Torr och varm om fötterna

Prylar/TipsI regn-och-kladd-väder är det lätt att trampa rakt ner i en vattenpöl, stampa runt i snöslask eller springa över en plöt gräsmatta. Sedan är fötterna plaskblöta. Lägg till låga temperaturer och du har två isklumpar längst ner på benen.

Hur löser vi då detta problem? Det finns ett par knep. Men vad som passar just dina fossingar bäst kan bara du prova dig fram till.

Vattentäta skor och strumpor
Det finns vattentäta strumpor och löparskor i vattenavstötande material som goretex. För den mer ekonomiske finns alternativet att först dra på sig en tunn strumpa, sedan stoppa foten i en plastpåse, för att sedan dra på sig ytterligare en strumpa. Sedan ner med foten i skon, upp och iväg. Din fot kommer inte bli plaskplöt av vatten. Men vi höjer ett varningens finger - risken finns att den blir det av svett. Eller så rinner vatten in i skon när du trampar i en riktigt djup pöl. Och så stannar fukten där, i din sko, eftersom materialet är helt tätt. 

Tjocka strumpor
Dra på dig ett par tjocka strumpor i ylle (luktvarning) eller ull. De är tjocka men andas samtidigt.

Planera löpningen
Försök lägga upp löpningen så att du undviker att trampa i de största pölarna. Och se till att hålla igång hela tiden utan att stanna upp och kylas ner.

Ha reserver
Ta med ett par extra strumpor om du kör långpass. Blir de första dyngsura så är det bara att byta. Om du har en bit hem efter rundan, ta med dig ett par extraskor som du kan byta om till.

Gaiters
Glipan mellan tightsen och skorna kan bli riktigt kall och obehaglig om du har otur. Dessutom kan vatten läcka in i skon om du trampar i hög snö eller djupa pölar. Du kan lösa detta genom långa strumpor, typ kompressionsstrumpor eller skidstrumpor, eller med gaiters. Gaiters drar du över skon så att de täpper till rejält och hindrar snö och grus från att komma ner i dojorna. Andra alternativ till gaiters är benvärmare eller avklippta strumpor utanpå tajtsen. Kolla vad folk säger om gaiters här.

Andas, andas, andas!
Låt foten andas. Se till att ha luft i skorna, knyt dem inte för tajt. Låt vattnet rinna in i skon och sedan ut igen håll dig varm (Jogg:s hetaste tips).

9 kommentarer till artikeln

Ylva Larsson
1958 • Klippan
#1
2 december 2013 - 10:03
Ylle eller ull skriver du, hm ..... vad är skillnaden??

Ull luktar kanske inte godis när den är blöt ,men även en blöt yllestrumpa värmer, till skillnad mot syntetmaterial. Dessutom behöver de inte tvättas så ofta, UTAN att börja lukta :-)
1954 • Lerum
#2
2 december 2013 - 16:06
Från WIKIPEDIA.
"Termen används som förled och efterled i ull-sammanhang. Ofta används ylle och ull som beteckning på samma material/produkt men:
YLLE ÄR TYGET OCH ULLEN ÄR RÅMATERIALET."

Nu vet Vi det. Ha det bra.
_
0 • _
#3
2 december 2013 - 16:08
Tänk att det finns prylar till allt. Gaiters eller damasker som vi säger i Sverige ;-).
Jag tror jag alltid använt samma sorts strumpor året om. Man ska förstås undvika att doppa skorna i vatten, men det brukar bli varmt igen även om man råkar göra det. Och är det riktigt kallt finns det inget vatten att bli blöt av.
1978 • Arboga
#4
3 december 2013 - 10:14
Är det riktigt slaskigt ute är neoprenstrumpor guld värda. Fungerar också bra om det är riktigt kallt(-15) ute då de håller värmen bra. Enda kruxet är att man måste ha ett speciellt par neoprenskor som är en halv storlek större.
HR
1972 • Stockholm
#5
3 december 2013 - 22:54
Har aldrig frusit med yllestrumpor i löparskorna - och då är jag en lättfrusen person.

Senast det var riktigt kallt så vadade jag i glaciärvatten i Kanada i strumplästen i början av en femtimmarsvandring. Vattnet gick upp till övre halvan av låren som djupast. Jag räknade med att frysa häcken av mig resten av trippen men fossingarna blev varma och gosiga efter en kvart och fötterna kändes nästan torra (!) med yllestrumporna i skon. Tittade jag ner så såg man hur vatten trycktes ur skorna (Merrill Mix Master 2) och jag undrade om jag hade tappat känseln men nej, fötterna var varma (!).

Ulle/Yll ;) FTW! (For The Warmth!)
1975 • Västerås
#6
17 december 2013 - 09:37
Någon som provat Sealskinz-strumpor? Fungerar de lika bra som det låter, andas etc?
HR
1972 • Stockholm
#7
17 december 2013 - 22:07
Fredrik: ja, de är mycket bra. Har mest haft dem för vandring men har även sprungit i de som har "glidlager". Funkar prima. :-)

Alla ullstrumpor har funkat fint för men en del av dem har det gått hål i nästan direkt. De som har funkat bäst har varit förstärkta eller av den lite dyrare sorten. Kan inte alla märken jag provat men just nu har jag på mig ett par "wrightsock" och de funkar lika bra som Seal Skinz merinoull.

HR
1972 • Stockholm
HR
1972 • Stockholm
#9
17 december 2013 - 22:09
FEL av mig i förra inlägget: ungefär DEN HÄR ska det vara:
http://www.outnorth.se/sealskinz/thin-ankle-length-sock.php?nosto=productpage-nosto-1
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.