Svealand

Notering - hemgjort gelkoncept

Torsdag 25 januari 2024 13:54

Notering - Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Jag labbade lite med ett hemgjort gelkoncept idag. Jag hade inte tid att vänta på leveransen av klämpåsarna så jag tänkte att jag skulle testa med något provisoriskt så länge. Det fick bli fryspåsar och påsklämmor som förpackning.

Som gel använde jag en slags plommonkräm/-sylt som jag brukar ha till att smaksätta lite av varje med, t.ex. kvarg. Det är i princip ett recept för rabarberkräm som jag modifierat lite så att jag får den sötma och den konsistens jag vill ha.

Just i den här satsen har jag använt följande viktprocent av olika ingredienser:

Plommon 50%
Strösocker 38%
Vatten 8%
Potatismjöl 5%

Potatismjölet använder jag för att göra en redning av, så att "krämen" tjocknar när man kokar upp den. Plommonen är färska plommon som jag fryst in, tinat och kärnat ur.

Normalt har jag haft lite mer grova plommonbitar i "krämen", men för att få den mer homogen körde jag den i mixern innan jag stoppade den i påsar.

Krämen innehåller ca. 46 g kolhydrater / 100 g. Jag räknade fram att 65 g kräm ger ca. 30 g kolhydrater. Så jag fyllde varje påse med 65 g.

Jag testade konceptet på dagens cykel- och löppass. Det funkade väldigt bra ur de flesta aspekter tycker jag, hanteringsmässigt, energimässigt, smakmässigt och skonsamt för magen.

Det blev ganska lagom att dela en påse i två, alltså ta drygt två matskedar (30-35g) vid varje tillfälle. Det motsvarar 15 g kolhydrater. Det var enkelt att bara bita av ett hörn på påsen och sen sätta dit klämman då jag var klar. Sen kunde jag ta resten 10-20 minuter senare, eller när jag nu hade lust.

Under dagens 2,5-timmarspass behövde jag faktiskt bara ta två av dessa påsar (totalt 60g kolhydrater), under de första 75 minuterna. Klarade mig sedan utan under sista halvan av passet, då jag varken kände behov av energi eller vatten.

Jag hade rent vatten vid sidan av. Jag tycker det funkade bra. Faktiskt bättre än om man har energi och vätska i samma blandning. Nu kunde jag välja om jag bara ville ha energi, bara vatten, eller om jag ville ha båda delarna vid ett och samma tillfälle.

Enda kruxet jag kan tänka mig är om det blir riktigt kallt. Idag då jag testade var det kring nollan. Men vad händer om det är minus 20? Finns det risk att "gelen fryser" till is då? Och hur kan man hantera det?
Bild uppladdad av Kalle Kula