Nytt världsrekord på maran av Kimetto

För sjätte gången i rad sätts världsrekordet på Berlin Marathon och den här gången är det Dennis Kimetto som står för bedriften. Han blir förste löpare att komma under 2:03 genom att springa på 2:02:57 med bra sparring hela vägen in till mål. Tvåan i loppet, Emmanuel Mutai sprang nämligen tio sekunder under det gamla världsrekordet men fick ändå stryk med 16 sekunder. Så kan det vara! Tävlingen bjöd på ypperliga förhållanden och Kimetto hade redan före loppet sagt att han var kapabel att gå för rekordet och uppenbarligen snackade han inte skit.

För gemene man är nog den nya världsrekordinnehavaren ett okänt nämn men han har sprungit bra tidigare. När han vann Chicago Marathon på 2:03:45 förra året fick han tydligen inte ens info om att han låg så bra till och pressade inte så hårt som han själv tyckte att han kunnat gjort. Det fanns mer att ta av och oavsett om det är sant eller inte så fanns det 48 sekunder till att pressa i dag. Kimetto må vara okänd och har bara två år bakom sig som maratonlöpare men redan debuten lovade stort. När han debuterade i Berlin var det den snabbaste debuten i historien med 2:04:16 och folk undrade då om han skänkte segern till sin träningspolare och mer kände Geoffrey Mutai. Nu har han i alla fall lyckats med något G. Mutai aldrig lyckats med, ett världsrekord på maran.

Hatten av för Kimetto och det ska bli intressant att se om han blir mätt på framgång eller om det här är början på en storhetstid för en löpare som uppenbarligen har en del talang. Han är med sina 30 år inte purung men nog borde han kunna ha ett gäng fina år framför sig om han inte tröttnar eller blir skadad.

Jag räknade förresten lite på mellantiderna och han hade följande fyra miltider om jag räknat rätt i farten: 29:24 – 29:12 – 29:02 – 28:51. Hans milpers? 28:30. Sug på den ni!

IMGP0525Ha det,

Mackan


5 kommentarer till inlägget

Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#1
28 september 2014 - 12:28
Fick rysningar av att se avslutningen på loppet, vad vackert både Kimetto & Mutai springer, fulländat på ngt sätt. Blir en bra dag att springa ur sig Lidingöbenen.
1967 • www.sapiens.se
#2
28 september 2014 - 12:33
Häftigt är det! Hur gick det på LL?
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#3
28 september 2014 - 12:55
Jag vet inte, trodde jag skulle tagit ett längre kliv i utvecklingen egentligen, men som jag påpekat tidigare så är Lidingö lurigt. Nöjd att jag kryper upp ngr placeringar till (trots 55s sämre sluttid) blev 2:10:37.

Har haft bra motivation sista månaderna som spätts på nu, så skall göra ett gott försök att snäppa upp träningen för att krypa under 2:50 på Maran och låga 2h på LL nästa år. Den som lever får se... Skall skaffa din 1:a bok också efter att en biljettkontrollant tjatat ihjäl sig om hur bra den var på väg hem från Linköping och Liu-loppet ;)
1967 • www.sapiens.se
#4
28 september 2014 - 12:58
Då gjorde det du bra. Det kan skilja ett par minuter hit eller dit på ett sånt lopp bara på dagsform.

Tack för att du delgav mig biljettkontrollantens tjat, det var riktigt roligt att höra. Jag har ju inga stora kanaler för marknadsföring så när jag hör sånt blir jag lycklig!
Christoffer L Björnqvist
1984 • Katrineholm
#5
28 september 2014 - 13:20
Tack, tänkte att den informationen kunde värma :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.