Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 1080 visningar

Bakersysta

Oldboy
1952 • Danderyd
#1
16 februari 2020 - 10:13
Gilla 
Har sedan några veckor ont i höger knä, symptomen stämmer rätt bra på PFSS (Patellofemoralt smärtsyndrom), kallat främre knäsmärta ibland men den känns inte lokaliserad till framsidan utan mer mitt i lite obestämt. Nu har jag upptäckt att det ibland känns som en svullnad på baksidan, precis under knäleden, inte alls öm, mer som en liten ballong med vatten. Hustrun är läkare och sa att det kunde vara en Bakercysta så jag googlade på det. "Går ofta över av sig själv" stod det, inget om rehabövningar, luddigt om tidsperspektiv. Någon som haft den diagnosen?
Mats Edelryd
1958 • Örbyhus
#2
16 februari 2020 - 11:23
Gilla 
Jag fick den diagnosen för ett par månader sedan.
https://jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=18608469

Ofta finns ett underliggande problem till att man drabbas av detta. I mitt fall lite artos i knät. Lösningen för min del är att försöka bygga upp muskulaturen kring knät för att avlasta leden så mycket som möjligt.
Risken är annars att problemet återkommer.


Oldboy
1952 • Danderyd
#3
16 februari 2020 - 17:15
Gilla 
Tack Mats! Jag la inte termen på minnet när du fick det men det är bra att veta vart jag ska vända mig om det inte gr sig av sig själv. Mitt bakomliggande problem torde vara överansträngning. Ska väl utöka mitt rehabprogram så det händer nåt.
(lite snopet att jag stavade fel i rubriken, nu går den inte att ändra...)
1969 • Lycksele
#4
16 februari 2020 - 20:17
1 Gilla 
Jag har Psoriasis artrit i lederna och för några år sedan hade jag likadant och läkaren jag går på kontroller hos sa att det var en "bakercysta" som man kan få av mina ledproblem och att det var ofarligt och skulle gå bort av sig själv, skulle den bli för stor att det blev problem kunde de tömma den. jag ignorerade den då och tränade på som vanligt och efter några veckor var den borta.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#5
10 mars 2020 - 11:31
Gilla 
Jag fick samma diagnos (baker cysta) av en sjukgymnast för ett par veckor sedan. Gått med sporadiskt smärta i området direkt under knäskålen, men smärtan kan även flytta på sig. Har en cysta stor som en pingisboll i knävecket.

Problemen har funnits under nästan 2 år men det har i stort sett varit möjligt att springa under hela tiden, fram till för ca en månad sedan då smärtan/stelheten i knävecket blev för markant. Styrkan i lårmuskeln har också påverkats, går till och med att se hur den blivit mindre.

Direktiven från sjukgymnasten var ¨konservativ behandling¨ med olika styrkeövningar.

- det som just nu är möjligt att köra är ¨jägarvila¨. (försök att sitta så länge som möjligt, det är en bra stärkande övning för hela knästrukturen).

- baksida lår genom att ligga på magen på en bänk och pressa upp viktmagasinet med baksida vader.

- benpress i maskin (om smärta tillåter).

- cykling med hög sadel.

Tidsperspektivet han gav mig var ¨några veckor¨. Orsak till cystan var trolig långvarig överansträngning. Då jag haft problemen ganska länge räknar jag kallt med att det kommer ta ett tag att bli återställd. Problemet var att han först sa att jag kunde fortsätta springa vilket förvärrade problemen.

Kör för närvarande boxningsträning på säck 20 min plus direkt motionscykling 25 min för att i alla fall få ett anständigt konditionspass.

Vet även att det finns en metod kallad ¨dry needling¨ där cystan dräneras på vätska som vissa förordar alt operation. Hur ser läget ut för er?


Oldboy
1952 • Danderyd
#6
10 mars 2020 - 13:32
Gilla 
Min cysta har försvunnit, men orsaken som ger mig knävärk är kvar. Kör gång på löpband med max lutning för att behålla lite kondition samt en el styrkeövningar, men förmodligen för få, har sökt min sjukgymnast men inte fått kontakt än.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#7
10 mars 2020 - 13:46
Gilla 
Ok, anar en liten förbättring nu när jag ökat på rehaben. Kör i princip dagligen, men det är lång väg kvar.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#8
30 mars 2020 - 09:09
1 Gilla 
Hur går det med din rehab Oldboy?

Jag har varit hos en ortoped som tömde mitt knä på ett flertal kanyler med vätska, både själva cystan samt en ansamling ovanför knäskålen Fick även en cortisonspruta. Dock återkom vätskan omgående.

Har nu även röntgat knät och väntar på svar.

Ortopeden lyfte fram ett flertal orsaker som degenererad menisk, slemsäcksinflammation, lösa broskbitar, artros.

Det sista vill man ju minst ha. Kör på med stretch och lättare styrkeövningar tills vidare. Beredd på en lång rehab.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#9
30 mars 2020 - 20:26
Gilla 
Jag hade en Bakercysta för några år sedan. Den var bara ett tecken på något annat, nämligen en meniskskada som jag sedan fick operera.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
30 mars 2020 - 22:33
Gilla 
@Henrik, jotack, cystan försvann nästan direkt med löpvila och nu börjar knäsmärtan försvinna också, har kört rehab dagligen en vecka, nu mindre ofta, har börjat springa igen. Har styrkeövningar främst för framsida lår men även lite för baksidan. Balansplatta samt rörlighetsträning och stretch (framsida och baksida lår, yttre och inre vadmuskeln).
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#11
1 april 2020 - 08:41
Gilla 
@Stefan, hur lång tid tog det innan du var tillbaka och hur såg din rehab ut?

@Oldboy, kul att höra.

Återkommer när jag får diagnosen.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#12
1 april 2020 - 21:21
1 Gilla 
@Henrik: Jag opererade menisken i slutet av maj och började springa regelbundet ca 6 månader senare. Dock inga långpass. Första långpasset i februari året efter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.