Löpning Träning 5 inlägg 4081 visningar

Vinterlöpning

1977 • Lövånger
#1
7 januari 2018 - 08:11
Gilla 
Hej!
Jag bor i norra Västerbotten med kalla vintrar och oftast mycket snö. Tränar för Stockholm marathon som blir min femte mara. Följer ett träningsprogram från marathon.se och jag undrar lite om tempo. Det står ett tempo för de flesta passen, men jag fokuserar inte så mycket på dem utan ger mig bara ut och springe och kollar sedan på klockan hur det gick. Szalkai säger att man ska sänka tempot på vintern just för att det är kallt och det är svårt att springa fort på is och djupsnö. Hur mycket sämre kommer jag att springa i sommar om jag inte fokuserar på tempo när jag är ute och springer jämfört med om jag gör det? Det viktigaste borde väl vara att springa?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
7 januari 2018 - 09:15
Gilla 
Räkna med att du tappar 10-20 sekunder per km på vintern om du har snöiga och hala underlag. Det sämsta du kan göra är att köra för hårt utan bra grepp på underlaget, jag drog själv på mig små bristningar i vaderna en vinter p.g.a detta. Har du möjligheten tycker jag att du kör intervaller inomhus på löpband.
1991 • Hägersten
#3
11 januari 2018 - 22:47
1 Gilla 
Lyssna på senaste avsnittet av maratonpodden med Szalkai. Tycker han förklarar bra vad/hur man ska tänka på under vinterlöpningen :)
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#4
12 januari 2018 - 08:06
Gilla 
Min gissning är att för de allra flesta deltagare i SM är det uthålligheten som avgör sluttiden. Att man inte blir för trött och tappar för mycket sista milen helt enkelt.
Satsa på att få ihop mängd i första hand. Om du som jag är en någorlunda långsam maramedelmåtta kan jag inte tänka mig att din mara kommer att gå märkbart sämre bara för att du fick sänka tempot i vinterlöpningen.
Tore Axelsson
1957 • Torsby
#5
14 januari 2018 - 18:13
2 Gilla 
Bry dig inte om att titta på klockan och jämför kilometertider under vintern. Anpassa farten efter hur underlaget är. Spring mycket och ofta, så skal du få se att du blir uthållig. Prattempo är regeln. Du kan köra de pulshöjande passen som snöpulsning. Detta är mycket bra träning, som garanterat är arbetsam och ger hjärtat hög belastning. Kör dessa pass som intervaller och efter tid. Från 30 sek - 3 min. Ståvila i snön och den får du anpassa efter vad du klarar. Riktiga ullstrumpor på fötterna och damasker kring fotlederna behövs.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.