Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 1049 visningar

Smärta av nya skor

1979 • Örebro
#1
3 mars 2020 - 12:41 (Redigerad 3 mars 2020 - 12:47)
Gilla 
Hej på er!

Mitt första inlägg här, även om jag hängt med och läst en längre tid. Ber om ursäkt i förväg om detta är svarat på tidigare, men jag har inte lyckats hitta något via sökfunktionen.

Jag har de senaste tre åren kommit igång med löpningen på allvar, även om jag alltid sprungit men tidigare ganska oregelbundet och endast kortare sträckor.

De senaste 10 åren har jag haft samma typ av löparskor, Asics Gel Foundation. Två av gångerna har jag fått dessa utvalda åt mig via löpanalys på Intersport och Team Sportia, men det senaste paret köpte jag själv utan löpanalys och har trivts väldigt bra med. I januari blev det dags för nya skor igen och jag bestämde mig för att gå till Intersport (enda stället som finns kvar här med löpanalys) då jag läst på många ställen att Gel Foundation är en stor och klumpig sko som framförallt lämpar sig för tunga löpare (vilket jag inte är).
Säljaren på Intersport tyckte inte jag var i behov av den skon, utan jag fick istället med mig ett par Asics GT-2000 hem. Jag tycker skon är väldigt skön men jag upplever att den inte ger mig riktigt lika mycket stöd som min gamla, vilket han också bekräftade men tyckte att jag inte var i behov av. Däremot tyckte han att jag initialt skulle ta det lite lugnt och nöja mig med kortare rundor för att vänja foten och musklerna vid den nya skon. Det har jag gjort i 6 veckor nu.
Problemet är att jag får ont i fötterna när jag sprungit och nu börjar jag bli otålig och vill komma ut på längre rundor igen. Främst gör det ont på insidan av fötterna, ungefär från fotknölen och snett framåt neråt på foten. Även på fotryggen, precis i böjen upp mot benet har jag blivit stel och fått smärta. Dagen efter jag varit ute och sprungit har jag nästan behövt halta pga detta. Jag har även haft en del "klämkänsla" över fötterna (ungefär som när man har skridskor på sig och inte är van med detta), inte medan jag springer, men dagen efter ett par gånger.

Har den senaste tiden legat på 8-10 mil i månaden med mina gamla skor (och ett par trailskor som jag varierar med), och springer normalt 8-16 km per löptur, ibland längre.
I februari sprang jag lite drygt 8 mil, varav 7 i de nya skorna. Nästan bara korta rundor på 5-6 km.
Hur länge ska jag acceptera att få ont av de nya skorna? Jag inser ju att det blir en annan belastning på foten mot vad jag är van vid, vilket så klart sliter. Jag funderar på att gå tillbaka till mina gamla och kanske köra varannan runda i de nya.

Tar tacksamt emot tankar och åsikter från er som är vana med detta.

Jag blev tyvärr förkyld alldeles efter att jag hade köpt de nya skorna, så jag kom igång sent med att använda dem. Därför har intersports 30-dagarna nöjdhetsgaranti redan passerats.

Mvh Erik
1964 • Stockholm
#2
3 mars 2020 - 14:38 Redigerad 3 mars 2020 - 15:09
1 Gilla 
Hej. Brukar ibland känna av skor när jag bytt. Vissa skor behöver mer tid att springas in. Tar det lugnt i början.
Du gör klokt i att inte köra samma mängd som du är van vid. Olika skor, olika tryckpunkter, annat steg, dämpning, stabilitet, underlag och så vidare. Öka försiktigt, Använd din gamla sko så länge som de behövs.

Känner jag smärta i fot tar jag alltid vila tills problem är borta, alternativt springa väldigt flackt, så lugnt som behövs. Onödig om skada sätter sig. Läkeprocess för en yngre är ofta snabbare, lite beroende på skada. Jobbigt om en tävling är nära, eller kanske om man känner en stark inre stress. Man mår ju oftast bra av att komma ut springa. Du har sprungit 5-6 km - 7 mil. Då är det för mycket. Din fot har inte vant sig. Annars skulle du inte få ont...

En liknelse: Köpte en sko med lägre dropp. Vader brukar ta stryk om man inte är van. Jag tycker jag är i skaplig form, trycker på för det känns så bra. Lite småkramp, inga problem. Pang bom så kommer en muskelbristning, inflammation. :)

Något att tänka på om du inte gör det, göra gymnastik för fötterna. Kanske något en del glömmer.. jogga barfota på gräsmatta typ på en fotbollsplan, gå på tå, lyft med handduk, som ger starkare fötter. Jag brukar ibland ta fotbad, såpa och rätt varm vatten, masserar en del. Magnesium tar jag som komplement.

P.s. Är skor i bra skick kan du enkelt sälja dom d.s.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
3 mars 2020 - 20:42
1 Gilla 
Tja, man bör ha flera par skor att växla mellan. Otur med förkylningen, nu får du bita i det sura äpplet och köpa ett nytt par av annan modell - aningen samma som du varit nöjd med eller ännu bättre, leta rätt på någon liknande av annat märke, det kan vara användbart att läsa/lyssna igenom några olika recensioner av modeller du funderar på. Det finns diverse ställen på nätet med fria returer om du inte hittar intressanta modeller i fysisk butik inom räckhåll - eller köp superbilliga på rea, mina senaste kostade 300:-) Håller med Johan i det mesta, som nyttan av att stärka fötterna, springa barfota (dröjer tyvärr ett tag tills det känns ok), fasa in nya skor väldigt långsamt. Men om du får ont direkt av ett kort pass som du tydligen fick så är det fel skor, ingen idé att tvinga kroppen att vänja sig vid dem, sälj dem som Johan föreslår.
1979 • Örebro
#4
4 mars 2020 - 12:11
1 Gilla 
Tack för input båda två!
Inser att jag nog varit för ivrig med att springa i de nya skorna. Min plan nu är att ha uppehåll resten av den här veckan för att vila fötterna, och sen ta ett par varv i mina gamla skor för att känna hur det går. Därefter ska jag ge de nya skorna en chans till och fasa in dem lite mer gradvis för att se hur det funkar.
Blir det fortsatt besvärligt biter jag nog i det sura äpplet och säljer dem om det går.
1964 • Stockholm
#5
4 mars 2020 - 17:15 Redigerad 5 mars 2020 - 15:10
Gilla 
Erik. Köper aldrig nya skor i butik. Dyr-butikerna har nog en viss press sälja ett antal för att det ska löna sig. Sedan kan ju skor ha ålder på sig, du hittar med rabatt i vissa butik-kedjor. De kanske snackar sig varma? Vet inte hur snabbt material torkar in och tappar sin maximala stötdämpning, det kanske Oldboy kan svara på?Pris i relation till vad jag får gör för mig att jag lägger ned. Ibland kanske man kan göra ett kap.

Jag kollar in Sellpy eller Tradera. Lite knepigare hitta om du har stora fötter - typ 48? Ofta väldigt bra pris och fina. Läser recensioner som Oldboy, ( mellan raderna). Nöjer mig inte med 1 recension, vissa kan ju vara färgade. eller generalisera utifrån sina fötter.

Felmarginalen är ändå rätt liten om du är noggrann + en stor vinst att slippa pröjsa svinpriser för skon.

//Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.