Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 7473 visningar

Skor med eller utan pronationsstöd?

1970 • Kisa
#1
16 juli 2017 - 16:29
Gilla
Hur tänker ni omkring pronation? Jag pronerar ganska rejält och när jag sprang förr i tiden (25år sedan) använde jag skor med rejält pronationsskydd (Asics Kayano) efter inrådan av skoförsäljare som tittade på min löpning på löpband. Sen hade jag ett uppehåll från löpningen i massor av år då jag sysslade med annan träning (tung styrketräning). Nu när jag började springa igen för ca 2 år sedan började jag använda mer neutrala skor med lägre dropp och utan pronationsskydd. Har flera olika som jag växlar mellan och jag har långsamt trappat upp distanserna och jag har inte haft minsta skadekänning. Har sprungit upp till 40km utan någon smärta. Nu dock i juni när jag gjorde min ultradebut (50km) så fick jag problem med min vänstra benhinna och nu blir jag inte riktigt av med det. Tror dock att jag ser änden på problemet nu med hjälp av stötvåg och långsam upptrappning av distans. Mitt mål är att springa låååååångt, drömmer tex om Höga Kusten Ultra 129 km och liknande. Nu funderar jag på om jag ska tänka om angående skorna! Borde jag ha skor med pronationsstöd? Kanske till de längre distanserna iaf? Det håller ju inte att behöva rehabba en månad efter varje långlopp ?? Hur tänker ni? Tacksam för tips och synpunkter ??
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
16 juli 2017 kl 16:34
Gilla
Ett alternativ är att ha ett par formgjutna inlägg som du kan ha i dina vanliga skor vid behov. Pronerar endel och har riktigt höga fotvalv men kör nästan bara i neutrala skor. Känner jag mig trött i fötterna/underbenen har jag i inläggen. Ibland har det räckt att jag använder dem till vardags för att kunna vila upp de musklerna ordentligt mellan passen. Ger ju mer flexibilitet då man kan flytta dem mellan skor :)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
16 juli 2017 kl 16:56 Redigerad 16 juli 2017 kl 16:56
Gilla
Jag som liksom många andra här på forumet är totalförstörd vad gäller skor (har enligt elaka källor här hemma haft över 30 olika skor) vill mena att det är inte pronationstödets vara eller inte vara, som påverkar.

Det är stor skillnad mellan märken också.

T.ex. framstår Asics GT2000-5 som rena betong-gjutningen i jämförelse med t.ex. Saucony Guide 9. Båda ska vara pronationsskor. För att krångla till det hela är det många som inte känner skillnad på Guide 9 (pronationsstöd) och Ride 9 (neutrala).

Detsamma gäler för övrigt mellan Kayano 22 och Nimbus 18, de flesta känner ingen skillnad.

För min del har jag märkt att "stumma" skor oavsett pronationsstöd, ger problem med mina vrister.

Sen har jag även svårt för flexibla skor, dvs där framfoten kan böjas lätt. Vilket alla "free" modeller har oavsett märke. Då får jag ont i trampdynan.

Men för att göra en lång historia ännu längre. Vill du springa långt utan smärta, finns egentligen bara en sko. HOKA CLIFTON 3 (eller nya 4:an).

Så slipper du fundera på skorna mera. Jag springer ledigt (nåja) 3 mil i dem utan att känna av det minsta i fötter, vrister, knä eller liknande. I mina förra favoriter Kayano 21, fick jag alltid ömma hälar efter 15 km. Och det knastrade ovanligt mycket i knäna efteråt.

Är en helt annan grej med Clifton. Egentligen inte så konstigt eftersom de har 2,5 gånger större volym i sulan som ett par ordinära löparskor.
1970 • Kisa
#4
16 juli 2017 kl 17:22
Gilla
Kurt; tack för informativt svar ?? Dessvärre är det så att jag sprang i Hoka Clifton då jag fick ont (iofs 2;an men det är väl typ liknande ändå). Har använt dom på längre sträckor utan problem men 50km gick visst inte. Dessa skor är väl utan pronationsskydd? Tänkte om det var just det som fattades?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
16 juli 2017 kl 17:46
Gilla
Jag kan tyvärr för litet om Hokas generationer. Men det jag kom ihåg när jag testade Clifton2 på XXL, var att de kändes så svampiga och instabila att de gick bort direkt. Litet osäker vad det var som stökade.

Clifton 3 är en annan och stabilare sko. Särskilt i längsled. Den har sula hela vägen ut till hälen och hela vägen fram till tån, vilket ger ett skönt fundament.

Det jag gillar med Clifton3 är att de både är väldigt mjuka, men samtidigt stabila. I och med att foten omsluts av foamet så sjunker foten ned jämnt i en mashmellow känsla i steget. De är dessutom ganska responsiva, så viss återstuds efter full kontakt tycker jag mig känna.

Jag tycker de står emot bra om man har problem med kollapsande fotvalv. Skorna är något litet utåtlutande, vilket jag tycker räcker för att mota pronation i grind.

Såna där hårda ingjutningar i sulan tycker jag inte fungerar alls.

Trist om inte Clifton 3 funkar heller. Men det finns säkert många andra bra skor som passar.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#6
17 juli 2017 kl 15:03
Gilla
Hoka har nu två olika stabila skor: Arahi och Gaviota, där Arahi kan sägas vara en stabilitetsversion av Clifton. Jag har bytt till den nyligen efter fem år med Nike Structure. Alternerar med Saucony Guide på kortare pass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.