Undvik saltbrist

Tävling/TipsUnder långa lopp ser man ibland personer som råkar ut för muskelkramper, kräkningar, tappade reflexer och förvirring. Det beror ofta på saltbrist.För under långa lopp, i stekande sol, förlorar du inte bara mycket vätska. Du förlorar salt också.

Saltbrist kallas ibland vattenförgiftning. Det är inte ovanligt att långdistanslöpare utvecklar vattenförgiftning under tävling. Personen dricker för mycket vatten, för att behålla vätskenivån i kroppen, vilket resulterar i att nivån av natrium i blodet förtunnas.

Saltbrist kan även bero på att man svettas ut sina natriumresurser.

Hur undviker du saltbrist under loppet?

- Tänk på att få i dig mycket kött, fisk, potatis och matbröd inför loppet. Det är några av de vanligaste källorna till natrium.

- Tillsätt mycket salt under loppet! Växla mellan vatten och sportdryck. Men testa sportdrycken som serveras under loppet i förväg så du inte får orolig mage. Ofta övergår man då till att enbart dricka vatten för att undvika obehaget, vilket ökar risken att utveckla saltbrist.

- Om du inte hunnit testa sportdrycken som serveras under loppet, se till att packa ner sportgelé eller elektrolytersättningar så att du kan hålla dig till att dricka vatten hela loppet.

8 kommentarer till artikeln

Grant Menzies
1974 • Nyköping
#1
24 maj 2013 - 12:13
Hmm. Jag har aldrig testat sportdryck egentligen. Drack bara vatten på göteborgsvarvet i år. Mådde illa 30-60 minuter efter loppet. Men blev sedan bra efter kebab lite senare.
Finns det något annat man kan ta innan eller efter loppet. T.ex Resorb? Funkar den?
Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#2
24 maj 2013 - 12:51
Gick till poppcorn ståndet vid starten och fick mig en näve salt som jag tog innan loppet :)
1983 • Göteborg
#3
24 maj 2013 - 13:34
På vissa maraton delar de ju ut saltgurka! Slemmigt, men mättande som en gammal katt sa en gång.
1973 • Uppsala
#4
24 maj 2013 - 14:10
Blandar själv en "sportdryck" med druvsocker (2 msk), Seltin (1 tsk) och Askorbinsyra (1 krm) till 1 liter vatten .

Fungerar alldeles utmärkt och är dessutom billigt och bra i längden! Har kört den mina senaste långlopp och aldrig haft något problem med "vattenförgiftning".
1972 • Lund
#5
24 maj 2013 - 14:56
Jag laddade med resorb kvällen innan och på förmiddagen innan GV, drack vatten och sportdryck och hade inga problem med saltbrist dock så begränsade värmen prestationen då kylsystemet tog alla resurser.
henrik gadelii
1960 • västra frölunda
#6
24 maj 2013 - 17:24
Kan man få saltbrist i efterskott?? Jag drack sportdryck (inga problem med det) och vatten under loppet men fick en dålig natt med huvudvärk och allmänt dåliga vibbar. Det blir oftast så för mig (efter långlopp), men går det att göra ngt åt det?
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#7
24 maj 2013 - 20:08
Resorb, resorb, resorb. Innan och efter, ibland undet. Kör med GT tabletter under loppet, fall i fall...halvmara utan övrigt energitillskott funkar utmätkt för mig. Mara en helt annan sak....men samma princip vad gäller salt. Alttid en preppad flaska resorb efter loppet, aldrig mått dåligt sedan jag tog till mig o testade detta!
1961 • Motala
#8
12 juni 2013 - 12:11
ett par dagar innan ett lopp så kan man dricka vatten som man gjort själv på 1 delad citron i bitar samt en nypa himalayasalt som blandas i 1 liter vatten, låt stå i kylskåpet så saltet smälter ned ordentligt och drick ett par glas minst dagligen.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.