Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 30813 visningar

Stukad (?) tå

Anna Spånning
1977 • Winterthur, Schweiz
#1
5 augusti 2015 - 13:22
Gilla
Sprang in i en gatsten igår morse ... snubblade till och landade platt på magen. Sprang dock vidare och kände egentligen bara av skrubbsåren. På kvällen upptäckte jag dock att stortån som jag slagit i bultade och var svullen. Idag är den stel, svullen och har som en bula ovanpå främre (inte mellanfots-) leden.

Jag kan stå och gå på foten rätt ok så länge jag inte belastar främre delen av tån, då gör det ont. Jag skulle tro att det handlar om en ledbandsskada eller någon kapsel som brustit? Jag får lite olika bud beroende på med vem jag talar/vad jag läser, på de flesta ställen står det att tåskador mycket sällan behandlas. I vissa fall råds man att vänta ut läkningen medan andra rekommenderar att köra på som normalt så långt det går. Är det någon med erfarenhet av sådana skador?
Mike Lourey
1980 • Stockholm
#2
6 augusti 2015 kl 09:00
Gilla
Jag har skadat min stortå två gånger. Den första gången så spräckte jag kapseln med ledvätska vilket gjorde otroligt ont precis det hände, så det bör inte ha hänt dig. Den gången tog det ca 2-3 månader att läka ut, och jag kunde inte gå normalt under tiden vilket gjorde att jag fick andra överbelastningsproblem och att jag fick träna mig i att gå normalt när kapseln läkt. Jag gick till en idrottsläkare som ställde den här diagnosen, och behandlingen vara bara vila. (undvika det som gjorde ont)

Den andra gången var i vintras då jag sparkade in i en sten på kvällsrundan. En sån där riktig smäll rakt på! Gjorde inte så ont just då men började kännas dagen efter. Kunde för det mesta gå och springa normalt, men vid fel belastning kunde det hugga till. Det har nu läkt ut nästan helt, och jag är nästintill besvärsfri (6 månader ca) men jag har kunnat springa och träna bara jag undvek att få stenar/rötter på fel ställe under foten vilket ledde till mer belastning för tån.
1952 • Varberg
#3
6 augusti 2015 kl 09:10
Gilla
Jag tycker du ska se till att få en säker diagnos. Det kan ju vara en fraktur som kan engagera leden och stortån är viktig för fotens funktion. Även om man inte gör någon operation är det viktigt att veta hur man ska göra för att få bästa läkning och vilket tidsperspektiv man ska räkna med. Undvik NSAID (ex. Voltaren, Ipren m.fl.)
Anna Spånning
1977 • Winterthur, Schweiz
#4
6 augusti 2015 kl 12:09
Gilla
Tack för svar. Varför bör jag undvika Voltaren Tage? Frågar då jag körde på intensivbehandlung med just Voltaren Dolo (gel och caps) igår/inatt/idag och resultaten har varit fenomenala... Jag är nu, utan att ha konsulterat läkare, 99% säker att det bara handlar om en stukning då både svullnad och smärta gått ned rejält.
1952 • Varberg
#5
6 augusti 2015 kl 15:59
Gilla
Så bra att det ser ut att vara godartat.
NSAID motverkar benläkning och även andra läkande processer. Den bra smärtstillande effekten kan dessutom göra att man luras att belasta mer än vad en skada tål. Bör reserveras till tillfällen när man verkligen behöver dem dvs. när man har svårt att sova och svårt att klara vanliga dagliga aktiviteter.
Anna Spånning
1977 • Winterthur, Schweiz
#6
7 augusti 2015 kl 12:22
Gilla
Tack för förklaringen Tage. Jag klarade av att köra ett pass imorse utan smärta (lätt känning) så jag tror jag kurerade tån snabbt mha Voltarenen :-)

Väldigt glad att den initiala smärtan klinagede av så snabbt, var rädd att min halvmara i September skulle vara i farozonen.
Göran A
Lidingö
#7
7 augusti 2015 kl 12:30
Gilla
Jag stukade stortån i mitten på juni i år, och den svullnade upp och det gjorde ont när man gick. Provade att springa efter cirka 10 dagar och det funkade bra. Däremot så tog det cirka 8 veckor innan den var helt återställd.
Dvs man måste räkna med att det tar ganska lång tid innan den har läkt ut, men springa kan man i alla fall göra......
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.