Cykel Prylar 16 inlägg 4845 visningar

Vad definierar egentligen en "riktig racer"?

Åsa
1978 • Tyresö
#1
12 juli 2016 - 21:03
Gilla
Vad definierar att en cykel är en racer? Gisssar att det handlar om en kombination av olika egenskaper, men vilka är de?
Hamnade i en diskussion kring det här om dagen och kunde inte riktigt svara. Vad måste en cykel liksom ha får att få kallas racer?
#2
12 juli 2016 kl 21:06
Gilla
Finns iaf lite att läsa här https://sv.wikipedia.org/wiki/Racercykel
Åsa
1978 • Tyresö
#3
12 juli 2016 kl 22:38
Gilla
#2
Tack! Känner till Wikipedia. Var ute efter lite mer.
1967 • Mysinge
#4
13 juli 2016 kl 02:33
Gilla
Nu kallar vi det "racer". Jag tror man hade sagt "tävlingscykel" förr, om det kan vara en ledtråd. Ni behöver inte bråka om definitionen: Vill man kalla sin cykel en racer så gör man det.
Åsa
1978 • Tyresö
#5
13 juli 2016 kl 18:43
Gilla
#4
Ok, så vad särskiljer en tävlingscykel från andra cyklar?
#6
13 juli 2016 kl 21:29
Gilla
Tror det är som det står på Wikipedia, dvs anpassad för tävling, lägre vikt, aerodynamisk sittställning, anpassade växlar, bockstyre på LVG, osv...
Order tävlingscykel kan innefatta både LVG & MTB.
Åsa
1978 • Tyresö
#7
14 juli 2016 kl 19:29
Gilla
Ok. Det är alltså inte tydligare definierat än så?
Mårten
1964 • Husby-Rekarne
#8
15 juli 2016 kl 11:48
Gilla
Vill du ha en definition av racer godkänd för tävling så kan du ju alltid roa dig med att läsa UCI:s regler. 20 sidor regler bara för ram och gaffel. http://www.uci.ch/inside-uci/rules-and-regulations/equipment-165067/
Sedan finns det naturligtvis motsvarande regler för tempocyklar, men då har triathlonförbundet andra regler.
Tittar du på butikernas rubriker så kan ganska mycket passera som racer, för att inte tala om Blocket. Har du lust att göra en egen definition så är väl det också ok. Kanske tom min treväxlade Monark från 72 kan bli en racer om jag bygger om den lite.
Åsa
1978 • Tyresö
#9
16 juli 2016 kl 08:41
Gilla
Tack! Intressant.
Jag hade nog bilden av att det skulle vara mycket tydligare än det verkar vara. Just eftersom landsvägscykling är en sån snobbsport. Men det finns således tydligare "regler" för vad man ska ha på sig för att ses som racercyklist, än för hur cykeln ska vara. Då vet jag det :)
1963 • Trollhättan
#10
16 juli 2016 kl 09:57
2 Gilla
Jag utgår från att du är ute efter vad som räknas som en riktig racer i landsvägssammanhang.En riktig racer är en cykel som byggts med syftet att med minsta möjliga ansträngning, och därmed på så kort tid som möjligt, kunna ta sig mellan 2 punkter på landsväg. Cykeln har i övrigt inga eftergifter för andra användningsområden. På så vis definieras " riktig racer " till traditionell landsvägscykel med bockstyre, låg vikt, tät utväxling mm samt naturligtvis tempocykel till riktig racer.

Självklart kan man träna landsväg på andra typer av cyklar än de ovan nämnda. Ta exvis hybrid eller cykelcross. Men då de är byggda med ett delvis annat syfte blir de på så vis inte någon riktig racer. En cross är gjord för att kunna användas på stig och i lera, en hybrid har ett rakt styre som ökar stabiliteten etc. Båda dessa egenskaper minskar i sin tur möjligheten att cykla fort på landsväg ( dvs ökat rullmotstånd och vindfång tex ) och blir därför inte några riktiga racers.

Att landsvägscykling skulle vara en snobbsport håller jag inte med om. Däremot är landsvägscykling en sport med lång historia, tunga traditioner och en hög grad av estetik.

Har man varit med ett tag har man knäckt koden, Det handlar inte så mycket om pengar och prylar utan kunskap och attityd. Jobbar man lite grann på detta så blir man också accepterad. Viktigast är ändå hur man bär sig åt vid cykling i grupp, som ffa är en säkerhetsfråga.

Börja här. Ta det inte på för mycket allvar. http://www.velominati.com/the-rules/

Och kom i håg att sockar kan vara vilken färg som helst så länge de är vita och lagom långa. Oavsett vad reglerna säger.

Välkommen i träsket/ JM
Åsa
1978 • Tyresö
#11
16 juli 2016 kl 12:48
Gilla
Tack. Har läst velominatireglerna, de är intressanta.

Det jag menar med snobbsport är kanske mer varifrån sporten och dess traditioner kommer från, snarare än var den befinner sig idag eller vad den kostar idag. Det är ju inte ovanligt att sporter med lång historia, tunga traditioner och hög grad av estetik har sitt ursprung i ett visst samhällsskickt, även om det tack och lov uppluckrats mycket idag (sporter i liknande fack är väl ridsport, motorsport, kanot, golf, etc).
Personligen har jag inget emot att syssla med något som har anor som snobbsport. Spela roll, idag sysslar ju alla med det så det är väl mest en rolig, historisk detalj? De flesta sporter har sitt ursprung i någon av samhällsskikten, och det kan man ju se vissa rester av även idag. Tycker mest det är lite kul, historiens vingslag så där.
Magnus Billberger
1968 • Falun
#12
17 juli 2016 kl 14:01
1 Gilla
Kul reflektioner Åsa. Cykelsporten hör ju till de äldre och det finns en hel del intressant historia att gräva ner sig i. En kommentar till Jonas Magnussons inlägg är att första stycket ska kompletteras med uppgiften att internationella cykelförbundet har bestämt en massa regler för hur en cykel får se ut. Utanför dessa regler går det att bygga snabbare cyklar.

Den bild jag får upp när man säger racer är en smäcker, mångväxlad cykel med bockstyre tänkt att tränas och tävlas med på landsväg. CycloCross, Gravelbike och Adventurebike är cyklar som liknar racer, men som enligt min uppfattning inte ska räknas som "äkta" racers.
1967 • Mysinge
#13
17 juli 2016 kl 14:54
Gilla
Bild uppladdad av Fredrik
"Racer" är väl lånat från bilsporten? Racerbil, 'race car'. En bil eller cykel som går fortare än andra. Varför cykeln gör det har olika orsaker, t ex lågt luft- och rullmotstånd - smala däck med 3 - 4 x trycket i en standardcykel - ,men huvudskälet lär vara motorn. I cykelns fall är DU motorn.
Snobbsport vill jag inte kalla det, utan jag tror du umgås i fel kretsar eller har galna idéer, fördomar eller ingångsvärden vad angår cykelsporten.

Kenneth Ideskog
1948 • Saltsjöbaden
#14
17 juli 2016 kl 15:34
Gilla
Åsa, vill du känna historiens vingslag kan jag rekommendera dig att läsa, speciellt just nu i dagarna, Tour de France, historien om världens största cykellopp av Joakim Jakobsen.
Visst, en del cyklister hyllades som gudar av sina fans, men snobbsport-näe
Åsa
1978 • Tyresö
#15
17 juli 2016 kl 21:38
Gilla
Ack jag har så många galna idéer... :D
#16
24 juli 2016 kl 10:00
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.