Test av Rehbands knäskydd

Jag har under de senaste veckorna testsprungit Rehbands RX knee support 3mm och tänkte sammanfatta min upplevelse i detta inlägg.

Bakgrund
Jag har sprungit större delen av mitt liv, alltid på hobbynivå. I brist på ordentlig kunskap har jag inte lagt upp min löpträning särskilt skonsamt och har därför lyckats dra på mig en del skador senaste tiden. Knäbesvär har dykt upp till och från. Detta har jag vanligtvis löst genom att tejpa knät, men jag har aldrig tidigare testat ett riktigt kompressionsskydd. Därför kan jag inte relatera till andra knästöd, utan skriver helt utefter just denna upplevelse. Löprundorna under testperioden var på 5 km.

Passform
Första intrycket var att skyddet satt väldigt tight. Det omslöt knäområdet och gav bra spänst i löpsteget samt en stabiliserande känsla. Tyvärr var inte detta fallet genom hela testet. Ganska tidigt redan på första rundan kände jag att skydden började glida. Jag fick stanna ganska ofta för att rätta till det. 

Jag har upplevt att skyddet känns tightare på övre delen av vaden upp till knät än det gjort på övre delen av knät och uppåt. Detta har gjort att det har släppt fäste om låret och vill hela tiden glida lite nedåt vaden. Däremot, när man sprungit ca 10 min och knät har värmts upp ordentligt sitter skyddet kvar lite bättre. Det är som att svetten håller det på plats.

För att vara säker på att jag inte hade fått fel storlek kollade jag upp måtten mer ordentligt, men jag måste säga att det är väldigt svårt att avgöra hur man mäter korrekt. Omkretsen skiljer sig mycket beroende på hur man vinklar knät och var på vaden/knät man mäter, och även om det finns en simpel måttguide på förpackningen är den knappast övertydlig. Jag kom i allafall fram till att det verkar som jag har rätt storlek enligt guiden, men jag hade gärna jämfört med en storlek mindre, för att vara helt säker.

Komfort
Känslan av att bara ha på sig skyddet är ändå bekväm. I början trodde jag att det skulle börja skava på benet när man blev svettigt, men det hände aldrig mig. Istället upplevde jag materialet mjukt och värmande. Trots att jag har sprungit under ganska varma dagar har jag inte upplevt skyddet för varmt eller irriterande. Någon enstaka gång har det kliat lite, men detta är inget övervägande. Mina rundor har dock varit ganska korta och lugna 

Funktion
När skyddet väl satt på plats var det ganska skönt att springa med, främst under de lugnare rundorna. Knäna fick okej stöd och värmdes upp bra, perfekt för morgonrundor då man är lite stel.

Jag har haft mindre ont och varit mindre stel de senaste rundorna, men jag har svårt att tro att det bara skulle vara tack vare knäskyddet, med tanke på att jag har gjort annan rehab vid sidan om. Det är svårt att uppskatta hur mycket skyddet har hjälpt eftersom testet inte pågick under så lång period.

Sammanfattning
Jag tror att Rehbands knäskydd kan funka bra om man lyckas hitta rätt storlek. Skydden satt inte så bra på mina ben; jag vet inte om det beror på storlek eller passform. Mitt tips är att ta hjälp från någon kunnig när man väljer ut storlek så man verkligen får rätt, för det är inte kul att behöva rätta till skydden medan man springer. 

Själv kommer jag fortsätta hålla mig till tejp om jag vill stabilisera knät, det komprimerar minst lika bra även om det inte värmer och täcker mindre yta. Däremot kan jag tänka mig använda knäskydden till morgonlöpning som var det användningsområde som passade mig bäst, eller bara gå runt med dem hemma för att värma benen.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.