TävlingsberättelseDet lilla trailloppet som gör stor skillnad- Tjejmarathon utmanar både tjejer och killar
I år går Tjejmarathon för fjärde året i rad. Den 14e juni går starten för ett av Sveriges mer speciella lopp på Knalleleden mellan Hindås och Borås. Loppet är ett välgörenhetslopp och en snackis som behandlats såväl i radio som i artiklar, bland annat här på svettig.se tidigare. Namnet till trots är det inte ett tjejlopp utan vänder sig till "han och hon och hen" för att låna uttrycket från en aktuell schlagerlåt.
Sen starten har loppet utvecklats till att bli så mycket mer än ett lopp, berättar Ann-Sofie Forsmark som tillsammans med Madeleine Rybeck är grundarna till den ideella förening som arrangerar Tjejmarathon. Många debuterar på ultradistans på Tjejmarathon som kallas "årets bästa lopp" av flera som deltagit. Mer än ett lopp i den avsikten att insamlingen pågår året runt och i november 2014 sprang "Team Tjejmarathon" i 12 timmar på löparbanan på en ålandsbåt för att samla in medel till insamlingen. Förutom de som springer är ett större nätverk engagerat för att stötta ändamålet och insamlingen.
Insamlingen. Som tillsammans med tanken att utmana begreppet "tjejlopp" är kärnan i loppet. Syftet med loppet är att samla in pengar till överenskomna projekt på det världskända Panzisjukhuset i Kongo. Dr Mukwege som leder arbetet på sjuhkuset har opererat tusentals kvinnor så unga som 3 år efter våldsamma sexuella övergrepp i inbördeskrigets Kongo.
Alla som tar sig tiden att ta del av vad sjukhuset arbetar med har velat hjälpa till. Det är otroligt starka berättelser som gör att man blir förfärad men samtidigt inspirerar kvinnorna och arbetet på sjukhuset, speciellt rehabiliteringsarbetet som drivs i en nyligen invigd byggnad vid sjukhuset. Det heter Maison Dorcas och förra årets fantastiska insamling har gått raka vägen dit.
Vi kunde föra över hela 225 000 kronor och det är fantastiskt att få höra hur våra pengar kommer till nytta. Kvinnorna lär sig läsa, sy, fläta korgar och andra hantverk som ger dem en möjlighet till försörjning men även självkänsla och självförtroende. Eftersom allt vi gör är ideellt och vi haft så fantastiska sponsorer har vi kunnat ta större delen av anmälningsavgiften direkt till insamlingen också. Vi försöker ha nära noll omkostnader och är varje år så fantastiskt tacksamma för allt stöd från både löpare, engagerade företag och andra berättar Ann-Sofie.
Insamlingen sker delvis genom att en del av anmälningsavgiften går direkt dit och dels genom att löpare samlar "kronor per kilometer", försäljning av armband, pannband med mer. Ann-Sofie och Madeleine kommer även under våren föreläsa där kostnaden för föreläsningen går till insamlingen.
Nytt för i år är att företag kan sponsra en eller flera av de drygt 50 kilometerna som loppet är.
- Det funkar så att man "köper" en del av loppet. Vi ställer ut ett kvitto och ett diplom från vår ideella förening som driver loppet så allt sker korrekt skattemässigt. Varje kilometer kostar 1000 kr. Självklart lyfter vi fram de företag som valt att stötta insamlingen.
En till nyhet är att man siktar på att göra ett ekologiskt och miljövänligt lopp. Hur då? undrar vi.
- Genom att servera ekologiska produkter på vätskestationerna, blanda egen sportdryck och dessutom tänka igenom all logistik och vad vi producerar runt loppet. "Många bäckar små" tänket gäller här. Vi vill inspirera både löpare och kanske andra arrangörer att tänka till runt miljöaspekten.
Varför ska man springa Tjejmarathon?
För det första är det ett otroligt vackert terränglopp! Supporten och stämningen runt loppet är fantastisk. Dessutom stöttar du en insamling som hjälper de som verkligen behöver det. Precis som det står på pannbandet man får, We run for those who can't. Därtill tar du ställning för jämlikhet och kvinnors rättigheter. Det är verkligen win-win-win säger Ann-Sofie.