Löpning Träning 23 inlägg 9311 visningar

Namninsamling/Löparskor med friskvårdsbidrag.

1975 • Trollhättan
#1
5 december 2015 - 19:32
1 Gilla
Till beslutsfattande politiker.

Löparskor med friskvårdsbidrag.
Eller saker/prylar som främjar friskvård.

Är det inte dags att vi börjar tänka på att vi ska må bra, få ner sjukskrivningar, stress, psykiska ohälsan. Vad är då inte enklare än att skriva om reglerna. Man ska få använda bidraget till tex löparskor. Alla vill inte gå på gym. Hur många har inte löst ut ett gymkort vid årets slut bara för att.

Skriv gärna under.
Kräv mer av friskvårdsbidraget.
Alla ska ha möjlighet att använda bidraget, till saker som gör att du mår bra.
Dela och sprid vidare.

Följ gärna länken nedan och skriv under. Dela på FB.
http://upprop.nu/ZZUJ
< < < 1 2 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
5 december 2015 kl 20:13
Gilla
Jag tror egentligen att de flesta har råd att handla den utrustning som behövs för att jogga, det är mest en fråga om prioriteringar.
Petersson
1980 • Linköping
#3
5 december 2015 kl 22:01
2 Gilla
Ser hellre att mina skattepengar stödjer träningsanläggningar och personal än skoproducenter. Men friskvårdsbidraget behöver definitivt omarbetas. Jag rynkar näsan och fnyser å det ljudligaste åt att bidraget kan användas till massage. Snacka om att behandla symptom snarare än sjukdom.
1962 • Laholm
#4
5 december 2015 kl 22:20 Redigerad 5 december 2015 kl 22:20
1 Gilla
Sådana bidrag är kasst. Resulterar bara i osunt branchstöd med bieffekter som tex skattefinansierade prishöjningar. Se bara på rot och rut, sänkt restaurangmoms mm.
Mattias
1974 • Borås
#5
5 december 2015 kl 23:04
1 Gilla
Friskvårdsbidrag är väl bra, men att det skulle få användas till vad som helst skulle varken göra till eller från. Det är ingen skillnad på ett gymkort som aldrig används eller ett par löparskor som aldrig används.

Man kanske skulle göra om det till ett bidrag efter prestation istället? Visa att du har tillbringat x antal timmar på gymmet eller x antal km i löparspåret för att få bidraget?
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#6
5 december 2015 kl 23:26
1 Gilla
Jag rynkar näsan och fnyser åt #3 och hävdar att massage kan vara ett bra kompletterande sätt att hålla sig frisk. Passar kanske inte dig, men det betyder inte att det inte är så för alla andra.

Vad vi behöver är individuellt och ska det vara någon vits med ett friskvårdsbidrag så ska det inte begränsas av att någon tycker sig veta bäst. Samtidigt måste det finnas någon gräns. Naturligtvis är löpning bra friskvård. Löparskor ok (används de verkligen till löpning)? GPS klocka (egentligen inte alls nödvändigt för själva friskvården/löpningen)? Moderiktiga kläder, t.ex. tights (som kan användas till löpning men som det var inne hos vissa grupper att använda vid helt andra tillfällen)? Inte så lätt alltid att dra gränsen!
1985 • Göteborg
#7
6 december 2015 kl 01:51
Gilla
Styrketräning på gym eller alternativträning i simhallen är bra även för löpare! Se det som en möjlighet att prova på annan träning.
1980 • Staffanstorp
#8
6 december 2015 kl 08:42
Gilla
Stämmer in i #5: bidrag efter faktisk prestation, eller aktivitet kanske är ett bättre ord.

Bidraget är till för att möjliggöra hälsa och motion för ett friskt liv. Att anpassa formen bättre för att underlätta för fler att röra på sig på ett sätt som passar just vederbörande tycker jag behövs för en anpassad friskvård.

Jag själv som "bara" springer, cyklar och simmar kan inte använda mitt friskvårdsbidrag eftersom det inte är ett (t.ex.) gymkort. Simmandet sker dels genom jobbets fysmöjlighet och fruns friskvårdsbidrag och då finns inget kvar för mig att lägga på friskvård.

Någon som går en salsa-kurs eller köper gymkort som inte nyttjas får sponsring men jag som konditionstränar några hundra timmar om året har inget att hämta. Det blir lite bakvänt.

Nu kanske inte jag är "problemet" i folkhälsan som frisk och som (förhoppningsvis) kommer att leva ett långt och icke-sjukskrivet liv tack vare mitt tränande. Mekanismen att möjliggöra för fler tror jag alltjämt på.

Så ja, jag tycker att löpskor (som används) är friskvård.
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#9
6 december 2015 kl 22:19
Gilla
Det finns en hel del brister i friskvårdsbidragets utformning. Som jag har förstått det bygger skatteverkets lista över godkända avdrag på pejudikat, alltså inte på en genomtänkt plan från politikers sida, utan från vad tjänstemän på skatteverket har godkänt. En skevhet jag stör mig på är att man kan få bidrag för startplats i motionslopp, om det är stafett tillsammans med kollegor, men inte om man vill springa ett lopp själv.
1972 • Mariefred/Stallarholmen
#10
7 december 2015 kl 00:55
1 Gilla
Som politiker skriver jag på här, med ett nu självpåtaget uppdrag att försöka förstå hur det fungerar idag och hur det kan ändras.
1975 • Trollhättan
#11
7 december 2015 kl 14:21
1 Gilla
Syftet med detta är att reglerna idag är helt fel. Friskvård ska vara något som gör att du mår bra. De må vara gymkort, skidor, sportkläder mm. Alla ni som håller på med något vet att man får ökad motivation när man tex köper nya skor, kläder, skidor. Vad spelar det för roll vem man stödjer. Syftet är att man ska må bra. Sedan kommer det alltid finnas folk som utnyttjar friskvårdbidraget bara för att inte pengarna skall frysa inne. Tycker synd om de människorna som bara lurar sig själva.

Anders H väldigt tacksam om du försöker jobba genom dina kanaler så försöker jag få in så många namn som möjligt. Alla förändringar börjar med att någon lyfter frågan.

Skriv under och dela vidare, det tar 1 min av eran tid.

Tack på förhand.
Mvh Tony
1972 • Tyresö
#12
7 december 2015 kl 16:51
Gilla
Visst är det så att friskvårdsbidraget i vissa fall utnyttjas felaktigt men att öppna upp för att kunna använda det till att köpa prylar i sportaffärer skulle nog ta det till nya nivåer...
1972 • Tyresö
#13
7 december 2015 kl 17:03
Gilla
Dock helknasigt att man inte kan använda det till anmälningsavgifter för en sådan anmälan driver ju verkligen fram träning.
1985 • Göteborg
#14
7 december 2015 kl 18:35
Gilla
Friskvårdsbidraget är tänkt att gå till motion, inte kläder och skor. De som gymmar eller simmar får inte heller använda det till kläder och utrustning. Läser man SKV's information ser man att friskvårdsbidrag kan användas till inträde till spår-och friluftsområde (även om sådana i princip alltid är gratis, vilket påpekas). Så löpning bedöms precis som alla andra godkända sporter.
1975 • Trollhättan
#15
7 december 2015 kl 19:51
Gilla
Precis det som är fel med bidraget, jag vet vad det står på SKV hemsida. Jag skriver inte här får att få info vad man får göra och inte göra med bidraget. Jag vill få till en ändring. Få tillräckligt med underskrifter så att politiker inte kan igonera namninsamlingen. Att det åtminstone tar upp frågan.
Kinsei
1974 • Malmö
#16
8 december 2015 kl 09:40
4 Gilla
Jag tycker i o f s det är tveksamt om sådana bidrag alls bör finnas. Jag tror knappast att det får någon otränad ur soffan, utan är mer som en bonus till de redan frälsta. Eller blir det som sagts ovan, gymkort som aldrig används. Men nu finns bidraget och då måste man dra rimliga gränser.

Det har tidigare klagats från dem som håller på med dyrare sporter som golf och ridning att de inte får bidrag för detta. Nu är det alltså oss löpare det är synd om för att själva utövandet råkar vara gratis...

Att få bidrag till utrustning skulle inte bara vara ett tveksamt gynnande av sportvarubranschen. Det skulle också bli helt omöjliga gränsdragningar för vilken utrustning som är godkänd. Slalomskidor? Magdansdräkt? Pistol (för skytten)? Iphone (för att kunna använda träningsappar)? Proteinpulver (för kroppsbyggaren)?

Vem ska bestämma vilken utrustning som behövs för att utöva en sport? Inte ens här på jogg är ju folk överens om det är nödvändigt att ha skor för att springa!...
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#17
8 december 2015 kl 11:19
Gilla
Det finns ju inget som hindrar era arbetsgivare att köpa löparskor till er! Eller golfklubbor, magdansdräkter eller proteinpulver heller för den delen...
1985 • Göteborg
#18
8 december 2015 kl 11:22
5 Gilla
Nästa kränkta människorgrupp: löpare :)

Vill verkligen arbetsgivaren få folk att röra på sig tror jag att införande av friskvårdstimme är klart mycket bättre. Tror att det ofta är brist på tid snarare än pengar som göra att många skippar träningen.
1962 • Laholm
#19
8 december 2015 kl 14:58
Gilla
Håller med Karin. Min arbetsgivare tog bort friskvårdstimmen får ett antal år sedan pga att alla inte kunde utnyttja den. Vissa tränade förmodligen inte så mycket på den avsatta tiden heller...
1980 • Staffanstorp
#20
8 december 2015 kl 15:28
1 Gilla
Tycker det är en väl negativ inställning till det hela härifrån. Syftet är ju som trådstartaren anger att få till en diskussion kring en bättre anpassad friskvård.

Om du inte har ett gym på jobbet och inte kan eller vill gå på gym någon annanstans(för att raljera), ska vi då betrakta dig som ett hopplöst fall eller jobba för att hitta lösningar för fler som gör att vi i såväl individuellt som kollektivt avseende mår bättre?

Fysisk aktivitet på arbetstid(t.ex.) är ypperligt men är bara en del i hur vi premierar och möjliggör friskvård. En annan del är friskvårdsbidraget som många snarare verkar vilja skrota hellre än anpassa efter ett föränderligt samhälle där vi vill att fler rör sig på ett hälsosammare sätt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.