Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 6684 visningar

Ont i ytterdelen av knäet

#1
19 april 2017 - 07:25
Gilla
Hejsan! Jag är ny på forumet och tänkte kolla med någon här inne om ni har någon idé eller förslag hur jag ska få bukt med mitt ömmande knä.

Allting började för någon vecka sedan med att jag kände att jag hade lite smärta i ytterdelen av mitt högerknä efter att jag tränat. Jag kände ingenting under själva joggingturen, utan märkte det först när jag böjde knäet och satte hälen upp mot baksida låret.
Jag har haft problem med menisken innan, så tänkte att det kanske är den som spökade igen och vilade därför ett tag.
Problemet är att denna smärtan har bara blivit värre med tiden. Nu gör knäet mer ont än innan och jag sitter och funderar på vad det är jag kan göra.
Jag har ett väldigt stillasittande jobb där jag sitter framför en skärm mesta delen av dagen. På kvällarna så tränar jag oftast varje dag och läste någonting om att det kan bli för stora kontraster för knäet.
Vad finns det jag kan göra? Kan jag lägga in stretchövningar eller är det träningscykel som gäller?
1952 • Varberg
#2
19 april 2017 kl 08:49
Gilla
Du har inte skrivit din ålder - påverkar sannolikheten för olika diagnoser. Om det är tydlig utsida knä så är den vanligaste orsaken ITB-problem. På svenska kallas det för löparknä inte att förväxla med engelskans Runners knee. ITB står för Iliotibialissenan som går på utsidan av låret och knät. Du finner massor skrivet om det. Rehab bygger på envis styrketräning av utsida - baksida höft, foamrolling mm. Vet du vilken menisk som var problematisk? Det finns en inre och yttre.
#3
19 april 2017 kl 08:56
Gilla
Hej Tage, tacksam för svaret!
Min ålder är 26 och det var yttre menisken som fick en smäll när jag lirade innebandy.

Ska läsa på lite om vilken typ av träning jag ska använda utav! Tack för hjälpen
happy75smile
1975 • Solna
#4
19 april 2017 kl 10:46
Gilla
Hej!

Haft samma symtom som du beskriver på utsidan av knäna. Det är tecken på löparknäna. Strecka knäna är ett sätt. Många på nätet skriver att man kan rulla känna med foam roller. Vilket funkar men eftersom det är sådan lite ställe så är det svårt att hitta rätt med foam roller. Så annat bättre sätt är ta en tom medicinburk och rulla där. Det kommer göra ont men det är ändå sättet och få bukt på det. Gör det 2x per dag. En på morgonen och en på kvällen.
Jag brukar rulla ca 15 min på kvällen när jag märker jag har ont där. Oftast är det när man har över ansträngt sig mycket i knäna. Det brukar gå över efter ca 2v om du är flitig.:-)
1952 • Varberg
#5
19 april 2017 kl 11:25
1 Gilla
Rekommenderar inte att rulla direkt över knäleden. Kan nog fungera ibland, men det är trots allt ett mer eller mindre inflammerat område och man kan också elda på detta. Foamrollerns främsta uppgift är att mjuka upp strama partier och då rullar man hela utsida lår och kan passa på att ta framsidan samtidigt - gärna kompletterat med stretch där det gäller att hitta utsidan bra. Detta för att om möjligt minska stramheten som ökar trycket där nere. Sedan är det viktigaste för permanent bot med styrketräningen som ska förhindra att höften faller ned i steget och belastar ITB. Slutligen kan det förstås vara den yttre menisken som spökar i ditt fall. Hursomhelst skadar det knappast med rehabträningen.
#6
19 april 2017 kl 12:37
Gilla
happy75smile:
Får testa detta och se om det hjälper mig med. Vilade du också under perioden som du körde foam eller körde du på?

Tage Ericsson:
Vilken stretchövning rekommenderar? Hittade lite olika övningar på nätet som jag ska testa framöver både för styrka och stretching, så förhoppningsvis kommer detta ge med sig med lite tid! :)
happy75smile
1975 • Solna
#7
19 april 2017 kl 16:11
Gilla
Tage: Så klart man inte rullar över knäna . Som Viktor skrev hade han ont vid sidan av knäna det är det som ger typiska symtom av löparknäna. Det är där man rullar

Victor: Det beror på hur ont jag har det. Springer jag så är jag mycket vaksam över hur ont jag har det. Om det är för obekvämt vilar jag 1-2dagar .Visar dagar använde jag stöd runt knäna om jag ska springa. Men är du osäker kan du vila 1-2dgar prova dig fram. Om du vill påskynda läkningen så kan du efter du rullat med boll eller medicinburk så smörjer du med voltaren. Du ska absolut inte bara sitta och låta det gå över. Det kommer tillbaka när du börja anstränga dig igen. Så det är tyvärr bara till lära sig bemästra de skador så de inte kommer tillbaka.

Jag har fått detta vid 4-5ggr och det beror på att man överansträngt den korta muskel där och en muskel är som ett gummiband den blir töjd när du springer och när du inte springer drags den ihop och när det drags ihop så har det dragit ihop för mycket det (kort muskel) det är därför du måste rulla för att kavla ut muskeln. Låter rolig kanske för dig när jag beskriver så där men det är vad som händer med muskeln.

Jag fick dessa symtom igen efter ett långpass i helgen i skogen. Hade då en cascall hård boll som jag rullade i 15 min varje gång. 2ggr om dagen och smorde på lite voltaren och vilat 2dgr och viola. Nu är det bättre. Känner knappast av det. Ont kommer du få när du rullar det och tyvärr är det bara stå ut med smärtan. Har du ingen boll kan du ta medicinburk. Funkar lika bra. Det är som använda en mini foam roller där. :-)

Vissa gånger när du rullar i det området kan det hände du får blåmärke. Det är absolut ingen fara!. Det som du ska veta är ju mer ont du har det när du rullar så kommer läkningen gå snabbare.


1981 • Örebro
#8
19 april 2017 kl 19:35
3 Gilla
Muskler drar inte ihop sig på det sättet i praktiken. Den muskeln sitter dessutom kring höften och övergår gradvist till den långa, oerhört tjocka och kraftiga senan, som löper över utsidan av låret. Den i sin tur fäster in över ett brett område på knäts utsida.

Senan är oerhört stark och dess längd går inte att påverka, för att få en förändring på blott 1-2% krävs att man stretchar med motsvarande 100 kg dragkraft.

Teorierna kring löparknä just nu är att det inte är för tight, utan snarare tvärtom, att musklerna kring höften som övergår till senan, inte är starka nog att kontrollera senan. Det uppstår då en typ av vibrationsliknande rörelse vid varje steg, där senan rör sig inåt/utåt. Det ökade trycket tror man sedan retar upp vävnad som ligger under senan. Lite oklart, men det senaste jag läste var fettväv som är rikt innerverad av nerver.

Det rör sig alltså inte om en inflammation, även om man kan ha några sådana tecken första veckan. Därför fungerar Voltaren och dylikt så dåligt som det gör.

Målet för vara att anpassa belastningen, lägga till styrka för ffa säte. Tidigt i förloppet kan stretching och foam roller till och med reta upp symptomen och förlänga tiden med besvär. Detta förutsatt att det nu är ett löparknä vi talar om.
Stefan Åberg
1981 • Umeå
#9
20 april 2017 kl 06:09
Gilla
Det skulle mycket väl kunna vara yttre menisken som är inflammerad. Jag hade liknande problem och trodde det var ITB/löparknä och höll på med en massa rehab och styrkeövningar. Men smärtan kom tillbaka nästan direkt jag började springa, och det visade sig att jag var feldiagnoserad och att det var en inflammerad yttre menisk. Jag fick laserbehandling, körde en veckas voltarenkur och vilade helt från löpning i typ tre veckor, sedan långsam upptrappning. Har inte haft problem sedan dess, drygt ett år sedan.
1952 • Varberg
#10
20 april 2017 kl 08:54
Gilla
Som Johnny skriver - No 1 är konsekvent, envis och välriktad styrketräning. Foamrolling över det irriterade området tveksamt, men man kan köra utsida och samtidigt mjuka upp Quadriceps - den stora muskeln på framsidan. Stretchingen riktas mot höftens utsida och nedre rygg genom att korsa benen och luta överkroppen mot det korsade benet. Även baksida höft bör styrkas och hållas smidig.
I Viktors fall kan det som jag skrev tidigare absolut vara yttre menisken som spökar. Att han fick ont vid kraftig flexion av knät tycker jag pekar lite mer åt det hållet. Styrketräning är hursomhelst inte fel ändå. Vid inflammation lindrar förstås NSAID, men samma resultat kunde mycket väl ha nåtts med bara vila i Stefans fall.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.