Löpning Avancerad träning 11 inlägg 4207 visningar

"må bra av träning"

1968 • umeå
#1
30 juli 2009 - 07:13
Gilla
I bland undrar jag, mår man verkligen så bra av att träna löpning? själv har jag ont än de ena stället än det andra, ben, knän, höfter , rygg ,axlar mm. När man läser på forumet är det samma sak , många trådar om smärtor, skador. Kan det vara så at vi löpare känner efter alldeles för mycket eller?Kom gärna med synpunkter. För övrigt så lämnade jag blod i går, när sköterskan kollade mina värden bla 40 i vilopuls efter att jag stressat från jobbet , cyklat ,bra blodtryck och blodvärde så sa hon grattis!! tränar du?kanske det som är belöningen!!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
30 juli 2009 kl 08:20
Gilla
Själv är jag kvinna 50+ (som framgår ovan) har tränat löpning i över 30 år - visst har jag ont lite här och där med jämna mellanrum - men det brukar gå över om jag hoppar över några löppass (brukar cykla eller köra crosstrainer). Vad som däremot inte går över är värken hos mina jämnåriga icke-tränande kompisars knän, höfter, rygg och nackar (några långtidsjukskriva). Har även några kompisar som tränat "hela livet" - de har INTE ont i knän, höfter, rygg eller nackar - men visst får de lite "löprelaterade" övergående småkrämpor" ibland.
1964 • Perstorp
#3
30 juli 2009 kl 09:16
Gilla
Staffan, smärta är ju en högre form av njutning man vet ju att det går över. Soffpotatisarnas onda blir bara värre ju mer dem tittar på tv ,deras smärta går inte över. Var lycklig över att du kan springa ,det finns många som inte kan.


Nog är det så att många känner efter lite för mycket,tycker att efter jag började jogga så är jag piggare gladare friskare,skulle inte kunna vara utan mina rundor numera.

Så Staffan keep on jogging.
1981 • Dals-Ed
#4
30 juli 2009 kl 09:24
Gilla
Nej, jag tror inte vi löpare än känsligare än andra. Däremot tror jag vi i allmänhet är ganska dåliga på att variera träningen, ta hand om kroppen när vi inte springer och framförallt ta det lugnare när vi borde.

För egen del har införandet av stretching några minuter varje dag varit som natt och dag för mitt skadeförebyggande. Lyfter lite skrot och gör övningar för rygg, ljumskar också och det har haft samma fina resultat. Det är nog lätt glömma att kroppen är en fantastiskt, om än känslig, organism och när man börjar löpträna så springer man bara på tills det gör ont någonstans.och tror det måste vara så.
Får man _allt_ i kroppen att samverka så mår man inte bara bra utan fantastiskt bra av löpträning.
1954 • Högsjö
#5
30 juli 2009 kl 09:34
Gilla
Är själv en f.d. soffpotatis som börjat träna vid 50+ efter ca:3års löpträning varvat med lite styrketräning har dom problem jag tidigare haft med knän och höfter helt försvunnit.Visst kan jag känna en viss stelhet ibland men det är då oftast muskler som stramar då träningen blivit för intensiv.
Nästan allt har blivit bättre med löpningen.Sömn aptit och välbefinnande.
Så om jag jämför före och efter: Löpning är livet,helt klart!
1968 • Falun
#6
30 juli 2009 kl 11:59
Gilla
Det är bättre att ha värk för att man tränat, än att ha det för att man inte tränat!
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#7
30 juli 2009 kl 13:28
Gilla
Herman, jag har precis samma bakgrund och skulle ha kunnat skriva nästan exakt samma inlägg som du!
Tror också att det är viktigt med variation. Själv insåg jag efter ett tag att man inte alltid skall köra på max. Det är viktigt att varva med lugna, riktigt lågintensiva, pass. Själv så kör jag för det mesta lågintensiv löpning, med rätt lite "kvalitet". På så sätt lyckas jag hålla mig rätt så skadefri, och ändå prestera rätt OK för min ålder... när det gäller. Håller också med om att de som inte är aktiva överlag har mer problem med rygg, axlar, knän...än vi som löptränar. Detta gällde även mig själv. När jag började träna så försvann de småkrämpor som jag hade tidigare.
Ingemar Eriksson
1975 • Wanaka
#8
30 juli 2009 kl 14:04 Redigerad 30 juli 2009 kl 14:10
Gilla
Jag tror att Yoga är ett bra sätt att få koll på sina svagheter och hur man förbättrar dom. Sen om man tex har ont av en skada som inte är förslitnings skada eller liknande så gör det ont tills man skadar sej någon annanstans, då bleknar den gamla skadan:).

Tror alla har haft ont, men när man idrottade och var barn eller ung så var det så skoj att man inte kände efter så mkt utan bara var glad om man kunde köra på...

Jag har problem med en höft nu, men om jag tränar, stretchar, kör lite Yoga känns det bättre. Ofta känns det som om jag borde träna mindre, men jag tror inte att det skulle bli bättre snabbare av att bara stretcha, Yoga.

Jag tycker det känns tungt I kroppen när jag tittar på mina hastigheter...

Jag tror alltså att man mår bra av träning, speciellt blandad träning.
Emil Westin
1991 • Linköping
#9
30 juli 2009 kl 14:49
Gilla
Det är skönt att lida ibland. ;)
EvaMarie
1957 • Linköping
#10
31 juli 2009 kl 12:10
Gilla
Jag är som så många andra övertygad om att det är bättre att träna än att inte träna. Men sedan är det väldigt individuellt hur den träningen "ska" gå till. Det är bland annat stor skillnad på om man tränar för sitt eget välbefinnandes skull eller om man tränar för några speciella mer eller mindre mätbara mål.

Lite träningsvärk får väl alla då och då, men det är när man pressar sig mot de lite högre målen som skaderisken ökar. Och jag tror att det ofta är det som händer - när man börjar träna upptäcker man att det är råkul. Då vill man mer, då tränar man mer. och vips! har man i sin glädje och iver tränat lite väl hårt eller ensidigt och då sitter man där med smärtor och skador som det kan ta tid att bli av med.

Samtidigt ska man inte känna efter FÖR mycket, träning innebär ju att man utmanar sig själv och gör om sina svagheter till styrkor, så lite jobbigt SKA det kännas ibland. Men man ska absolut inte bita ihop och pressa sig genom något som man känner att kroppen tydligt protesterar emot.

Jag håller alltså med ovanstående Ingemar fullt ut: Blandad och varierad träning är bra. Glöm inte den viktiga vilan. Tänk på att man behöver mer tid för återhämtning när man blir äldre. Och varva med yoga - det balanserar kroppen på ett underbart sätt! Mycket bra yoga - med en gratisklass i veckan - hittar du på www.yogatoday.com.
1988 • Helsingborg
#11
31 juli 2009 kl 12:34
Gilla
Även om det skulle göra ont lite då och då, eller om man går som en halt höna. Hur mycket problem man än får av träningen...så kan det vara värt det dagar då man slår personbästa :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.