett bra löpsteg. Tvärtom är det nog så att det krävs mycket träning för att öva upp ett bra löpsteg. Om man trivs med sitt steg, håller sig skadefri och inte är intresserad av att förbättra sina tider osv behöver man ju inte ägna sig åt löpstegslaborationer. I annat fall tycker jag absolut man bör träna träna upp det. Det är väldigt sällan ens "naturliga löpsteg" är optimalt.
#16
19 mars 2008 kl 16:35
Gilla
Jag tycker det låter som om det blir för mycket VO2-max träning på en vecka. Enligt Daniels får det max uppgå till 8% av veckodistansen, annars riskerar du skada och överträning.
#17
11 maj 2008 kl 14:28
Gilla
Känsligheten är densamma men 405:an här en komihågfunktion för satelliterna. Tränar du i samma område ungefär tar satellitsökningen vid start bara några sekunder.
#18
12 maj 2008 kl 11:50
Gilla
Har du garanti kvar borde väl den omfatta batteriet också. Dvs reklamera klockan och få en ny. Har du ingen garanti kvar är det väl bara att ta fram vinkelslipen och öppna :)
#19
15 maj 2008 kl 08:28
Gilla
Ett alternativ som jag har börjat använda mig av är att importera tcx-filen till google earth och sedan i google earth använda "enirolagret" så man får lite sjyssta flygfoton. För att konvertera filen kan man antingen som Samuel säger ovan göra det i training center alternativt på sajten http://www.gpsvisualizer.com/forerunner/

För att få in flygfoton från eniro använd kml-filen längst upp i följande tråd: http://bbs.keyhole.com/ubb/showthreaded.php/Cat/0/Number/520850/an/0/page/2#520850

#20
15 maj 2008 kl 16:07
Gilla
Jag springer i princip alla mina pass i delsjöormådet och jag har väl gjort en fyra st nu sedan jag fick klockan. Har haft full mottagning hela tiden. Suunto har inget Sirfstar III-chip vilket forerunnern har, det är en väldig skillnad på känslighet mellan chippen tydligen.
< < < 1 2 3 > > >