Löpning Skador & Rehab 23 inlägg 22122 visningar

Byte av höftkulan

Björn Söderberg
1964 • Storvreta
#1
5 november 2015 - 19:16
Gilla
Min löparkariär tog slut igår efter 13 underbara år av all glädje och livskvalitet den givit mig. Alla träningspass i ur och skur. Alla vänner jag fått och allt prat om löpning, tävlingar kommer jag att sakna . Bara minnena får tårarna att börja rinna.

Röntgen svaret var atros och högra höften är värst. Kulan är äggformad och det finns inget ledbrosk kvar, ben mot ben nöter på varandra. Därav den hemska stelheten och värken på nätterna.

Min fråga.
Är det någon som bytt kulan och hur blev livet efter. Vad kan man träna för att få tillbaka livsglädjen. Den försvann igår. Men det kommer iallafall att bli skönt om jag kan få sova på nätterna och kunna knyta skon ordentligt utan att det tar emot
< < < 1 2 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
5 november 2015 kl 19:38
Gilla
Jag känner två aktiva "årsbarn" till mig som opererat höften, den ena böt från att jympa till att träna cirkelgym och leda Indoor-Walking, den andre blev cyklist och spinningledare. Bägge är med andra ord fullt aktiva.
1964 • Stockholm
#3
5 november 2015 kl 19:51
Gilla
Jag är född samma år som du, så nu lyckades du skrämma mig en hel del. Jag hade för mig att det fanns en tråd om detta på www.kondis.no, där jag tittar in i bland. Och mycket riktigt det gjorde det.
http://forum.kondis.no/viewtopic.php?f=6&t=43

Det värsta jag själv råkat ut är en avsliten sena under fotsulan. Det orsakades av plastförstärkningar i sulan och detta hände för över 20 år sedan.

Nu besväras jag mer av något som hände för ännu längre sedan. Väldigt hård hälkappa ( plast ) i kombination med pronationskil orsakade stelhet och värk kring hälsenefästet. Det är inte just där det gör ont, men stelheten där nere är antagligen orsaken rörlighetsproblemen i vänsterbenet. Sedan dess sliter jag i alla fall hål på vänster strumpa på baksidan av hälen före det går hål under sulan.

Mest problem har jag med vänster arm och axel, men det är inte
löpningsrelaterat. De läkare jag varit i kontakt med säger att det skall gå
över av sig själv ( nerv i kläm ), men det var nästan 5 år sedan problemet
uppstod. Nu, gör det mindre ont. Om det beror på om jag är avtrubbad eller om det blivit bättre är mer oklart. Jag har i alla fall inte behövt bedövning hos tandläkaren de senaste åren.
1968 • Kållered
#4
5 november 2015 kl 21:12
Gilla
Ruggigt tråkigt att läsa. Beklagar verkligen.
Men, som Lars skriver, det finns annat: simning, cykel/spinning, skidor, styrketräning, yoga etc.
Bryt ihop och kom igen är mitt råd! :)
Björn Söderberg
1964 • Storvreta
#5
5 november 2015 kl 21:14
Gilla
Tack Lars. Det är sånt här som jag behöver läsa inför operationen. Veta att det är möjligt att fortsätta vara aktiv med något. Även om saknaden av löpningen inte kommer att kunna ersättas så kan det finnas någon annan aktivitet som får mig att må bättre
2009 • Klippan
#6
5 november 2015 kl 22:13
Gilla
# 5
Bifogar urklipp, se nedan.
Jag kan inte hitta stöd för att Du inte skulle kunna springa efter operationen.
Det står inte en inte ska springa utan de avråder en fr att "springa marathon, göteborgsvarvet" och avslutar med att använda "sunda förnuftet".
fr sid 25
"Fritids-/idrottsaktiviteter
Det finns egentligen inga restriktioner(efter tre ma°nader) men vi rekommenderar att du undviker extrema belastningar pa° din protes. Vissa aktiviteter som att springa maraton, Go¨teborgsvarvet eller liknande inneba¨r en stor belastning och bo¨r undvikas. Utfo¨rsa°kning kan fungera bra om du a¨r en van skida°kare men risk finns att din ho¨ft hoppar ur led om du faller. Aktiviteter som simning, cykling, golf, tennis, la¨ngdskida°kning, ridning, dans etc. ga°r utma¨rkt – det ga¨ller att anva¨nda sitt sunda fo¨rnuft." https://www2.sahlgrenska.se/upload/SU/omrade_oss/sjukgymnastik/Patientinformation/Höftled.pdf
Ann-Louise Zander
1982 • Hässleholm
#7
6 november 2015 kl 08:17
Gilla
Hoppas att du hittar en ny passion! Kanske mountainbike kan vara något? Snabba kickar, härliga naturupplevelser, ofta tight gemenskap om du hittar en klubb. Funkar året runt, precis som löpning. Lopp finns det gott om.
Tack för att du delar med dig! Lycka till.
Niklas Solsjö
1983 • Borgunda
#8
6 november 2015 kl 08:51
Gilla
Testa på rullskidor. Det är en väldigt skonsam träningsform så länge man inte drar i backen ;) Finns även offroadvarianter om man vill hålla sig på grusvägar. Sen finns det t.ex Elpex Wasa med broms sen i våras. Då är det nästintill ofarligt att testa på. Hoppas du hittar en träningsform som ger glädje.
Ribban
1968 • Åkersberga
#9
6 november 2015 kl 12:28
Gilla
Varning för långt inlägg! :)
De här rekommendationerna om att inte springa Göteborgsvarvet, marathon och liknande. Gäller inte dessa rekommendationer den stora folkmassan, som generellt inte tränar regelbundet eller har byggt upp sin kropp under många, många år? Kanske har de rejäl övervikt i förhållande till löpstyrka. Det blir en enorm påfrestning för en höftkula i sådan sammanhang.
Jag kunde inte låta bli att kika i din dagbok, Björn, och du representerar verkligen inte den stora folkmassan som med nöd och näppe tar sig igenom en halvmara utan någon större träningsbakgrund. Du har bra km-tider på dina pass. Även på långpassen håller du bra tempo.
Jag vill inte ge för mycket hopp och påstå att något jag säger är rätt. Endast mina reflektioner. Med din bakgrund och förmodade bra tålighet i omkringliggande muskulatur och senfästen hade Jag aldrig gett upp löpningen. Inte ens om ett ben måste amputeras/båda benen amputeras under knäskålarna, men det är jag det.
Kan du alternativträna kondition och styrka fram till operationen om det gör för ont att löpträna (ont på nätterna) eller inte vågar nöta mer på skelettet? Skadan dök ju inte precis upp över en natt. Det här har du stått ut med ganska länge, antar jag. När ska du opereras? Vad du kan göra efter operationen vet endast du själv. Lyssna på kroppen. Ska du testa löpning igen gäller det förstås att du inte tappar den styrka du har byggt upp i muskler, senfästen, ligament mm hitintills. Se över löpteknik om du har svaghet någonstans och som kan ha bidragit till den utslitna höftkulan. Bra att ha koll på detta om du villl testa att springa efter operationen. Konditionstappet tror jag har mindre betydelse. Rätta mig om jag har fel. Hua, vad jag lider med dig! Hoppas att du mår bättre idag.
Björn Söderberg
1964 • Storvreta
#10
6 november 2015 kl 16:41
1 Gilla
Tack Forrest för den info och även till dig Ann-Louise, mountainbike har jag inte tänkt på. Aldrig testat att ge sig ut i skogen. Något att fundera på.

Bra skrivet Ribban!!!! Det kändes inte långt när det var intressant att läsa. Som det är nu att ben skaver mot ben utan ledbrosk och kulan är äggformad vågar jag inte längre. Men jag vet att detta har inte kommit över en natt utan så har jag kört på en bra tid utan vetenskapen om det.
Min stora svaghet i det benet är vaden som är 3 cm smalare och hur klen som helst liksom lårmuskeln. Efter skadan i hälsenan för ett par år sedan fick jag aldrig styrkan tillbaka. Vaden går inte äns att spänna. Allt detta kan ha fortskridit förloppet.

Idag känns det lite bättre, börjar inte grina så fort jag tänker på allt eller berättar om det för någon. Nu skulle jag bara vilja få operationen gjord och försöka få tillbaka livsglädjen med något annat som ersättning.
Ribban
1968 • Åkersberga
#11
6 november 2015 kl 17:15
Gilla
Björn: Härligt att höra att det känns bättre! Du får ta en dag i taget. Vissa dagar kommer att vara pest och andra känns det som att det kommer att finnas massa spännande aktiviteter att förlägga sitt endorfinbehov på.
Din teori om hälseneskadan är inte alls tokig. Då skulle jag vilja gå ännu ett steg bak i tiden och kolla varför du fick hälseneskadan just på höger sida (antar att det var samma sida som du har mest utvecklad artros). Även om du väljer en annan aktivitet efter operationen är det alltid bra att vara symmetriskt stark och i mån det går försöka öka styrkan i vad och lårmuskulatur på dit högra ben. Se till att ta hjälp av idrottsrehab.person efter operationen.
Jag vill inte sluta hoppas på dig och du bara måste hålla oss alla underrättade om hur det går för dig.
1964 • Stockholm
#12
6 november 2015 kl 21:16
Gilla
Om jag inte missförstått norskan helt i tjatarforumet jag länkade till, så finns finns det folk som 'gått Birken', dvs åkt Norges motsvarighet till Vasaloppet, med proteser i båda höften!

Både mountainbike och rullskidåkning är skonsammare aktiviteter än löpning, som flera tidigare påpekat. Och vid dessa aktiviteter är man ute i friska luften. Det där med att motionera inomhus på gym har jag aldrig fattat riktigt.
Skägget
1974 • Jönköping
#13
6 november 2015 kl 22:51 Redigerad 6 november 2015 kl 22:56
Gilla
Hej!

Lider med dig, ville ej strö salt i såren men....

jag måste dock sätta p här vad gäller Ribbans inlägg #9 och enligt inlägget rätta hen eftersom hen har fel.

Höftproteser håller inte för långlöpning, punkt slut!

Har inte med tidigare konditionsnivå/muskulära status att göra utan helt enkelt simpel biomekanik. Risken för rask lossning och reoperation är överhängande.

Cykel, längdåkning på hjul och snö är bättre alternativ.

Lycka till!

EDIT: De förhållningsregler som Forrest Gump länkade till är alltså skrivna av Sveriges och kanske en av europas/världens största auktoriteter vad gäller höftplastiker, Professor Johan Kärrholm. Bara för att ge lite perspektiv i kunskapsgrad vad gäller höftplastikers hållfasthet.
Björn Söderberg
1964 • Storvreta
#14
7 november 2015 kl 09:52
Gilla
Ribban: Jag kommer att försöka kämpa på med en dag i taget. Det kommer att bli en tuff tid med smärta, tårar och förtvivlan varför jag drabbades av det här när jag var så glad och lycklig med löpningen. Jag kommer att återkomma med en ny tråd efter operationen.

Tack Skägget!!! Något löpsteg efter operationen tänker jag inte ta utan jag måste hitta något annat intresse som jag får endorfinkicken av för fortsatt välbefinnande .
Ribban
1968 • Åkersberga
#15
7 november 2015 kl 22:07
Gilla
Skägget: Jag tar till mig av din information och som jag tidigare skrev så var det endast mina egna reflektioner. Jag har verkligen inte PÅSTÅTT att höftproteser håller för långlöpning. Tråkigt att du tolkade mitt inlägg så.

Björn: Låter bra! Jag håller tummar och tår för att du hittar en ny aktivitet att brinna minst lika mycket för som du har gjort med löpning.
Skägget
1974 • Jönköping
#16
8 november 2015 kl 08:19
1 Gilla
Ribban - jag vill inte börja någon slags forumpajkastning.

Ditt inlägg #9 innehöll dock en del rent faktamässiga felaktiga funderingar/spekulationer vilket kan leda till stora negativa konsekvenser. Ville därför klart och tydligt sätta stopp för de tankegångarna i just denna tråden.

Ber om ursäkt ifall jag lät hård/ignorant.

Har iom detta inget mer att tillägga i frågan.

Inga dimmor Björn. Livet kommer så småningom gå vidare med flaggan i topp.

1969 • Storvreta
#17
8 november 2015 kl 10:17
Gilla
Vattenlöpning torde fungera då man slipper stötarna! En träningsform som även kan praktiseras i öppet vatten med våtdräkt! Du har nära ner till Storvretabadet!
Björn Söderberg
1964 • Storvreta
#18
8 november 2015 kl 12:53
Gilla
Ja Mats det var ett intressant förslag. Något att komma ihåg framöver.
Tomas Ewers
1984 • Hultsfred
#19
8 november 2015 kl 19:14
Gilla
I nya numret av Spring berättar Marie Söderström att hon springer 4-5mil i veckan med höftprotes. Fast undviker långa och hårda pass.

Om det är samma som du ska göra, eller om det är rätt eller fel har jag ingen aning om. Bara att jag reflekterade över det då jag läste igenom reportaget och mindes denna tråd.
#20
8 november 2016 kl 19:16
Gilla
Hej

Hur har det gått för dig? Har du genomfört operationen? Jag har samma problem som du och liknande historik/intresse.

Hälsningar, Gustaf
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.