Löpning Träning 5 inlägg 3592 visningar

Dagen efter

Oliver
1984 • Göteborg
#1
18 augusti 2015 - 17:21
Gilla
Hej alla smultron!

Varför bör man inte köra ett hårt löppass (tex intervaller, tröskel etc) dagen efter att man kört ett relativt hårt styrketräningspass för hela kroppen?

Jag har läst att man kan köra styrka + löpning samma dag med minst 6 h mellanrum men inte dagarna efter varandra.

Finns det någon riktigt bra förklaring till varför detta upplägg är kontraindicerat?

Mvh
Oliver
1972 • Ljungby (Älmhult)
#2
18 augusti 2015 kl 23:48
Gilla
Min åsikt är att det bara är att köra på, bara man får tillräckligt med vila.
Där skiljer det sig lite hur bra tränad man är och hur snabbt man återhämtar sig.

Det finns studier för det omvända(ok att konditionsträna om man vill bygga styrka). http://tyngre.se/artiklar/att-kombinera-styrka-och-kondition/
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#3
19 augusti 2015 kl 08:28
Gilla
Jag kan bara tala för mig själv, men dagen efter ett riktigt styrkepass med tunga grundövningar, så är löpekonomin tydligt påverkad. Jag brukar ligga uppåt 10 slag för högt i puls vid distanstempo. Givet detta så kör jag inte kvalitet dagen efter styrka, då jag antingen kommer springa för långsamt på kvaliteten, eller springa på "rätt" tempo och stressa kropp och själ onödigt hårt. Jag tycker också att jag får ligga på märkbart hårdare för att hålla rätt tempo, vilket ju är en indikation på att allt inte är tiptop. Distans däremot har jag inga problem att köra dagen efter styrka.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
19 augusti 2015 kl 08:48
Gilla
Om du samma dag adderar belastning och sedan får mertid till återhämtning innan nästa "tunga pass" tror jag du får en bättre återuppbyggnad än om du kör två tunga belastande pass dagarna efter varandra. Jag har själv den känslan när jag någon gång kör dubbla pass ( vilket inte sker så ofta numera ).
Peter
1985 • Luleå
#5
19 augusti 2015 kl 22:24
1 Gilla
Blandar du ihop två olika råd från källor som med olika huvudmål nu? Det där med kondition 6h efter låter som det som artikeln Johan länkar till, och syftar till att minska konditionsträningens negativa effekter på styrkan. Och att inte löpa hårt dagen efter tung styrka låter som en som satsar på löpningen och vill ha fräscha ben till de viktigaste passen. För den senare kan det vara idé att låta styrketräningen bli lidande genom att tvinga sig genom styrketräningen så nära som kvalitetspassen som möjligt för att sen ha ett par lätta dagar och vara fräsch till nästa hårda löppass.




Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.