Foruminlägg av Andreas Lehmus

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
#1
18 november 2010 kl 11:27
Gilla
Körde mitt första pass med min Garmin forerunner 210HR igår. Den är enkel att förstå och använda, tydlig display och sitter bra på handleden. Perfekt storlek och jag kommer även använda den som vanlig klocka (ganska snygg). Verkar inte dra alls mycket i standbyläge och för den delen inte så mycket i gps läge heller.

Uppladdning till Garminconnect är så enkelt så att en 7 åring förstår hur man skall gå tillväga. När man laddat upp sitt resultat finns det mesta i statistik väg, grymt. Nu är det ju samma webbaserat program till alla garmin förmodar jag men det är riktigt trevligt. Du ansluter via usb vid överföring vilket då även laddar din klocka.

Hittills har jag inget negativt att säga om den, bara positivt.

Som sagt har jag bara provat den en gång i löpning och har inga andra pulsklockor att jämföra med då detta är min första.

Nu är detta mina erfarenheter och jag har haft den en kort tid, men första intrycket är bara positivt.

Hoppas detta kan hjälpa lite.

#2
18 november 2010 kl 17:47
Gilla
Jag köpte den på löplabbet i Göteborg.

Tittade lite på prisjakt, men typ samma priser så jag tyckte det var lika bra att köpa den i butik.
#3
13 december 2010 kl 13:56
Gilla
Ju längre distans i lugnt tempo, ju mera stärker du upp leder/ligament och på så viss undviker skador. 9.5 km/h är 6:19 min/km vilket i mina ögon är ett för högt tempo om man precis har kommit igång med löpning (Blir mera mjölksyreträning, vilket ger längre återhämtningstid). Bättre att kanske ligga på 7, 7,5 min/km tempo och få längd(km) i kroppen och kondisen kommer ändå.

Nu beror det ju lite på vad du har för maxpuls. Men en bra tumregel är att man skall kunna ha en lättare konversation och hyfsat lätt andning och ändå få upp kondisen. Sen när man byggt upp leder och kondis kan man börja öka på hastighet men ändå ligga på ungefär samma puls.

Du kommer ju också automatiskt gå ner i vikt vilket kommer ge dig lättare steg/joggning.

Så tålamod ger resultat :)
Men detta är bara mina erfarenheter, men hoppas det kan vara till lite hjälp.

Lycka nu till med träningen.
#4
24 januari 2011 kl 17:02
Gilla
Intressanta läsningar i denna tråden.
Jag själv skall springa GBG Varvet och satte ett mål på 2 timmar. Att springa varvet var givetvis också ett vad som i ditt fall. Detta med 2 timmar som mål har jag ändrat till just 1:45. Jag började i oktober att springa och läste otroligt mycket på jogg om hur man skall gå tillväga. Skall säga att jag aldrig hållit på med löpning innan och inte tränat på ca 2 år innan jag började springa. Jag körde pulsbaserad träning med "lagom" ansträngning och efter ca 2 månader hade tiderna kapats ca 1 min/km. Körde mest 1 mil. Nu har jag börjat köra med högre puls/belastning och tiderna krymper sakta neråt. Har även börjat öka lånpassen när jag väl springer dom.
Utomhuslöpning vs löpband känner jag personligen är stor skillnad på, trots 1 grads lutning. Idag springer jag 1 mil ute på ca:54 min, och på löpband ca:49-50 min. Dels har man luftmotståndet att tänka på samt att man får driva på utomhus, men detta är min personliga erfarenhet. Mitt första egentliga mål är seedningsloppet för att få en bättre startgrupp. Kör du 4 ggr i veckan skall 1:45 inte vara omöjligt. Kör nu hårt så kanske vi ses på gbg varvet!

Vill bara tacka alla på jogg som inspirerat mig att bli en bättre löpare!
#5
13 februari 2011 kl 14:40
Gilla
Precis varit där. Mesta dels isigt med ytterst lite grus på. Har du broddar rekommenderas det...
#6
8 mars 2011 kl 12:29
Gilla
Jag personligen anmälde mig till gbg-varvet. Satte ett mål på 2 timmar då jag inte trodde på att jag skulle bli så inbiten.Har knappt utfört löpning innan men nu har jag fått ändra målet till 1:45.

Mål och någon tävling att se fram emot kanske kan hjälpa?

Lycka till!
#7
22 april 2011 kl 11:23
Gilla
Sitter i samma situation. Dryg långvarig snorighet med viss seghet i kroppen. Jag personligen väntar 2-3 dagar till så man är säker på att det är ok. Inte kul om man förvärrar symptomen, vet vissa som börjat för tidigt och snorigheten hänger i sig länge.
#8
11 maj 2011 kl 19:22
Gilla
Plocka batteriet kanske funkar? Får ha en fin elektronik mejsel dock.
#9
13 maj 2011 kl 14:01
Gilla
Jag gick på linjen, ligga på 60-70% av maxpuls när jag började löpa förra hösten. Säg att du har en maxpuls på runt 200 så ligga runt 150-165 i puls i 1-2 månader. Dels för att inte dra på sig skador samt att man ändå tränar kondis. Du kommer märka att du kommer ha lägre tider med samma puls. När man vant benen och leder kan man börja öka farten och pressa lite mera.

Jag tappade 6-7 kg första 3 månaderna på metoden ovan.

Sen finns det säkert andra vinklar att gå, men detta gjorde susen för mig.

Lycka nu till med träningen!
#10
22 maj 2011 kl 01:12
Gilla
1:45:59...nöjd! Mitt lilla dröm mål var 1:45. Efter allt sicksackande och ett fall som drog ner tiden lite p.g.a. cykel som ville trängas. Skön känsla och fantastisk publik!
#11
28 maj 2011 kl 14:58
Gilla
Uppsatta mål och jobba efter det.
Är du helt novis på löpning med start förra året i september?

Jag har lyckats komma ner till 46-47 min på milen med förutsättningen ingen löpning innan september 2010 i stort sett. Jag pumpade 5 km med mål att försöka slå rekord varje gång samt även på milen.
Dock inte varje gång, utan varierad träning som intervaller, längre distans pass på +15 km för att få känslan att 10 km inte är något "jobbigt". Samt inte ge upp fast det är förbannat jobbigt...

Resultaten kommer!

Lycka till
#12
20 juni 2011 kl 20:06
Gilla
Snyggt jobbat!
#13
19 juli 2011 kl 19:02
Gilla
Varför hålla dig till zon 3, är det något som säger att du måste ligga där. Känns joggningen bra så borde du väl kunna ha lite högre puls.

Hur har du kommit fram till maxpuls? Stämmer den i sådana fall? Ligg på 60-70 % av "maxpuls" och kan du prata någorlunda så ligger du rätt.

Jag sket i zoner och räknade ut ungefär var jag skall ligga i puls, sen när man blev mer tränad är det bara att köra på. Samtidigt så får du ju automatiskt ett högre tempo med bibehållen puls ju mer du tränar.

Lycka nu till med löpningen!
#14
8 augusti 2011 kl 13:37 Redigerad 8 augusti 2011 kl 13:42
Gilla
Jag brukar alternera mina lopp uppe på ruddalen.

Du kan kolla mina löpningar så kanske du får ett hum om hur långt det är.

Dels så tycker jag om varvet runt anläggningarna vilket är ca. 1,3 km. Brukar starta vid den blåa informationstavlan. Lite asfalt en bit men funkar helt ok.

Sen har du terrängvarven vilket jag brukar löpa upp bakom fotbollsplanen saftig backe i början, men skön sträcka. ca 1,8 km. Sen finns det ju alternativa vägar där uppe i skogen. Jag startar då som tidigare sagt vid den blåa info. tavlan och drar runt varvet.
Kolla på kartorna så får du ett hum om det.

Alla löpningar på kartorna springs motsols.

Om jag inte minns helt fel så står det längd på sträckorna vid den blåa info tavlan(den ligger typ vid parkeringen och gymmet.)
Lycka till uppe i rudis!
#15
21 augusti 2011 kl 14:40 Redigerad 21 augusti 2011 kl 14:40
Gilla
Instämmer, Iphonen (4) kan visa väldigt olika.

Köpte garmin och nu har jag betydligt mer exakta sträckor.
#16
28 augusti 2011 kl 15:09
Gilla
10,33 visade min garmin gps.

Blev en del sicksack från grupp 6. Mitt egna fel som anmälde mig för sent. Men blir bättre nästa år :)
#17
3 september 2011 kl 11:32
Gilla
Ett mål med träningen kanske kan motivera dig lite extra? T.ex. Om 2 månader skall jag springa xx antal minuter på 5km eller kanske xx minuter på 10 km.

Som sagt, klara uppsatta mål borde ge dig lite skjuts framåt.

Mitt huvudmål är GBG-varvet 2012 och där slå min gamla tid, det som får mig ut i spåren.

Sen finns det ju en poäng till, man mår ju så mycket bättre efter ett pass :)
#18
6 september 2011 kl 16:04
Gilla
Säldammsbacken, älvsborgsbron, Götaälvbron och avenyn. Kan vara lite jobbiga med uppförslut. (Götaälvbron tyckte jag personligen var riktigt seg, betydligt längre än vad man tror).

Hisingssidan är flack och i mitt tycke rätt tråkig sträcka, men går att ösa på lite.

Sista biten är mest jobbig då speciellt om man inte kört så många 20km + träningar. Men lite jävlar anamma så :) Hitta en rygga att hålla är grymt i det läget.

Sammanfattningsvis så var den jobbigare än vad jag trodde, så till nästa år kommer jag köra betydligt mera backträning.



#19
21 september 2011 kl 18:54
Gilla
Hej alla joggare!

Jag har under en tid haft ont i övre delen av lårbenet,typ inne i övre delen av lårbenet. Det märks mest när jag landar med foten i backen, efter träning känner jag smärta och även lite ont i ljumsken. Nu har jag tagit det lugnt ett tag men kan även få ont när jag går ibland.

Har tittat lite på nätet och kommit fram till att lårmusklerna skall ta emot stötar men när man tränat mycket så orkar inte dessa ta stötarna och skelettet får ta emot stötarna. Först svullnar lårbenet upp men i vissa fall kan det gå så långt att man får en stressfaktur i skelettet. Detta är väl främst om man fortsätter träna trots att man har ont.

Nu till min fråga:
Är det någon som haft detta problem?
Om du haft detta problem, vad skall man göra för att bli av med detta problem? Vila, hur länge? Finns det några övningar att göra för att stärka upp dessa delar efter man blivit bättre?

Kan tillägga att jag springer med ett par newton skor för framfotalöpning.

Vill ju så gärna komma igång så fort som möjligt, klättrar på väggarna snart.

Hoppas någon kan svara

//Andreas
#20
21 november 2011 kl 16:23
Gilla
Knarrande snö. Minus grader.
Finns inte mycket som slår det. Efter man varit ute på ett pass kan man känna sig riktigt stolt :)

Vissa tittar på en och tror man är dum i huvudet...bara för att det är minus grader och snö, snacka om boost.

Det inspirerar mig...nu väntar jag bara på att det skall bli minus grader och snö här i götet. Kanske inte kommer i år, men vi får se.

Sen har jag givetvis uppsatta mål vilket som någon tidigare skrev,Just do it :) För att bli bättre måste jag ut helt enkelt.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >