Foruminlägg av Maria Engleson

< < < 1 2 > > >
#1
4 maj 2011 kl 07:35
Gilla
Tre minuter är ganska länge, särskilt om du tycker det känns trögt. Visst springer du fortare på 60 eller 100 meter? Eller om du håller på att missa bussen? Du bör nog börja med en så kort distans för att känna att du kan springa fortare. När du klarar det så öka till 200 meter och fortsätt så. En variant är att testa t.ex. att först springa allt vad du kan mellan två lyktstoplar och gå mellan nästa par osv. Värm upp i några km innan du startar med kortintervallerna. Lycka till.
#2
4 maj 2011 kl 07:37
Gilla
Har precis kommit ner i de tider jag hade som 24-åring med hjälp av metoden jag beskrev ovan, så visst kan det funka även för en snart 40-åring :-).
#3
4 maj 2011 kl 07:49
Gilla
Jag skulle köra själv om jag var du. Och köra kortintervaller i vart fall i några veckor. Springer du max 100 meter kan du försöka göra det 10 gånger. Bara det kan vara tufft om du springer allt vad du kan. Jag klarar ca 8.
#4
15 maj 2011 kl 10:14
Gilla
Första gången blir ju lite ett test vad som pasar dig, så det är svårt att göra helt rätt så klart. Du vet säkert ungefär hur tätt inpå du kan äta inför ett lopp etc. Drick på varje station och ta energidryck om du känner att du behöver energin. Där är vi väldigt olika har jag märkt. Själv har jag lite svårt att lagra på mig tillräckligt med energi för en halvmara. Jag måste dricka energidryck och brukar ha med mig lite socker i någon form också. Och jag missar inga vätskestationer!

Lycka till!
#5
15 maj 2011 kl 22:35
Gilla
Svårt att ge konkreta tips när man inte vet mer om din form eller hur snabbt du springer. Första gånger blir ett test helt enkelt. Du vet bäst själv ungefär vlket tempo du borde klara och om du måste gå något parti för att du inte orkar, ja då gör du det helt enkelt. Du måste nog testa dig fram själv när det är första gången.

Mitt enda konkreta tips är att dricka på alla vätskestationerna.

Självklart komer du att klara det om du kan kan springa 10-15 km! Ta det lite lugnare än normalt bara och räkna med att det blir jobbigt på slutet.
#6
18 maj 2011 kl 14:08
Gilla
Körde sista loppet i måndags. Lite blandat långa och korta intervaller ganska lugnt. Mina ben blir pigga av upp till en veckas vila så jag satsar på det. Har tröttat ut musklerna en del på sistone...
#7
23 maj 2011 kl 16:13
Gilla
Har blivit illamående vid de två tidigare tillfällen jag sprungit halvmaran, men kände väldigt lite illamående efter i lördags vilket var tredje gången för mig. Är betydligt bättre tränad i år. Vet inte vad det beror på, men känner igen det du beskriver (fast jag har inte kräkts men mått väldigt illa i princip hela kvällen). Har själv mest tänkt att det beror på ansträngningen i sig. Har druckit sportdryck alla år också, men det gick ju mycket bättre i år trots detta. Drack du bara sportdryck vid 18 km har jag svårt att tänka mig att du skulle kräkas i två timmar av det. Om man vill få reda på exakt vad det beror på måste man kanske konsultera en läkare.

Efter mina tidigare erfarenheter är jag noga med att inte tacka ja till några middagar, än mindre ut och festa efteråt... Men vissa verkar ju klara det galant. Du är dock inte ensam.
#8
11 juni 2011 kl 09:52
Gilla
Lite beroende på när det händer kan det vara någon typ av pollenallergi. Själv har jag gräsallergi och från ena veckan till den andra fick jag de symptom du beskriver nu när grässäsongen startade.
#9
17 juni 2011 kl 11:40
Gilla
Ser en åldersapsekt här. Lotta är 21. Det torde påverka (?).
#10
17 juni 2011 kl 11:51
Gilla
Jag har svårt att hitta tid pga heltidsjobb och små barn. Jag måste då bestämma mig innan, så jag lägger upp ett träningsprogram, där jag bestämmer vilka dagar jag ska springa under kommande vecka. Då ger jag mig ut även om jag är trött när den dagen kommer (och i längden blir jag ju piggare av löpningen, sover bättre etc.).

Men jag förstår ditt problem. När jag hade mer tid sprang jag mindre... tror det berodde på att latmasken tänkte att jag kan alltid göra det lite senare eller imorgon. Jag kan inte tänka så längre för jag har kanske bara en timme över varannan/var tredje dag och om jag inte tar chansen då går det många dagar mellan löpningarna. Så konstigt nog springer jag mer nu.

Mitt tips på ett problem jag känner igen är trots allt att bestämma innan hur du ska lägga upp löpningen.

Fasta rutiner och mycket disciplin.

Lycka till!
#11
21 juni 2011 kl 09:23
Gilla
Är mycket tävlingsinriktad och känner mig extremt taggad inför lopp. Trots detta springer jag inte fortare än på träning. Ser det som om jag inte klarar av att pressa mig lika mycket som andra verkar kunna.

Eller, kanske beror det på att jag inte har så mycket rutin än? Har sprungit några lopp (fyra i år och sedan några år tillbaka 1-2 per år, dvs. inte jättefå) och går kanske ut för hårt (pga uppjagad och vill så mycket när jag står på startlinjen) och blir sen ganska trött. Brukar sacka lite i mitten av loppet och springer sedan på igen.

Någon som känner likadant? Och varför verkar alla andra kunna göra stora tidsskillander...? Känns lite orättvist.
#12
21 juni 2011 kl 09:30
1 Gilla
Såg nu Antons inlägg. Jag är tydligen inte ensam.
#13
13 augusti 2011 kl 21:25
Gilla
www.venkanto.se säljer bl.a. våtdräkter för simning i öppet vatten. Nybörjarvarianten kostar 2000 SEK (Orca hellång).
#14
13 augusti 2011 kl 21:28
Gilla
Har precis beställt en sådan dräkt, men har inte hunnit prova den än. Har fått tipset från mycket van simmare och hört om en nybörjare som är nöjd med just den dräkten jag beställt.
#15
16 augusti 2011 kl 09:34
Gilla
Backarna på Holma bjuder också lite motstånd. Särskilt den högsta.
#16
24 augusti 2011 kl 14:48
Gilla
Kanske inte roligasdte loppet, men enkelt med ett på hemmaplan som man "kan ta på vägen hem" typ. Jag ska springa och hoppas på ny bästatid på milen. Måste göra flera försök för att ha turen att pricka in rätt dagsform. Så funkar jag i alla fall. Lycka till alla!
#17
24 augusti 2011 kl 14:59
Gilla
Grattis Josefin vad kul! Och en eloge till Helena som uppenbarligen har förmågan att springa tills hon kräks (nästan). Det skulle jag vilja, Tycker det är så sabla trist att pressa mig att springa snabbt. Älskar långt och "långsamt". Hur ska man tänka för att klara det?
#18
24 augusti 2011 kl 18:33
Gilla
Gustav: Min sambo har liknande problem och nu när han tränar inför maran måste han lära sig springa långsamt. Så jag har följt med honom och fungerat som omvänd hare (sköldpadda). När någon springer bredvid är det lättare att hålla samma tempo som den personen. Bara ett tips.
#19
25 augusti 2011 kl 07:46
Gilla
Testa en gång och se. Vi är olika. Jag älskar tävlingar, men vet andra som inte gillar det.
#20
25 augusti 2011 kl 18:42
Gilla
Lyssnar på musik när jag springer och tycker det är sporrande och underlättar löpningen. Har gjort det sedan januari. Tidigare sprang jag utan musik. Jag bearbetar saker och tankar under tiden även när jag har musik. Har en svägerska som inte gillar att springa med musik. Hon tycker det stör naturupplevelsen på något sätt. Har också hört om personer som springer med talböcker. Jag vill helst ha musik i "rätt" tempo, men annan bra musik, även lugn, är ok så länge de flesta låtarna har bra tempo. Vet att en del jag känner gör särskilda listor med musik just inför tävlingar. Den är då så pass genomtänkt att en viss låt ska börja i en viss backe eller på upploppet t.ex.

Har själv funderat på att det vore intressant att se om man presterar olika med olika låtar/musik. Precis som vissa noterar vilka skor man sprungit med och andra förutsättningar, te.x. tiden på dygnet, i sina löpardagböcker, så skulle man kunna notera musiken och se vad det ger. Jag har dock aldrig kommit så långt. Noterar ju inte heller skorval och sånt så det ligger ganska långt bort för mig. Men jag har tänkt tanken. Kanske ett empiriskt inslag i uppsatsen?

Lycka till med uppsatsen.
< < < 1 2 > > >