Löpning Kost & Näring 14 inlägg 3945 visningar

Era tankar om sportdryck

JJogg
1986 • Örebro
#1
3 september 2018 - 18:56
Gilla 
Jag har mest sprungit kortare lopp. Men ska springa några halvmaror och nästa år även maraton. Men jag har väldigt liten erfarenhet av sportdrycken. Dom få gångerna jag testat så har det varit något blaskigt och äckligt som jag spottat ut.

Hur har ni lärt er att dricka sportdryck i högt tempo utan att bli dåliga i magen? Är det några märken som ni upplever bättre eller sämre? Vad har ni för råd till en nybörjare? Springer ni med sportdrycksflaskan i handen på tempopassen eller får ni support?
1967 • www.sapiens.se
#2
3 september 2018 - 20:25
1 Gilla 
Jag har rätt känslig mage och jag brukar börja vänja magen några veckor innan maran (bara på maran jag dricker sportdryck). Första ett eller två passen brukar ofta resultera i akut skogsbesök men sen lär sig min mage. Ingen dum ídé att träna på att dricka i farten också. Nu är det ju inte superhögt tempo på maran men när jag varit i form har kilometertiderna bitvis varit neråt 3:30 i alla fall och i den farten fixar jag att dricka.
1985 • Pussen
#3
3 september 2018 - 22:43
3 Gilla 
Den här kanske kan hjälpa - https://www.presteramera.com/tavlingsklar/

Att mgen ska hantera idrottsnutrition i form av gel, sportdryck etc är dels en vanesak men även något som påverkas av din träningsnivå och övrig kost.

Testa på träning, hitta ett märke du gillar, ge det några försök och stegra intaget över nån månads tid så kommer dina tarmar anpassa sig fint ??

Bättre att det skiter sig på träning än på tävling.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#4
4 september 2018 - 05:43
1 Gilla 
Väldigt individuellt. Mitt tips är att du tar reda på vilken sportdryck som finns på de loppet du ämnar att springa. Köper det långt innan och testar hur din kropp reagerar.

Personligen har jag svårt för sportdryck, men i längre lopp tar jag oftast bara en till två klunkar och sköljer ner med ca 2dl vatten. I högre farter reagerar min mage negativt, men de där är så olika.

1983 • Stenungsund
#5
4 september 2018 - 15:34
Gilla 
Ett alternativ kan att använda energigels istället som till exempel https://www.loparshop.se/purepower-energy-gel.html

Jag har tidigare använt sportdryck men kör till 95% på energigels numera. Däremot älskar jag vatten och hade helst haft med mig en tankbil. En varm rekommendation är ett bälte som t.ex https://www.loparshop.se/salomon-s-lab-advanced-skin-1-belt.html (som jag använder). Det finns flaskor som är mjuka (softflaskor) som jag föredrar framför hårda. Jag har alltid med mig 2 flaskor på 237ml och flera energigels. Ett billigare alternativ är https://www.loparshop.se/new-balance-energy-belt.html

Något jag varmt rekommenderar :)
JJogg
1986 • Örebro
#6
4 september 2018 - 16:50
1 Gilla 
Jag ska prova gels lite mer. När jag väl tagit gels under pass så reagerar inte min kropp något särskilt. Varken bra eller dåligt. Har inte blivit piggare. Tycker kroppen har svarat bättre på godis.

Men gel eller godia kan jag ju lätt ha med mig och så vet jag att magen klarar av det på tävling och så fokuserar jag på bara vatten under loppen.
1978 • Stockholm
#7
5 september 2018 - 08:43
Gilla 
Som redan påpekat, väldigt individuellt.

Jag har bälgat i mig mängder av olika gels och sportdrycker på olika lopp utan att magen reagerat. (Även öl som serverades en gång).

Så du måste testa dig fram. (Nästa) alla lopp gör reklam för sportdrycksmärket de kommer erbjuda så det går ofta att testa/ vänja magen för just det fabrikatet.
1984 • Stockholm
#8
5 september 2018 - 10:12
Gilla 
På sträckor som halvmara och mara så kör jag alltid med den sportdryck som serveras plus egna gels. Det har fungerat bra nästan varje gång, bara någon enstaka gång som jag fick byta från en särskilt äcklig sportdryck till vatten mitt i. På ännu längre, lugnare lopp kan man lyxa till det och släpa med eget pulver (tailwind kör jag nu) och blanda längs vägen. Det föredrar jag egentligen för det kan jag få i mig mycket mer av utan issues - men på halvmara/mara tycker jag mig inte riktigt ha tid att krångla med sånt.
1972 • Borlänge
#9
26 september 2018 - 19:50
Gilla 
Jag har en dum ovana att jag får håll om jag dricker sportdryck. Undantaget är Tailwind och i viss mån Umara (har inte testat tillräckligt). Med 8km kvar på Höga Kusten Trail så tog jag en mugg Enervit för att få lite variation men kom inte långt förrän hållet slog till...inser att jag blir att köra egen dryck till Ultravasan90 nästa år...

Men som dom säger, testa det märket de använder på loppet. Höga kusten körde jag med Tailwind, Umaragels och vatten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
26 september 2018 - 22:57
Gilla 
Drick en liten klunk i taget, det brukar magen gilla bättre. Ta med en flaska med stor öppning på loppet som du fyller på vid vätskestationerna så kan du göra så också på tävling. Men man får vänja sig vid att springa med en flaska - inget större problem men det är bekvämare att slippa.
1986 • Falkenberg
#11
27 september 2018 - 20:27
Gilla 
Jag har främst kört på enervit eftersom jag har bra priser hos dem och eftersom de var vanligast när jag åkte längdskidor förr i världen. Oftast, i löpning, klarar jag mig med den dryck som serveras vid loppet plus en eller två liquid gels med koffein som jag försöker få med i fickan på längre lopp. Dock har jag provat Maurten på slutet. Oftast har jag bara haft möjlighet att suga i mig en flaska "260" innan start men senast, på Idre fjäll(halv)maraton, var jag tvungen att springa med ryggsäck. Så då chansade jag och fyllde flaskorna med Maurten. Det visade sig vara helt överlägset ur energisynpunkt och jag hade inte en enda energisvacka. MEN dock fick jag en hel del kramp i benen sista halvtimman då Maurten innehåller lite för lite salter. Jag kom ändå i mål som fyra, efter ett längdskidproffs och två landslagsorienterare. Och jag vågar säga att Maurten gjorde en stor skillnad där.

Bara det att hela världseliten på maraton vill KÖPA Maurten (eftersom de tidigare inte lyckats få i sig energi under loppen) trots att de får BETALT om de använder andra märken tycker jag säger ev hel del.

Först var har skeptisk till Maurtens självutnämnda förträfflighet men numera är jag övertygad om att detta är en revolution.

För att inte låta som en försäljare får jag väl ändå tillägga att jag fortfarande använder många av enervits produkter och inte kommer att byta bort dem i första taget. Får jag bättre pris hos någon konkurrent till enervit så kan jag lika gärna handla av dem. Men Maurten har ingen konkurrent... Testa! Läs på! Du kommer inte att ångra dig.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
28 september 2018 - 21:23
Gilla 
Tycker också att Mautens skryt är intressant. Men man vet ju inte om somliga får betalt i smyg. Tycker själv att jag inte har något problem att få i mig tillräckligt med energi om det inte är för kallt (för då blir jag inte särskilt törstig).
1986 • Falkenberg
#13
29 september 2018 - 07:31
Gilla 
Nej jag var också väldigt skeptisk i över ett år från att jag fick chansen att prova Maurten till att jag sedan gjorde det på riktigt. Men nu har jag både för bra egna erfarenheter och för många vänner på elitnivå som använder det.
#14
29 september 2018 - 07:37
Gilla 
Jag har känslig mage men Tailwind funkar bra. Snäll mot magen och den ger allt man behöver så man kan skippa gels & annan energi.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.