Löpning Träning 9 inlägg 2145 visningar

Runstreakbrytning

1968 • Hammarby Sjöstad
#1
2 mars 2020 - 07:25
3 Gilla
Bild uppladdad av Frank Johan Ahlberg - IF Linnéa
Idag är det brytning av min Runstreak som bara har pågått i 31 dagar, men under Spring Tills Du Stupar (STDS). Den inleddes den 31 januari med 3000-metersgänget i Storängshallen och avslutades igår den 1 mars efter STDS med TSM-träningen som tillsammans med en 2-kilometerstransport gav lite drygt 3 mil.
Under de 31 dagarna har det sprungits inte mindre än 810,2 registrerade kilometer eller 503,8 miles. Sista veckan i februari innehöll drygt 30 mil. Det är klart veckorekord (tror jag hade 19,5 tidigare) och månadsrekord över 77 mil (mitt tidigare låg på 67 tror jag). Allt detta tack vare att jag tog mig an att springa februariutmaningen i miles istället för kilometer. Jag kommer förmodligen aldrig mer komma upp i de här distanserna, så det är värt att notera det här. Svårt att motivera sig att försöka bräcka det, skulle möjligen vara att försöka få in de där 500 milesen i februarimånaden. Men det blir ju en betydligt större utmaning när det oftast inte är skottår. Bra utmaning att ta sig an ett skottår, eftersom jag kommer vara ensam om att ha klarat februariutmaningen i miles ett skottår under åtminstone de närmaste 4 år framöver.
Även om den här månaden inte har inneburit några riktiga ultrapass, så känner jag att det har lagt en väldigt bra grund för sommarens 100 kilometer i Halmstad. Nu gäller det bara att klokt bygga vidare på den under våren, så får vi se vad det kan ge för resultat.
Vi är några stycken som löper ganska mycket här i forumet, vad har ni för tankar om det här att springa varje dag i långa perioder?
Man känner ju efter en sådan här period att kroppen behöver få koppla av några dagar. Har gjort längre runstreaks, men då har ju såväl mängderna som tempot varit betydligt lägre.
Mängdlöpningen tycks ju dock ge en otrolig effekt, även om den sker i ett lågt tempo. Nackdelen är så klart risken för skador. Hur tänker du och hur jobbar du med detta?
Petter Sundin
1988 • Solna
#2
2 mars 2020 kl 08:02
Gilla
Jag gillar konceptet för nybörjare. Elit kör väl iofs också varje dag i princip, men de har nog några vilodagar här och där.
Jag själv skulle dock bli för stressad av det . Jobbigt att behöva sticka ut och köra 2km ”bara för att”, skulle bli lite jobbigt i livspusslet.
För nybörjare så skulle det nog funka som en kul morot eller för lite mer erfarna som ett sätt att få upp löpmängden.
1991 • Norrköping
#3
2 mars 2020 kl 11:15
1 Gilla
Jävlar vad imponerande! Jag var väldigt nöjd med mina 30 mil i februari och den mängden kom du alltså upp i under en vecka. Hatten av. Jag är ny här så har dålig koll på vilka folk är, är du Sverige-elit på längre distanser?

Jag gillar träningsutmaningar och det du har gjort skulle jag absolut kunna gå igång på som koncept. Dock max en månad och max en gång per år. Det blir väldigt många utfyllnads-/ströpass och som personen ovan nämner så skulle det i längden bli lite tråkigt med många pass som utförs "bara för att". En spontan tanke är att det också skulle bli svårare att få till bra kvalitetspass. Jag har nästan alltid två dagars total vila efter lördagens långpass och upplever att det är nyttigt för återhämtningen. Då kan jag prestera relativt bra på tisdagens intervaller som blir veckans första pass.
1968 • Hammarby Sjöstad
#4
8 mars 2020 kl 18:15
Gilla
Hej Marcus!
Nej, jag verkligen långt ifrån Sverigeelit på längre distanser. Vågar knappt kalla mig ultralöpare. Däremot är jag väl ganska snabb och stark för min ålder än så länge.
Springer mest marathon, men även distanser från 5k - halvmarathon. Har däremot testat och sprungit 3 backyard, ett 24-timmars och har 3 fotrallyn i bagaget, så därför vet jag hur det känns att avverka långa distanser under ett dygn. Dessutom så har jag deltagit i utmaningen Spring Tills du stupar 5 gånger, varav jag fick avbryta en av dem första veckan en gång då min naprapat avrådde mig från att fortsätta den gången i det skick jag var efter 1,5 års mängdlöpning där jag låg på genomsnittliga veckodistanser kring 10 mil. Så visst har jag byggt upp en erfarenhet kring att springa mängd.
Det är dock något som måste byggas upp successivt för att vara långsiktigt hållbart. Sen gäller det ju att få det att fungera med livspusslet också.
När det gäller Runstreaks, så gör jag det då och då. Har gjort ett par stycken som passerat 150 löpdagar. Men någonstans där brukar jag tappa fokus, tröttna och bara känna att jag måste bryta mönstret. Jag brukar träna på som vanligt med min marathonträning, men lägger då på vilodagar in en 3 km lång jogg. Under tävlingssäsong, så kan det dock bli att det blir svårt att upprätthålla den vanliga träningen och 3-kilometerskatten blir fler och fler. Det är någonstans i mellanmjölkens land som antingen skador kommer eller att jag helt enkelt tröttnar på konceptet.
Jag ser inte Runstreaken i sig som träning, men det är ett sätt att sätta sig i daglig rörelse och höja pulsen något mer än att sitta på kontorsstolen. Jag beundrar verkligen dem som har disciplin och kör år efter år i ur och skur, men det passar inte för mig i långa loppet.
Det är just det där du skriver om att få till bra kvalitetspassen som efter ett tag blir ett problem för mig. Det funkar bra under en Runstreak i början, men när det blir fler och fler 3-kilometare, så tappar du snart din kapacitet i fart och kondition, såvida du inte nöjer dig med att ligga i ett ultratempo hela tiden. Då funkar det ju säkert bättre.
Det är lite ett dilemma att kombinera vanlig marathonträning med att försöka få till ultraträning. Det blir aldrig riktigt samma sak.
Det händer att jag transportlöper både till och från exempelvis en långpassträning ibland. För att få till mängd. Inte så ofta som jag ger mig själv två dagars löpvila, men den här veckan har jag haft det två gånger. Tyckte att jag behövde det efter förra veckan/månadens mängd. Kommer hålla igen lite närmaste veckorna på grund av ett marathonlopp som jag funderar på att springa.
1982 • Stockholm
#5
8 mars 2020 kl 18:50
Gilla
Imponerande streak Johan. Jag tränar för fullt för IM Kalmar 2020. Försöker planera in ca 15 timmar/v, fördelat på ca 7 tim cykel, 5 tim löpning, 2 tim simning och lite styrka på det. Även om det finns en stor utmaning i både simning och cykel så vill jag härda löpningen framförallt för ett avbrott i det momentet kan förstöra resultatet oerhört. Har 5 SM bakom mig, har även börjar genomföra ett 35-42 km (per löppass) på veckobasis. Med andra ord ganska löphärdad trots allt.

Nu till min fråga; Härdas man bättre av låt säga 60 km löpning fördelat på 7 dagars-streak under flera veckor på rad, eller fördelat på ett bra långpass och två kortare med lite dagliga pauser däremellan? Frågan skulle i princip kunna gälla cyklingen också. Mitt mål är inte att bli bättre på något annat än för IM.
1968 • Hammarby Sjöstad
#6
8 mars 2020 kl 21:28
Gilla
Åh...hade skrivit ett långt inlägg och skulle nästan precis trycka på skicka Marcus, lade inte märke till att batteriet var lågt på telefonen så den stängdes ner.
Jag får ta ett omtag...återkommer med mina tankar, men en annan dag.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
9 mars 2020 kl 14:19
1 Gilla
Jag tror på återhämtning och därmed att det finns upplägg som är bättre än runstreak eller RTDS för att härda kroppen för ultralöpning eller Ironman. Men om några kilometers lugn jogg under vilodagar mest gör återhämtningen sämre eller lägger på lite vana att "bara hålla på" har jag ingen känsla för. Som alltid när man kör stor mängd är det stor skaderisk också. Kanske ska den mötas med styrketräning. Plus återhämtning.
1968 • Hammarby Sjöstad
#8
9 mars 2020 kl 19:20
1 Gilla
Martin:
Jag tror inte att du ska dela upp löpning om 60 km över 7 dagar. Du behöver långpassen.
Personligen skulle jag nog för att göra det enkelt för mig själv dela upp det på två olika veckopass.

Vecka 1
3-4 pass, varav ett längre pass på helgen om 25-30 kilometer. Tempo skulle jag nog välja strax över mitt tänkta tävlingstempo.

Vecka 2
2-3 pass, där 2 av passen är långpass om 25- 32 kilometer som förläggs dagarna efter varandra på helgen, fredag/lördag alt lördag/söndag. Tempo på dessa skulle jag lägga 20-45 sekunder lägre än mitt tänkta tävlingstempo.

Men som sagt det är jag det och jag saknar erfarenhet av triathlonträning.
Jag tror dock att något sådant skulle ge betydligt mer än att sprida ut löpningen över hela veckan.
1968 • Hammarby Sjöstad
#9
9 mars 2020 kl 19:35
Gilla
Oldboy:
Jag instämmer med dig när det gäller vilan och träning. Det är bra att få in vilan då och då under en vecka.

En Runstreak i sig ser inte jag som någon träning egentligen. Den träning jag gör är det program/koncept/skiss jag kör efter. Om jag sen lägger in lite jogg på vilodagarna så har det mer med att få till den dagliga rörelsen och få till en runstreak.

En STDS ser jag mer som en utmaning än träning, men det är klart mot slutet blir det ju viss träning genom att vänja kroppen vid längre och längre distanser dagligen. Risken blir ju dock skador, särskilt om jag inte anpassar farten successivt och inte heller ser till att öka den dagliga vilan för kroppen.

RunStreakkonceptet så som reglerna ser ut i grunden har jag svårt att definiera som träning. Det är ett sätt att få till en rutin där du rör dig framåt snabbare än att gå i 4-15 minuter (minst en engelsk mile). Sen är det upp till dig om du väljer en längre dagsdistans eller istället väljer ett antal minuter som du joggar/springer. En del gör yoga varje dag, andra en runstreak.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.