Foto: Eva Fridman

Newton Running

PrylarJag har sprungit i Newtons i tre år nu, och här följer min historia och vad jag tycker om dem.

2008, då jag insåg att jag var en utpräglad framfotalöpare började jag söka efter skor på nätet och hamnade på Newton Running´s hemsida. Jag läste igenom allt på hemsidan och kollade på alla klipp som fanns och bestämde mig för att på vinst och förlust beställa ett par neutrala Trainers och ett par neutrala Racers.

Jag hade läst på hemsidan att man skulle ta det lugnt de första passen för att vänja kroppen men kommer aldrig glömma första passet i mina trainers. Det var på grusåttan i Skatås i Göteborg och visst kändes det konstigt att ha ett par skor på sig som hade som ett par extra trampdynor ("the lugs") under framfoten - men när jag väl började springa så glömdes detta bort direkt! Fötterna och benen pinnade på som bara den och jag tittade på hastigheten på min GPS-klocka och fattade att jag skulle "ta slut" långt innan skorna ville… Och inte blev det bara två kilometers mjukstart utan jag sprang hela slingan, dvs ca 8 km.

Efter det passet var jag frälst. Men eftersom skorna inte gick att köpa i Europa och totalpriset på varje par blev en bra bit över 2000 kr (inkl. frakt och tull) så valde jag att fortsätta att springa även i andra skomodeller.
Nu finns de att köpa i Europa och faktiskt även i Sverige via Löplabbet men är fortfarande en sko som är dyr (ca 1700 kr).

En annan negativ egenskap som skon har, utöver att den är dyr, är att då den är gjort av återanvända material slits fortare än andra skor som jag springer i. Den återanvända gummisulan tål inte heller temperaturskillnaderna på vintern när man först är ute i kylan och sen kommer in i värmen utan gör att gummit blir mer känsligt. Då sulan är mjuk och recycled så är det värsta man kan göra att springa i skon på vintern på vårt vassa lösgrus som läggs ut på cykel- och gångbanor. Jag har fått ett par reklamerade för just detta, men kundservice påpekade att jag inte kunde begära ett nytt par efter varje vinter då de nu påtalat för mig att skon inte tål våra vinterväglag så bra.

Tack vare de extra trampdynorna ("the lugs") under framfoten så får man en "kick-back" när man springer; eller "energy return" som Newton själva kallar det. Förutsatt att du landar på framfoten eller mellanfoten. När skorna är slut så känner du det; "they don´t pop anymore". Således inte så svårt att veta när man behöver nya!

De extra trampdynorna/the lugs är inte enbart positiva utan gör att det är svårt att få bra fäste när underlaget inte är så slätt och det är blött. Således springer jag inte i skorna i svår terräng, på mjuka underlag eller när det regnat. Under Midnattsloppet 2009 blev jag varse detta när jag sprang på blöta ojämna kullerstenar och höll på att stå på näsan. Även på mjukt underlag så som gräs så sjunker man ner och får inte den där sköna "kick-backen" som när man springer på torrt, hårt underlag (asfalt eller hårt packad stig).

Förra året kom det även en trailvariant (Terra Momentus) med lite annan sula och inte så höga lugs för att komma runt det jag skrivit om ovan men personligen kommer jag inte köpa den modellen igen även om den vunnit hur många priser som helst i USA. I skogen vill jag känna underlaget mer för att kunna optimera min löpning och kunna springa på utan att ramla och då motverkar "the lugs" detta och jag får en mer instabil känsla som ju inte är det bästa i terräng. Sulan är även styvare än deras vanliga modeller vilket jag personligen inte gillar när jag springer i terräng, jag föredrar mer "mjukhet" för att få ett bättre grepp och kontroll och komma närmare marken.

På torra och hårda underlag så väljer jag 10 gånger av 10 mina Newton´s och med dem har jag bla satt personbästa på halvmaradistansen förra året.

Personligen anser jag att skorna hjälpt mig mycket i min utveckling då de passat min löpstil och mitt steg. Huruvida de funkar om man från början är en hällöpare kan jag inte uttala mig om. Rekommendationen att ta det lugnt i början gäller främst de som inte är så utpräglade och vana framfotalöpare. Vill man ändå testa så finns det s.k. transition modeller som blir som en slags tränings/övergångssko där man tränar sitt steg mot att landa mer och mer på framfoten/mellanfoten.

Newton Running är ett företag som ligger i Boulder, Colorado (USA) och som grundades 2007. De förespråkar Natural running och för filosofin bakom skon rekommenderar jag att ni läser på deras hemsida där det även finns många filmer: www.newtonrunning.com

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.