Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 465 visningar

Pulsmätning

Morgan Enqvist
1973 • Umeå
#1
20 november 2020 - 20:48
1 Gilla 
Hej på er
Mitt allra första inlägg, så jag vet inte ens om jag om jag lägger detta i rätt kategori.
Började i somras att försöka börja springa av personliga skäl, köpte dessutom en FR245 för att kanske försöka köpa mig lycka.
Löpningen har gått bra och jag håller i den än trots norrländskt mörker.
Men den här klockan... använder den mest för distans och tid, men självklart sitter jag och tittar på data efter passen.
Har också förstått att handledspuls kan man inte riktigt lita på, men jag upplever ändå att den har liksom följt ett mönster åtminstone utifrån upplevd ansträngning.
Idag drog jag ju på nyfrusen snö/is i nya dubbskor, först försiktigt men märkte efterhand att dom funkar ju... det här är roligt, jag kan springa på och höll nog ett för mig ganska högt tempo, dock inget rekord, vare sig i tid sträcka eller hastighet. Allt känns bra.
När jag kommer hem så har klockan registrerat en maxpuls på nära 20 slag mer än sen jag köpte den och legat konstant högt, medelpulsen betydligt högre än vanligt.
Det är absolut inte mitt jobbigaste pass jag genomfört.
Dock är det nog nästan första gången jag sprungit i minusgrader.
Annars är allt lika, förutom skorna då, men samma kläder, åtdraget armband och inga underställ i kläm.
Kan minusgraderna spela klockan ett spratt, eller har jag bara råkat ut för ”handledspuls funkar inte”, den som jag ändå upplevt har visat på ett rättvist mönster om än inte helt korrekt.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
20 november 2020 - 22:19
1 Gilla 
Jag har aldrig fått vettiga värden på handleden, använder alltid pulsband.
Har testat Garmin Fenix 5 och Polar Vantage M, lika kassa värden på bägge klockorna.
1954 • Falun
#3
20 november 2020 - 22:25
1 Gilla 
Ibland har jag vettiga värden men ibland inte. Så numera kör jag nästan aldrig med mätning från handleden. Oavsett märke på klockan.
Jan
1965 • Vintergatan
#4
21 november 2020 - 06:43
1 Gilla 
Visst kan man luras till att det ser bra ut periodvis. Har du möjlighet att låna ett pulsband för att logga och jämföra så vet du.

Har TomTom och några Garmin, inga funkar på min handleder och det blir sämre mot kallare ute. Bättre på höger handled sommartid, men likväl oanvändbart för mig. Tittar man i studier så är alltid handledspuls sämre, även om det inte är lika katastrofalt som mina handleder.
Nu saknas funktionen på 245, men vill man använda Garmins mjölksyratröskel så kräver de pulsband.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
21 november 2020 - 09:13 Redigerad 21 november 2020 - 09:22
3 Gilla 
Hej, umebo i exil här, vad nu det har med saken att göra... ;)
Inte som mening att märka ord, men du skriver att "maxpuls" var 20 slag högre.
Begreppet *maxpuls* är ju vad ditt hjärta maximalt klarar som frekvens, och behöver motsvarande ett maxpulstest. Detta värde är individuellt, beror på bl a kön och ålder, och sjunker med något slag per år. (Klockor kör inbyggda formler, som ger hyfsad uppskattning men kan ändå ha en rätt stor felmarginal, om den sanna maxpulsen *verkligen* är viktig för ens träning. Det är den kanske inte för så många av oss, men svårt att träna i t ex pulszoner om man inte vet var de ska ligga, ju.)
Vad klockorna och tillhörande statistik rapporterar från ett pass, är *maximal puls under passet*, dvs bara "högsta värdet under passet".

Högsta puls och medelpuls under ett pass visar på din status, kanske var det lite extra ansträngning att driva fram dig i snöslask och med dubbskor, och med ett bra tempo, även om du inte kände det? Kanske var du lite trött och sliten just då? Håller på att bli förkyld, etc. Jag tror inte minusgraderna i sig påverkar klockan, hm, men du menar om minusgraderna påverkar kroppen där klockan mäter? Det har jag inte funderat på, och inte läst något om vad jag minns, att optisk mätning påverkas av kallare kropp/omgivning.

Har du sprungit samma runda tidigare? Kolla om du reggat här på Jogg, eller via Garmins sida, om du kan lägga rundorna ovanpå varandra och jämföra olika kurvor, inklusive pulsen.

Men visst är det intressant att kika på lite data kring sin träning! Och bra att du inte viker ner dig för väder och årstider, många fördelar med uteträning! Skönt att vädra ur kroppen, och kanske blir pannbenet lite tjockare när man inte tillåter sig att vara alltför bekväm!

Jag har en FR735 XT och kör alltid med pulsband, efter jag hade gjort jämförelser med handledspulsen. Efter tips här på Jogg, kan nog ha varit kring #4:s tidigare trådar/svar plus några andras, så laddade jag hem en Garmin-app till klockan, Auxillary Heart Rate, som kan visa och regga puls från optiska sensorn och pulsbandet samtidigt. Case closed, för min del... för min klockmodell. Optiska skilde 20-30 slag ibland, och trög vid ändringar i tempo eller belastning.

Nu är jag bara en medioker motionslöpare, men gillar prylar, och då ska det vara prylar som funkar, såklart!
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#6
21 november 2020 - 11:47
Svar på inlägg #5
Gilla 
Ang optisk vs pulsband så upplevde jag samma sak med min gamla 935, men nu med 945 visar dom väldigt lika värden, så pass bra att jag nmer slutat använda pulsband helt. Kan ju mycket väl vara så att den gamla sanningen att optisk mätning är dålig inte gäller för evigt, den teknologin utvecklas ju förstås också!
1954 • Falun
#7
21 november 2020 - 14:31
Gilla 
#6 visserligen utvecklas teknologin men det är stora skillnader individuellt. En del får bra mätning med samma klocka som inte alls fungerar på andra.

Till det ska sägas att jag får mycket bra matning optiskt med Polar OH1. Skillnaden då är att den sitter på överarmen och inte på handleden. På handleden spelar det ingen roll om jag försöker dra åt bandet rejält eller sätta klockan så högt upp på armen som möjligt. På distanspass har det fungerat nästan godkänt men aldrig på långpass eller intervaller.
Jan
1965 • Vintergatan
#8
22 november 2020 - 07:01
Svar på inlägg #5
1 Gilla 
Monica, jag tror de tunnare blodkärlen i handlederna drar ihop sig mer när det blir kallt och därigenom ger sämre mätning.

Tror du menar följande tråd? Här inlägget där jag sprang med fyra klockor, varav den ena var VA4 med Garmins senaste sensor: https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?post=552045
OH1 funkar kanon på överarm, men även den sämre på handled för mig. Provade det i #41 i den tråden, har man inget bättre för sig så... :)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
22 november 2020 - 08:38 Redigerad 22 november 2020 - 09:01
Svar på inlägg #8
1 Gilla 
Bild uppladdad av Monica Carlsson
En bra och omfattande jämförelse i din tråd Jan!
Men även ännu tidigare testade jag Garmin-appen, verkar ha varit från #166 härifrån för min del: https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=50871&sida=9

Hittade en gammal bild, grå kurva är den optiska, röd pulsbältet.
Absolut att de följer varandra, men den optiska är trögare att anpassa sig. Här är det bara en ganska platt asfaltsrunda i tantfart, ingen uppvärmning innan vilket syns i starten, inga särskilda backar eller andra tempoväxlingar, ändå skiljer det rätt mycket upp/ner på kurvorna.

1974 • Mölndal
#10
22 november 2020 - 09:27
1 Gilla 
Bild uppladdad av Mikael Lipschütz
Sprang relativt lugnt igår på en i princip helt platt sträcka. Då väljer Garmin att registrera en ny maxpuls på 193 och 163 i medelpuls. Jösses. Hade låg ansträngning under passet. Regnade en del om det nubskulle ha påverkat mätningen på nåt sätt?
1974 • Mölndal
#11
22 november 2020 - 09:36
Gilla 
Bild uppladdad av Mikael Lipschütz
Annars brukar ett ganska ordinärt pasd se ut så här med handledsmätning. Kanske fel åt andra hållet? Men ett gsndka typisk distanspass
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.