Löpning Träning 11 inlägg 5505 visningar

Problem att (löptekniskt) springa snabbare efter lågpulsträning

J.K.
1966 • Jönköping
#1
25 juli 2009 - 14:45
Gilla
Tog upp löpningen för ett år sedan efter ett över 10 år långt uppehåll. Inspirerad av Maffetone och lågpulsträning har jag sedan dess och fram till i somras kört i princip alla pass i MAF-tempo. Det har fungerat mycket bra på så vis att jag har byggt upp en god aerobisk kapacitet - min uthållighet känns i princip obegränsad i tempo 6-7 min/km, imunförsvaret är bättre än jag kan minnas och jag känner mig stark och frisk. Däremot har det uppstått problem nu när jag försöker öka tempot. För 10 år sedan kändes ett tempo på 4:30 - 5 min/km som naturligt. Försöker jag nu springa i ett tempo kring 5-5:30 min/km på plan mark så känns det ungefär som att springa i en nerförsbacke - fötterna klapprar, det dunsar och skakar, känns som jag ramlar framåt, jag får ont osv. Orken har jag definitivt - i långa svaga uppförsbackar kan jag "dra på" och springa i ett högre tempo än på plan mark.
Vad skall jag göra för att hitta tillbaka till en fungerande löpstil i lite högre tempo?
I dagsläget kör jag mycket i kuperad terräng för att trots allt kunna träna i lite högre intensitet - dessa distanspass hamnar kring drygt 6:30 min/km. Kör ett "tempopass" på 30-40 minuter varje vecka på plan mark där jag försöker springa i ett tempo ner mot 5 min/km (hamnar fn på ett snitttempo för passet på 5:40) - med en snittpuls på 132. (Frustrerande att inte kunna springa i ett tempo som får upp pulsen mer.)



1960 • Södermalm
#2
25 juli 2009 kl 18:29
Gilla
Intressant. Själv fick jag problem när jag började springa långsamt. Vilken kadens/stegfrekvens har du när du springer långsamt respektive fort?

Om du har låg kadens i bägge fallen, så ökar du farten genom att skjuta ifrån mer och öka steglängden, och då får man lätt problem med att man landar för långt framför kroppen.
J.K.
1966 • Jönköping
#3
25 juli 2009 kl 21:14
Gilla
Vet inte min kadens, dvs har inte räknat steg/minut, men jag försöker medvetet att ha en hög stegfrekvens och sätta ner foten rakt under kroppen för att inte få en bromsande effekt och för att springa så skonsamt för kroppen som möjligt. När jag ökar farten så försöker jag därför att göra det genom att öka kadensen och inte ta längre steg. Det här tänkte jag inte på när jag sprang förr och kanske är det det som är problemet kommer jag på nu. Jag tror att jag förr tog större kliv särskilt när jag sprang lite raskare. Det är kanske just den där uppbromsande effenten av en fotisättning framför kroppen som jag är ovan vid och som gör att det känns som jag ramlar framåt? Att skjuta ifrån kraftigt så länge man tar korta snabba steg borde väl vara bra?
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#4
25 juli 2009 kl 22:38
Gilla
Träna bålstabilitet tex Coreträning.
1960 • Södermalm
#5
25 juli 2009 kl 23:01
Gilla
Jag håller helt med Bodil om att bålstabilitet är viktigt för tekniken, och det kanske blir viktigare med högre fart. Så det kan vara en väg att prova.

Om du lyckas med att sätta ned foten nära kroppen, så kommer det att kännas som ett kontinuerligt fall, men det ska inte kännas obehagligt.

Om du upplever att du faller framåt för mycket, så kanske du lutar överkroppen framåt? Det är viktigt att inte böja överkroppen framåt i höftleden. Det kan vara en effekt för dålig bålstabilitet.

Frågar du mig så är det aldrig bra att skjuta ifrån kraftigt när man springer.

J.K.
1966 • Jönköping
#6
25 juli 2009 kl 23:06 Redigerad 25 juli 2009 kl 23:14
Gilla
Tack för råden och förslagen! Jag har kört sk coreträning rätt flitigt i princip sedan jag började springa förra våren - plankan, sneda plankan, bron, ryggresningar. Jag kör även utfallssteg, tåhävningar samt tränar dagligen på en balansplatta. Jag försöker även köra uthållighetsbetonad styrketräning för armar och axlar med hantlar. Mer sporadiskt kör jag även sk löpskolning som hälkick, löpning med höga knäuppdragningar och "indianhopp". Det känns som fotisättningarna är problemet när jag ökar tempot:: att jag dunsar i/studsar fram. Jag försöker springa med mjuka fotisättningar men det blir väl svårare för alla i takt med att man springer snabbare? Jag tror inte att jag lutar överkroppen fram så att det skulle vara problemet, tvärt om känns det som att jag måste behärska en impuls att luta mig bakåt för att få tyngpunkten bakom foten och därmed bromsa farten. Kanske är det bara ovana, att musklerna gradvis måste vänjas att hantera den hårdare fotisättningen som väl åtminstone delvis är oundviklig om man ökar tempot?
1960 • Södermalm
#7
25 juli 2009 kl 23:27
Gilla
Det låter ju som exemplariska förberedelser.

Men konsekvenen låter inte bara som ovana. Det ska inte kännas obehagligt att landa i den farten.

Det kan fortfarande vara så att du böjer överkroppen framåt.

Du kan testa med att inte skjuta ifrån, utan kicka upp hälen mot rumpan så snart som möjligt istället. (Man behöver inte aktivt skjuta ifrån i den farten.)

Annars tycker jag det är svårt att säga något utan att se en video.

Så här ska det se ut: http://www.youtube.com/watch?v=5x6V48IIQRQ&NR
1960 • Södermalm
#8
26 juli 2009 kl 10:49
Gilla
Förresten, det kanske borde påpekas att du förstås inte ska kicka upp hälen så där högt som Haile gör - det gör man bara i 3-minuterstempo som han har.
J.K.
1966 • Jönköping
#9
26 juli 2009 kl 17:03
Gilla
Ok, jag skall försöka analysera mig själv medan jag springer nästa lite snabbare pass och tänka på överkroppens vinkel samt frånskjut/hälkick. (Lade in 5 minuter i 5.00 min/km fart i långpasset i morse och då funkade löpningen faktiskt bra. Det var i och för sig mjuk/lätt blöt grus/sandväg och eventuellt svagt uppförslutning).
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#10
26 juli 2009 kl 19:03
Gilla
Kör lite snabbare intervaller 400-ingar eller 1000-ingar. Hur känns dom?
Det är ju toppen både för puls och teknik.
J.K.
1966 • Jönköping
#11
3 augusti 2009 kl 20:22
Gilla
Tack för hjälp och tips, alla! Nu funkar det igen, bortsett från träningsvärk. förstås...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.