Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 315 visningar

Artros i foten?

1963 • Linköping
#1
13 maj 2024 - 11:53 (Redigerad 13 maj 2024 - 11:57)
Gilla
Jag misstänker att jag kan ha artros i ena foten. Typiskt är att jag är stel i foten och det gör lite ont när jag går upp på morgonen. Har svårt att gå i trappor då, går lite på sidan. Har kommit på att jag kan motverka genom att aktivera foten lite innan jag går upp ur sängen. Motsvarande kommer även om jag suttit still länge senare på dagen och ska gå iväg igen.

Efter att ha gått på foten några minuter brukar det försvinna och känns normalt så det brukar inte hindra löpningen. Dock brukar det förvärras lite efter ett löppass, alltså då jag stelnat till igen efter stillasittande så är det lite värre. Det händer även att det känns som att det låser sig lite i någon av alla lederna man har i foten, så att det gör lite ont i början på ett löppass. Det kan även knaka lite i foten.

Förutom löpning är jag aktiv med mycket dans, även där är det samma problem. Är jag väl igång så har jag inga besvär men blir jag sittande under fikapaus etc. så är det stelt och ont igen i början.

Har inga känningar i någon annan led. Min syster har bytt höftled pga artros för några år sedan men jag har inga problem alls med höfterna.

Har förstås googlat en del och tror väl inte att det finns någon direkt bot. Har heller inte sökt vård av det skälet. Operation om man har väldigt stora besvär men där är jag inte. Bara ena foten, den andra har jag inga som helst besvär med och det tycks vara det vanliga vid artros.

Är det bara att härda ut? Tänker att det bästa är väl att fortsätta att vara aktiv.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
13 maj 2024 kl 14:13
1 Gilla
Om man skall vara "positiv", så enligt din beskrivning - kan det lika gärna vara en sena/senor som är överansträngda. Går du till vårdcentralen kommer de bara att titta på ditt födelseår och säga artros - insistera i så fall på en röntgen. Du kan också vända dig till en sjukgymnast som är specialiserad på idrottsskador - verkar finnas några i Linköping :-).
Lycka till!
1966 • Bräcke
#3
13 maj 2024 kl 14:26
3 Gilla
Jag började få värk i mina fotleder 2018. Jobbade med manuellt skogsarbete och sprang en del. Hade mest ont i vänsterfot men tilltagande smärta även i höger. Först besök på vårdcentralen där men trodde på överbelastning, och rekommenderade vila. Värken blev värre med tiden och senare visade röntgen på primär artros i vänster fotled.
Våren 2020 blev jag erbjuden en steloperation av fotleden. Steloperation var det samma som slalompjäxa i mina öron så jag tackade nej.
Fortsatte jobba och springa med en smärta som till slut var outhärdlig.

Fick träffa en läkare som garanterade att jag skulle känna mig mer rörlig med en stelopererad fotled utan smärta.
Maj 2022 tog jag tåget till Huddinge och opererade foten. Det är det bästa som hänt mig. Idag är jag helt smärtfri och har för två dagar sedan genomfört ett 100 K lopp i Söderhamn.

1963 • Linköping
#4
13 maj 2024 kl 18:48
Gilla
Och "slalompjäxan"? Hur stel blev foten?
1966 • Bräcke
#5
13 maj 2024 kl 19:52
1 Gilla
Bild uppladdad av Hans Persson
Inte speciellt stel faktiskt. Märker det bara om jag går nerför ett trappa i strumpor. Har jag skor på mig så kan jag köra intervaller i trappen om jag vill.
Samt att jag har svårt att använda vanliga stövlar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.