Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 1589 visningar

Utsvängd högerfot

Hobbylöparn
Östermalms IP
#1
19 januari 2019 - 11:28
Gilla
Någon som känner igen problemet att ena foten slänger ut?

För min del är högerfoten svagt utåtriktad. Jag har försökt justera steget så den blir rakare, men jag misstänker att det är ett anatomiskt fel.

Går det att justera eller kommer det vara så där 4 evver?
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#2
19 januari 2019 kl 14:33
1 Gilla
Hör med en kiropraktor eller naprapat. För mig har utsvängda fötter berott på låsningar i bäckenet som kiropraktorn fick bort. För dig kan det så klart vara något helt annat.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
19 januari 2019 kl 15:29
1 Gilla
Jag har också lite utåtsvängd högerfot, och jag vet att den såg likartad ut även när jag gjorde sub 2.20 på marathon, så problemet verkar i mitt fall vara något "kosmetiskt" .
Jag tror det i mitt fall beror på en viss utåtrotation eller liknande i underbenet pga lite ovanlig ledning mellan lårben och underben.
Jag såg nämligen på en videoinspelning från ett lopp 1981 att min högerfot vinklades ut mycket väldigt mycket mer vid bakåt-kicken (med mycket böjd knäled) efter löpsteget, t o m klart mer än när benet är rakt t ex vid stående eller liggande.

Mina iofs många sacro-iliaca-led-manipulationer tror jag inte har påverkat detta så mycket.
Men är man låst i bäckenleden sacro-iliaca kan det förstås vara en fördel ändå att få den frilagd till normal begränsad rörlighet även om det som i mitt fall inte skulle påverka foten så mycket men främst rörligheten uppåt höften till.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
19 januari 2019 kl 15:48 Redigerad 19 januari 2019 kl 16:05
Gilla
Tack för inspel.

Här kommer en video från löpbandet idag:
https://streamable.com/og6tk
Irene
1968 • Åstorp
#5
19 januari 2019 kl 16:05
Gilla
Om du inte har ont av det så var försiktig när och om du vill försöka korrigera detta. Ibland är det så att man får skador om man försöker gå mot naturen.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
19 januari 2019 kl 18:24
Gilla
#4

Ja så såg det ut på mig också framifrån i löpbandvideo. Som om en viss rotation i knäleden uppkommer i olika faser av löpsteget så att det högra underbenet gör en viss "svepande" rörelse som medför att det till skillnad från det vänstra även rör sig mer åt sidan och tillbaka under en stegcykel.

Jag vet att jag även spekulerade i att min kroniskt lite svagare vänstra gluteus medius (som hämmade resultaten något på 5000 m - marathon) spelade roll för detta. Om den muskeln är svag så kan den få problem att hålla upp motsatt höft dvs höger sida. Hypotetiskt skulle då det kunna kompenseras av en sådan lämpligt anpassad stegcykel i höger ben, fast jag tror nu ändå att det huvudsakliga felet m a p denna rörelse faktiskt sitter i knäleden dvs det som orsakade denna normalt sett ej helt optimala rörelse i löpsteget.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
19 januari 2019 kl 18:35
Gilla
Tack Bo,

Jag ska se om jag kan träna upp gluteus medius. Och prova sen.

Dock har jag tittat på många marathonreportage och konstaterar att kanske 1/4 av eliten har någon form av vridning av fötterna. Så det kanske är en del av mänsklig variation av anatomi.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#8
19 januari 2019 kl 22:42
Gilla
Lider också av detta och har funderat på om det möjligen kan ha koppling till mina problem med löparknä och hälsenebekymmer. Supinerar också kraftigt på den foten,hör det på båda men i betydligt högre utsträckning i på den "vridna" sidan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.