Löpning Träning 15 inlägg 9575 visningar

Astmatiker behöver hjälp!

1994 • eskilstuna
#1
20 juli 2015 - 18:43
Gilla
Hejhej!
Jag började springa i början på juni, tidigare så har jag promenerat flera gånger i veckan i typ tre års tid. Men nu är det så att min astma sätter mycket mera stopp för mig än jag trott att den skulle göra. Kan springa i en minut ungefär sen måste jag pausa(gå) i några minuter, för att jag inte får någon luft, innan jag kan springa i en minut till och så får jag fortsätta så hela spåret. Börjar verkligen tröttna på detta nu för jag känner att min kropp orkar mer men det går verkligen inte när jag inte får nån luft. Har haft min astma i 15 år och förut när jag spelat basket har jag kunnat hantera den, men nu går det inte.

Hur gör ni andra som har astma med medicinering, tar ni nått dagligen eller innan ni ska ut och springa och hur lång tid innan såfall?
Just nu använder jag Ventoline diskus som jag tar innan jag ska spring plus har alltid med mig den ut i spåret så att jag kan ta igen.

Tacksam för svar!
Irene
1968 • Åstorp
#2
20 juli 2015 kl 18:50
1 Gilla
Har regelbunden medicinering oavsett träning eller ej. Symbicort 2ggr/dag. Bricanyl ca 2ggr/dag, alltid innan löpning. Loratadin mot allergi varje dag och cortisonspray för näsan 1ggr/dag.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#3
20 juli 2015 kl 22:32
1 Gilla
Jag har också astma , men inte längre så mycket "ansträngningsastma", men använder i så fall Bricanyl. Nu får jag mest astma om jag kommer i kontakt med pälsdjur eller damm. Astma kan ju bero på så många olika saker från individ till individ, men själv har min astma blivit mycket bättre sedan jag började springa och få upp flåset.

Jag skulle föreslå att du tar kontakt med din läkare och förklarar problemet, kanske de kan komma upp med bra lösningar, det finns ju trots allt stora idrottsmän som haft astma hela karriären , Torgny Mogren och Marit Björgen t.ex., så jag tycker det borde finnas en lösning för dig också. Hoppas det löser sig.
1962 • Laholm
#4
20 juli 2015 kl 22:47
1 Gilla
Har också haft astma när jag var yngre. Minns att jag hade Bill Koch som förebild. Längdskidåkare av yppersta världsklass med svår astma. Minns att han åkte med halsduk när det var kallt. Håller med #3 att du med en bra läkares hjälp bör ha goda möjligheter att hantera din astma. Lycka till!
1985 • Tyresö
#5
20 juli 2015 kl 22:51
1 Gilla
Din astma låter inte behandlad, gå till läkare/astmaläkare och gör en utredning. Med daglig medicinering tror jag du kan bli av med mycket problem.
Att det är värre när du är ute och springer tyder väl också på att du har någon sorts allergi som förvärrar astman..

Jag tar symbicort 2 ggr/dag samt aerius mot pollen på sommaren samt nässprej (som jag ej minns namnet på)

Allt detta hjälper mig att i princip inte ha några som helst problem.

Monica Nilsson
1967 • Åkersberga
#6
21 juli 2015 kl 10:03
2 Gilla
Instämmer i ovan, kanske är din astma inte riktigt behandlad. Jag tar symbicort två gånger om dagen och numera behöver jag ytterst sällan använda "akutmedicin". Kan träna i princip symptomfri. Viktigt för mig är att inte slarva med medicineringen. Då märker jag skillnad direkt.

Har också märkt att det är viktigt att värma upp. Det kan ta flera kilometer innan min andning känns optimal. Jag försöker alltid ta det lugnt i början vid långpass och värma upp länge inför intervaller och tävlingar när det är kortare sträckor.
1970 • Lidköping
#7
21 juli 2015 kl 10:11
1 Gilla
Jag använder Pulmicort varje dag och Bricanyl innan jag springer.
Säger som Monica, jag behöver värma upp i lugn takt. Startar jag för snabbt, blir det jobbigt med andningen.
Jag fick bra hjälp när jag var hos en astmasjuksköterska för några år sedan. Nu märker jag att ju bättre tränad jag är, ju färre problem har jag med min astma.
1971 • Nykvarn
#8
21 juli 2015 kl 10:30
1 Gilla
Som många andra redan varit inne på verkar din astma inte (optimalt) behandlad. Ventoline innehåller salbutamol som är en luftrörsvidgare precis som Bricanyl som omnämns i tråden att använda vid behov.

Den viktiga underhållande behandlingen som dämpar inflammationen i luftvägarna verkar du inte ha, läkemedel som Symbicort, Pulmicort m fl (det finns flera) innehåller mer långverkande kortison som dämpar inflammation och minskar behovet av vid-behovs-medicinering.

Ta kontakt med din läkare för att diskutera din behandling!
Leif Rubensson
1965 • Kalmar
#9
21 juli 2015 kl 20:41
1 Gilla
För mig är juli och början på augusti den värsta tiden på året för löpning. Personligen mår jag dåligt av att det är så mycket gräspollen i luften. Trots att jag tar maximalt av det batteri mediciner som jag har utskrivet så ligger ändå astman kvar som en visserligen svag men ändå påtaglig broms. En liten bit in på hösten lättar det. Kontinuitet i löpningen under den för mig lättare delen av året gör det lättare för mig att träna när den jobbiga säsongen inleds. Nu vet jag ju inte vad det är som triggar igång din astma kanske är din problembild en helt annan. Jag tycker att det är positivt att du försöker träna och hoppas att det i förlängningen kan hjälpa dig att hantera din astma bättre. Ta upp problematiken med din läkare och ett stort lycka till.
1963 • hunnebostrand
#10
21 juli 2015 kl 22:59
1 Gilla
Själv astmatiker sen 15 års åldern men lider av svår allergi mot framför allt pälsdjur. Själva astman klarar jag mig med 1 dos beclomet varje kväll (kortisonmed) sen tar jag alltid ventoline före varje träningspass, och har aldrig problem vid löpningen. Men har för säkerhets skull alltid med ventoline ifall det skulle bli andningsproblem under passet. Mot allergin har jag en tablett (kan ej namnet) som jag tar halva våren o sommaren
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#11
22 juli 2015 kl 11:59
1 Gilla
Man behöver ofta lång uppvärmning när man springer med astma. Jag behöver alltid 2-3 km innan jag kan ösa på. Sen är det viktigt att se över att din astma inte är underbehandlad. Att du får så svåra symtom tyder på att du behöver regelbunden medicinering. Jag kör med symbicort morgon och kväll och innan träning. Glömmer jag att ta min medicin känner jag av det i form av pipande andning när jag springer. Nu är jag väl knäpp men jag brukar köra på ändå, fast helt smart är det väl inte. Måste väl helt enkelt bli bättre på att komma i håg medicinen.
Walker67
1947 • Växjö
#12
23 juli 2015 kl 00:16
Gilla
Jag har sensorisk hyperreaktivitet och reagerar på framför allt kemiska ämnen, cigarrrök och hydroperoxid (ett ämne som tillsammans med syre bildas av doftämnen i tex parfymer, roll on etc) med andningssvårigheter som följd. Tyvärr har jag inte hittat någon medicin som hjälper, men symptomen lindras/försvinner vid fysisk träning, vilket varit min räddning
många gånger.
Nu har jag varit besvärsfri ganska länge, men i kväll satte eländet igång av ett nytt ämne, som jag aldrig råkat ut för och inte visste att jag reagerade på. Det var en odlare på mitt kolonilottsområdet som skvätte ut snigelbekämpningsmedlet järnfosfat, tydligen inte bra för människor heller.
En fråga; Är det någon mer här på forumet som har SHR och har tips på någon medicinering - det jag testat var Alromir inhalator - men det hjälpte inte.
Henrik Weinestedt
1981 • Bergshamra
#13
23 juli 2015 kl 09:55
1 Gilla
Jag använder också symbicort, och som så många andra här är jag också pollenallergiker så jag tar desloratadin. Som många andra säger så tycker jag också att uppvärmningen ofta är avgörande för om jag känner något av astman - tar jag ett par kilometer i riktigt långsamt tempo, så brukar det gå mycket bättre.
1962 • Falun
#14
23 juli 2015 kl 21:24
1 Gilla
Håller med dom som redan rått dig att kontakta läkare och få en aktuell utredning så att du får rätt behandling. Det händer ju en del på 15 år. Själv har jag en astma som är ganska svår men med rätt mediciner och lugn uppvärmning (som tar längre tid med astma) så kan jag springa allt från några km till ultralopp.
1994 • eskilstuna
#15
7 augusti 2015 kl 14:31
Gilla
Tack så jättemycket för alla svaren!
Har för mig att jag tog pulmicort morgon och kväll när jag var mindre så ska kontakta min läkare och se om jag kan få det utskrivet igen så kanske det kan gå bättre sen. Och en ordentlig undersökning kan nog vara bra med.
Har ju även väldigt svårt gräsallergi, men den tar jag två mediciner om dan för men kan vara så att det är den som ställer till det nu på sommaren.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.