Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 2151 visningar

Förbättrat löpsteg och ömmande område

1982 • Tomelilla
#1
19 oktober 2017 - 09:52
Gilla 
Hej alla!
Är ganska ny på forumet men har plöjt igenom tonvis med intressanta trådar, mycket intressant läsning. Nu till saken.

Återupptog löpningen i början av juni sedan ett 5 års uppehåll. Innan dess bara sporadiskt löpande. Köpte ett par Adidas Supernova M på inrådan av affären då jag har pronerar lätt. De har känts fantastiska att springa i ända tills för 2 veckor sedan då jag har börjat få ont i knä, insida av vader och hälar. Har ökat distanserna allt eftersom i ett lungt tempo och har avverkat ca 25mil i dem. Kan det va så att löpsteget och träningen gjort att den typen av sko istället blir skadlig?
Har funderingar på att köpa en sko till att växla med men är osäker om det är det som är problemet? Någon med liknande problem?
Må väl / Jimmy
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
19 oktober 2017 - 12:26
Gilla 
Skoförsäljare är oftast inga gurus. Det kan vara helt fel sko för dig. Lätt pronation är normalt. Det viktigaste när man köper skor är att de känns bra på foten från början. Det är alltid bra att kunna växla mellan olka skomodeller så köp gärna ett annat par, helst inte av samma försäljare, och börja med att prova några par som kallas neutrala.
Sen kan det mycket väl vara så att det inte alls beror på skorna att du fått ont, du kanske ökat mängden löpning för snabbt, den vanligaste orsaken till smärta och skadeproblem.
Går det inte över efter några dagars löpvila så boka tid hos någon idrottsintresserad sjukgymnast eller naprapat, en tidig diagnos gör det mycket lättare att snabbt rätta till det som blivit fel.
Får du ont först när du sprungit en bit så prova att minska längd och mängd ett tag, spring inte med smärta, det är nono.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
20 oktober 2017 - 07:37 Redigerad 20 oktober 2017 - 07:37
1 Gilla 
"En stödjande hälkopp omsluter och riktar foten" enligt Intersports beskrivning, min erfarenhet av hård plast runt hälen är lika med ont i hälarna med operation som sista utväg. Mitt råd är en sko med bred sulbas och vid behov en tunn sula som endast är vridstyv, typ "Superfeet". Kolla sedan upp löpsteget, hur landar foten? Att landa på mellan/framfot med en relativt hög frekvens 170 - 180, ger lägre belastning. Det kan även vara bra att kolla om höften är stabil så att man inte får snedbelastningar i steget.
Östermalms IP
#4
20 oktober 2017 - 08:17
Gilla 
Har svårt att tro att det är skon som spökar.

Uppehåll i 5 år, sen på't igen är som upplagt för initiala känningar.

Ta några dagars löpvila. Det brukar fixa de flesta smärtor. :-)
1972 • Ljungby (Älmhult)
#5
20 oktober 2017 - 09:50
Gilla 
Jag fick liknande bekymmer när jag provade Asics GT-2000, neutrala skor fungerar bra för mig.
1971 • Rasbo Uppsala
#6
20 oktober 2017 - 11:11
Gilla 
Fick själv ont i allt från häl upp till höften när jag återupptåg löpningen för ca 1,5år sen. Jag cyklade och körde mycket crosstrainer när jag hade ont. Sen återgick jag till kortare och lugnare pass och ökade från det.

Men visst kan det bero på skorna ska själv investera i ett par neutrala skor och variera med mina lätt pronationsskor eftersom jag har känningar i hälsenan. Tvivlar på att det kommer göra någon skillnad i mitt fall men jag har läst mycket om att det ska vara bra att ha flera par skor för att träna upp de små musklerna i foten. Det kanske stämmer tror åtminstone inte att det gör någon skada:)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.