Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 5991 visningar

Märkligt vadproblem

#1
5 juli 2016 - 21:03
Gilla
Jag har till och från de senaste 4-5 åren haft problem med min högra vad när jag springer. Efter ca 2 kilometer känns det som spänning inifrån mellan hälsenan och vad muskeln. Det är inte direkt någon smärta men obehaglig känsla då det spänner. Kan fortsätta att springa men efter ett tag ca 5-6 km övergår det i smärta, strax under vadmuskeln. Däremot om jag stannar och vilar 2-5 min brukar det gå över och jag kan springa vidare ca 2 km tills det kommer tillbaka igen.
Detta har jag haft till och från de senaste 4-5 åren som sagt och ibland känner jag ingenting.

Någon som haft liknande eller någon som känner till symptomen och vet vad det kan vara?
Bör jag besöka en sjukgymnast?

Tack på förhand!
Anton
Henrik Berg
1981 • Östersund
#2
5 juli 2016 kl 21:44
Gilla
Det framgår inte din ålder, men det låter lite som "gubbvad" som är små bristningar i den djupa vadmuskeln. Kan hända att du fått en sådan och att den inte riktigt får bli helt bra. Det som ofta hjälper vid vadproblem är excentriska tåhävningar och stretch av vadmusklerna, med både böjt och rakt ben. Har haft problem med en vad vid ett par tillfällen och det försvann efter vila. Båda gångerna kom det vid för snabb ökning av träningsmängden och byte av skor och underlag.
Jerry Nordgren
1966 • Björkhagen, Johanneshov
#3
5 juli 2016 kl 22:06
2 Gilla
Ungefär vad jag också tänkte när jag läste trådskaparens inlägg. Tror att några gångers hård idrottsmassage kan ordna till det. Gör lite ont, ta med dig en bettskena. :)
Magnus
Stockholm
#4
5 juli 2016 kl 23:48 Redigerad 5 juli 2016 kl 23:49
1 Gilla
Håller med Jerry. Regelbunden massage av vader/ben/höfter är det som troligen är det mest skadeförebyggande för löpare. Glöm sjukgymnaster, massörer is the shit, gäller bara att hitta rätt, känns det som skönhetsmassage får du byta,
Otto Lövgren
1962 • Ransberg
#5
6 juli 2016 kl 10:50
Gilla
Jag tycker inte det låter som gubbavad med små bristningar. Låter istället väldigt mycket som en knuta/knutor i vadmuskeln med minskad blodgenomströmning som följd. Det i sin tur leder till syrebrist och kramp i muskeln till slut som du upplever som smärta efter några km löpning. Det är således också därför det släpper när du stannar och vilar, men strax återkommer om du fortsätter. En knuta försvinner inte av sig självt, den måste masseras bort/tryckas bort. Det är därför du inte har blivit av med detta problem trots att det gått flera år. Gå inte till en vanlig massör utan till en massageterapeut som kan och förstår det här. Inget farligt med andra ord, men det måste åtgärdas.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#6
6 juli 2016 kl 12:08
Gilla
Jag kör rätt mycket foamroller på mina vader sen några år. Förut gick det knappt att peta på vaderna, nu när jag tar en massage ibland får jag höra att hen sällan kännt så mjuka vader på en löpare :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.