Träning
Träning start
Träningsprogram
Löparkalkylatorn
Träning idag
Community
Community start
Stjärnmedlemskap
Alla medlemmar
Forumkategorier
Alla forumtrådar
Kartan
Mät runda
Rundor
Tävlingar
Aktuell
Tävlingskalender
Resultatlistor
Liveresultat
Artiklar
Alla artiklar
Logga in
Registrera
×
E-postadress
Lösenord
Kom ihåg mig
Glömt lösen?
<< Föregående pass
•
Visa träningsdagbok
•
Nästa pass >>
Erik "Tricky" Fries
1961 • Göteborg
Sandsjöbacka Trail Marathon
Söndag 20 januari 2013 07:45
Löpning - Tävling
Verktyg
Kopiera passet
Radera passet
Exportera som GPX-fil
Skapa runda av passet
Funktionen är bara tillgänglig för stjärnmedlemmar.
Läs mer här »
Jämför passet med liknande
Kopiera till
*
*
*
*
Kopiera extra data
Funktionen är bara tillgänglig för
stjärnmedlemmar
.
Läs mer här »
Som standard kopieras passets namn, träningsform/
typ, distans, tid och snittfart. Stjärnmedlemmar kan kopiera samtliga fält och diagram.
Läs mer om stjärnmedlemskap
Kopiera
Avbryt
Vill du radera detta träningspass?
Ja, radera passet
Nej, avbryt
Åh. Fy. Fan.
Det här klassar helt klart in bland det värsta jag gjort när det gäller löpning. Redan från första steget kändes det trögt, men jag hoppades att det skulle lossna efter ett tag när kroppen värmts upp. Det gjorde det inte.
Förra året gick jag in på 5:06, så årets målsättning var förstås att komma under fem timmar. Så på den inledande asfaltsmilen försökte jag ligga på 5:10-tempo, ungefär tio sekunder snabbare än i fjol, trots trögheten i kroppen och att pulsen låg lite högre än jag tyckte den borde gjort.
När så terrängdelen började kändes det som om jag helt saknade klipp i benen och pulsen rusade för minsta uppförsbacke. Jag försökte hänga på några som sprang lagom fort för att få det lite lättare mentalt, men det hjälpte faktiskt inte så mycket. En lång bit sprang jag ihop med en Göran som också satsade på fem timmar.
Vid första vätskekontrollen ville Göran ta av sig ett av två lager underställ på benen, vilket förstås tog en liten stund. Jag väntade ändå på honom så vi fick fortsatt sällskap. Den lite längre pausen gjorde mig tillfälligt aningens piggare, men det gick över efter bara ett par kilometer och kämpandet fortsatte.
Strax innan tredje stämplingen upptäckte Göran att han tappat sin SportIdent-pinne och vände om för att leta efter den och jag fortsatte solo. Eftersom min hjärna nu var lika trög som mina ben slog det mig för sent att jag skulle sagt åt honom att fortsätta ändå; sannolikheten att hitta pinnen i snön var ju minimal, och sluttid skulle han få ändå.
Med 200 tävlande i spåret fanns det ändå möjlighet att få sällskap och någon att ta rygg på en bit. Underlaget var bitvis extremt ojämnt med fot-, hov- och cykelspår i frusen lera, och ett par gånger trampade jag rejält snett och stukade vänsterfoten lätt.
Redan innan 30 kilometer var avverkade kände jag mig helt tom på energi, trots att jag varit noggrann med att dricka sportdryck regelbundet, och dessutom pastaladdat dagarna innan och ätit rejäl frukost på morgonen. Men när depå nummer två dök upp strax innan 32 km kunde jag ändå inte få i mig mer än en liten bit kladdkaka, en skvätt kaffe och lite cola. På något sätt hade kroppen gått i baklås och ville inte ha något trots att det bevisligen behövdes. Här blev jag sittande på en bänk i över fem minuter.
När jag till slut ryckte upp mig och fortsatte fick jag sällskap av en trevlig kille, som jag tyvärr inte fick namnet på, som sprang tävlingen för första gången. Vi, och framför allt han, pratade i stort sett hela tiden vilket gjorde det lättare att fortsätta framåt. Särskilt när han kom med glada tillrop av typen "nu ser man stan, då är det inte långt kvar!". Att det var den jobbigaste delen som återstod undvek jag att berätta – eller att tänka på själv.
Vid Åby var jag tvungen att gå en bit bit, det gick bara inte att fortsätta springa längre. Så jag släppte iväg min löparkompis och fortsatte med en stunds promenad. Härifrån var det ett ständigt förhandlande med mig själv: "Om du springer dit fram får du gå en liten bit sen". Senare förhandlades "få gå i uppförsbacke" mot "måste springa om det är plant eller utför". På så sätt lyckades jag ta mig genom Mölndalsravinen och upp på banans högsta punkt.
Som grädde på moset fick jag kramp i vänster vad när jag trixat mig ner från Södermalmsbrinken och korsade Toltorpsdalen. Jag linkade vidare så gott det gick, och faktiskt släppte det igen efter bara några hundra meter. Kvar var nu bara idiotstigningen upp på Safjället och sista biten in på Krokslätts IP. Det gick inte fort kan jag säga.
Jag visste ju om det i förväg, men det kändes ändå rent sadistiskt att man var tvungen att springa förbi målportalen och göra ett "ärevarv" runt fotbollsplanerna innan man äntligen fick gå i mål. Jag "spurtade" i 5:45-tempo, det säger väl det mesta om vilket skick jag var i då...
Servicen efter målgång var rejält förbättrad från förra året: soppa, mackor, bullar, cola och kaffe serverades i värmen inomhus. Fast jag var helt urlakad hade jag fortfarande svårt att få i mig något, en halv mugg soppa och en kvarts bulle var allt som gick ner. Den utökade servicen omfattade också dusch och bastu, men det hoppade jag över eftersom jag precis som förra året satt bastun på jobbet på timer så den skulle vara uppvärmd i lagom tid.
Det tog mig över en timme att samla ihop mig tillräckligt för att orka gå den knappa kilometern till jobbet – dessutom bara nerförsbacke. Väl där blev det dusch och bastu och ombyte till rena torra kläder, skönt! När jag var klar kände jag mig fortfarande inte i skick att köra bil så jag stannade och tittade på Vinterstudion en dryg timme.
Jag tror aldrig jag varit så slut i både kroppen och huvudet efter ett lopp. Frågan är varför det blev så här. Kylan (-14 vid start) borde inte påverkat, med tre lager nertill och fyra upptill kände jag mig lagom varm om hela kroppen i stort sett hela tiden. Matuppladdningen var den vanliga: mycket kolhydrater dagarna innan och grötfrukost innan loppet. Sömnen var det i och för sig lite si och så med, kom i säng efter elva och gick upp vid 4:30. Men det är inget ovanligt att jag sover lite och/eller dåligt innan ett lopp. Kanske är det någon infektion som ligger och lurar i kroppen, eller också hade jag bara en dålig dag. Nytt försök på sub 300 nästa år!
43
km
Distans
5:01:53
Tid
7:01
min/km
Snitt
156
Snittpuls
169
Maxpuls
721
meter
Total stigning
Salomon Speedcross 3 CS
Total distans:
60:38:51
516 km
Resultat på sajten
Namn
Tid
Snitt
2.
Niklas Olsson
4:59:23
6:50 m/km
3.
Erik "Tricky" Fries
5:01:53
7:01 m/km
4.
Eva Fridman
5:06:10
7:07 m/km
Visa detaljerad info om tävlingen
Gilla passet
Gillas av
Philip Sutherland
Kommentarer
Marcus Kierkegaard - 22 januari 2013
Vilken upplevelse och retligt nära 5h. Du tog ju förra årets tid. Alltid ngt?
kortben - 22 januari 2013
Vilken kämpe! Att genomföra under de förutsättningarna, och dessutom till en tid som är bättre än förra året! Bra gjort! Nästa år är kroppen säkert på mer samarbetsvilligt humör och du knäcker målet med råge!
Mellanben - 22 januari 2013
Med tanke på omständigheterna är det ju sanslöst bra komma så nära måltiden ändå.Och nog ett lopp man minns iaf :-)) Nästa år knäcker du 5 :an garanterat och säkert med en mer samarbetsvillig kropp också
Peter Karlsson
- 22 januari 2013
Du persade och det var glädje och gott nog tidigare, Tricky!
Sen låter det ju som ett riktigt kämpalopp där dagsformen inte var på topp. Men du kan sitta på en bänk o vila i fem minuter, gå långa sträckor, nere i snigelfart för dig på slutet och ändå ligga så nära som två minuter från uppsatt mål! Grymt jobbat!
Men kan det inte vara så att du gick ut lite för hårt i början för den här typen av lopp? Vi har väl sett att det kan handla om att lägga sig kanska 4-5 sekunder per km långsammare i snitt på första 10. det skulle innebära 40-50 sekunder på 10 km men kanske hyggligt många minuter på slutet. Du skaffar dig riktigt bra erfarenheter som du kommer att ha nytta av framöver. Återigen bra jobbat, grattis till pers och goda erfarenheter. Ibland utvecklas man mer på att "misslyckas" än att lyckas ;-)
Dan gustafsson
- 22 januari 2013
Grymt jobbat. Blir helt slut av att läsa detta.
Peter Karlsson
- 22 januari 2013
Sen kan du ju fundera kring din årsplanering med över 20 tävlingar under året! När har du återhämtningsperiod, tung träningsperiod och uppladdning för priotävlingar? Är allt prio 1?
Mellanben - 22 januari 2013
Håller med Dan .. kunde nästan se mig själv krypande mot målet efter alla gått hem möjligen. Är man galen eller när man trots denna läsning nog skulle vilja försöka:-) Grymt jobbat med pers trots både vila och promenerande ju. :-)
Erik "Tricky" Fries
- 22 januari 2013
Tack för era kommentarer!
Jag måste påpeka att jag inte alls är missnöjd med min insats eller ser det som ett misslyckande, tvärt om känns det jäkligt bra att jag genomförde trots att kroppen inte alls var med på noterna. När det gäller pers så var banan en dryg kilometer längre förra året eftersom målet då var vid W-R-T på Varbergsgatan, så faktum är att jag sprang något långsammare i år. Men på _den _här_ banan persade jag ju! :-)
Peter, visst kan det se ut som om jag har galet många tävlingar och givetvis är inte alla prio 1. Dessutom är inte allt som står som tävlingar i min kalender "riktiga" tävlingar, t ex Skatås All In och Marathonsällskapets födelsedagsjogg. Under förra året var det bara Berlin som jag klassade som högprioriterad, och där persade jag ju så det visslade om det. I år räknar jag Boston Marathon och Lidingöloppet som prio 1, ett lopp på våren och ett på sensommaren alltså. Jag hoppas och tror att jag ska kunna lägga upp min träning så periodiseringen passar.
Än en gång, tack för era kommentarer. Det gör mig glad att ni bryr er! :-)
Mina Anger
- 22 januari 2013
Vilken kämparinsats!! Hoppas du inte tog slut på dig helt! Du är verkligen en förebild när det gäller löpning tycker jag. Minns när jag började träna med klubben, vilken utveckling du gjort sedan dess. Makalöst
Peter Karlsson
- 22 januari 2013
Visst tror jag på dig Tricky! Det finns ju ingen i klubben vad jag vet med ens liknande pers-serie och din utveckling under åren är ju brutalt bra!!!
Det kändes som en lite deppig ton i beskrivningen, men jag ingår i skaran som är grymt imponerade av dina resultat. De visar väl att du kan ;-)
Eva Fridman
- 23 januari 2013
Vilket j-vla lopp! Uppför mot Änggården låg vi på 4.10 och sen tog sista biten nästa en timme! Jag säger bara en sak: Alla som gick i mål på det fotledsstukarloppet är av segt virke! Inget lopp för mesar! Lovade mig själv vid 30 km att det var första och sista gången jag sprang det här loppet men nu har jag ändrat mig! Får jag plats springer jag nästa år igen! Satsar på 4.30 då :-P
Philip Sutherland - 23 januari 2013
Imponerande ändå trots att det var så motigt! Du har en krigarskalle av högsta kaliber!
Skall anmäla mig i tid denna gången så jag också får chansen att bli riktigt trött.
Kanske tidig start som inte är din grej? Läser man en del tips om tidiga maralopp osv ger dom rådet att minst två gånger innan testa att springa långt tidigt på morgonen, gärna vid samma tid som själva loppet startar.
Philip Sutherland - 23 januari 2013
När öppnar anmälan för 2014? Någon som vet?
Erik "Tricky" Fries
- 23 januari 2013
@Eva: Ja riktigt klok är man väl inte som ganska snart efter målgång funderar på att springa igen. :-) Bra kämpat av oss alla! Tror förresten jag såg dig i tältet efter målgång men var för trött för att reagera.
@Philip: Tack! Nej någon morgonmänniska är jag ju inte, men jag har ju sprungit till jobbet flera gånger vid ungefär samma tid eller ännu tidigare. Visserligen bara en dryg mil men det har inte varit några som helst problem.
Anmälan till årets lopp öppnade 28/10, jag antar att det blir runt samma datum igen för 2014. Kul att du hänger på!
Erik "Tricky" Fries
- 24 oktober 2013
Eva, Philip och andra hugade: anmälan till 2014 års upplaga öppnar nu på söndag den 27/10 kl 10:00. Häng på låset!
http://sandsjobackatrail.se/