Löpning Tävlingar & Motionslopp 14 inlägg 8344 visningar

Vätskebälte på lopp?

1981 • Skövde
#1
26 april 2015 - 22:20
Gilla
Sprang mitt första lilla motionslopp igår o kikade runt lite, ingen hade ens nån liten väska på sig. Finns det nått skrivet/oskrivet förbud mot att ha vätskebälte eller väska på lopp eller är det bara att de flesta inte har något behov av det?
Skulle ni tycka det såg konstigt ut om nån hade det på vanliga motionslopp typ 5 och 10km?

Är diabetiker och har alltid dextropur i vatten med ut på träning plus blodsockermätare i midjeväska. Känns inte riktigt tryggt att springa utan det. :(
Fler diabetiker här? Hur gör ni?

Oldboy
1952 • Danderyd
#2
26 april 2015 kl 23:24
Gilla
Det är helt OK att ha med sig vätskebälte eller midjebälte på lopp men det finns inte mycket anledning för de flesta på lopp upp till milen eller lite mer. Men eftersom du har anledning tycker jag du ska ha det.
På längre motionslopp är det rätt vanligt, även med vätskerygga.
1978 • Norrtälje
#3
27 april 2015 kl 10:52
Gilla
Håller med Oldboy, allt under 10km känns som att man kan klara sig utan vätska om det inte är extremt varmt. Har man som du diabetes så är det ju självklart du som bestämmer, men personligen så försöker jag att klara mig utan av den anledningen att jag tycker att det är obekvämt att springa med vätskebälte.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#4
27 april 2015 kl 11:03
Gilla
Precis som grabbarna här säger är det ovanligt på så pass korta lopp. Men ingen regel att man inte får har det.
Annars är jag ett fan av att ha vätskebälte på mig. Sprang Lidingöloppet med bälte för att kunna fylla på när jag själv ville utan att behöva fokusera jättemycket på vätskestationerna.
Även Halv-mara distanser gillar jag att ha vätskebälte.
Men om man, som du, har speciella behov så är det ju självklart att du kan/ska ha eget bälte på dig. Även på kortare lopp.

Jag gillar verkligen mitt bälte från Perfekta. http://www.loplabbet.se/store/tillbehor/ovrigt/vatskebalten/perfekta-5-flaskors-balte-m-ficka-o-reflex.html
Där man kan plocka på sig så många flaskor som man behöver, utefter hur långt loppet är.
För ett millopp för dig kanske det räcker med 1 eller kanske 2 flaskor?
(Varje flaska fyller 16 cl).
Fram på magen på bältet har du dessutom en bra liten väska där du kan lägga ner din blodsockermätare om du vill ha den med dig. (Vet iof inte hur stor en blodsockerätare är men...)
Mr. B
1963 • Hemma
#5
27 april 2015 kl 12:38
Gilla
Det var länge sedan jag brydde mig om hur jag ser ut på ett lopp.

Vad man behöver för att genomföra loppet, det plockar man med sig (om det inte är mot reglerna eller förstör för medtävlarna). Just vätska brukar vara kul att jämföra - alla har med sig olika.

Det är befriande att springa med så lätt packning som möjligt, men det man behöver bär man med sig.
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#6
27 april 2015 kl 18:29
Gilla
Jag har alltid en liten midjeväska där jag har telefon, bilnyckel och beroende på om jag har några fickor, gel. Har sprungit någon mara med vätskerygga, mest för att testa om jag skulle spara någon tid på att springa förbi vätskekontrollerna. På halvmaror och maror är det ganska vanligt med vätskebälten tycker jag. Gissar att många vill köra sig egen, utprovade sportdryck om man har känslig mage. Det viktigaste är ju att man känner sig trygg och eliminerar onödiga störmoment så man kan fokusera på löpningen. Självklart ska du ta med det du behöver.
1989 • Bandhagen
#7
27 april 2015 kl 21:04
Gilla
Jag sprang min första halvmara i helgen och såg en del som hade ryggsäck eller vätskebälte. Självklart ska du köra som du känner även på kortare lopp!
1981 • Skövde
#8
28 april 2015 kl 07:02
Gilla
Tack, låter bra det ni säger :D Fattar ju att det är onödigt för de flesta på korta lopp iaf.. Ser det liksom inte ens som packning.. är så van att aldrig kunna gå nånstans.. ever.. utan att ha med väska.
1982 • Linköping
#9
28 maj 2015 kl 21:21
1 Gilla
Tjena Lina

Jag är diabetiker och sprang mitt första lopp med ett vätskebälte i helgen(Gbg-varvet). Jag använde en sockerlag som genererade en spya halvvägs in i loppet men blodsockret höll sig iaf ok hela varvet :)

Upp till milen behöver jag inte ha kolhydrater med mig. Börjar jag springa kring 10-14 mmol/l så brukar jag landa kring 3 efter 12-13km.

Kör på vätskebälte tycker jag. Det är mindre pinsamt med vätskebälte än med lågt blodsocker.
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#10
29 maj 2015 kl 13:52
Gilla
Hade vätskebälte på 10km-lopp de första typ 2-3 gångerna jag sprang. Nu känner jag inget behov av att dricka under loppen längre. Skulle jag bli törstig så brukar det finnas någon vätskekontroll längs vägen. En lite midjeväska har jag alltid med mig när jag springer, både träning och lopp.

Nej, någon oskriven eller skriven regel finns det inte. Sen tror jag inte att andra bryr sig det minsta om du har väska/vätska med sig.

1985 • Pussen
#11
29 maj 2015 kl 22:49
Gilla
Jag är också typ1 diabetiker sedan 25 år tillbaka och kör med Flipbelt när jag springer kortare rundor. Främst för att få med mätare och druvsocker. På längre rundor blir det vätskebälte fyllt med sportdryck.

För egen del kör jag enbart med egen sportdryck. Ligger på någonstans runt 95-100gr/timme vid strax under 6-fart för att hålla blodsockret stabilt. Har testat mig fram till vart min balanserade nivå ligger. Sist blev det 200gr sportdryck i 6dl vatten under 20km löpning. Startade på 6,5mmol och gick i mål på 6,4mmol då. Din nivå får du givetvis testa fram.

Lite och ofta är absolut viktigast. Jag kör en klunk var 10e minut från start och dricker hela vägen. Börjar det sjunka blir det ju tyngre direkt.

Tipsen förr för oss diabetiker var ju att starta med ett förhöjt blodsocker. Men ju närmare ditt normalvärde du kan hålla under loppet desto bättre.

Och vad andra bryr sig om ditt vätskebälte är fullständigt irrelevant. :)
Tor
1975 • Göteborg
#12
30 maj 2015 kl 13:01
Gilla
Om man springer med vätskebälte på lopp så är det väldigt viktigt att flaskorna sitter fast. Trampat man på en tappad flaska är det lätt att trampa snett.
Åsa
1978 • Tyresö
#13
30 maj 2015 kl 13:36
Gilla
Skälet till att de flesta inte har vätskebälte på lopp upp till 10 km är att det för en frisk person tränad för distansen under svenska förhållanden inte behövs någon vätskepåfyllning. Men man behöver ju inte göra som de flesta andra, man gör som man själv vill och det som känns bäst.

Det finns ju tusen skäl till att ändå bära med sig vätska. Man kanske har någon sorts sjukdom eller tillstånd som kräver det (t ex diatebetes), eller så är det kort och gott så att det känns bättre och är något man är van vid. Då gör man så.

Själv springer jag oftast med kompressionsstrumpor. Trots att det inte finns någon bevisad effekt på själva pestationen om man har dem medan man springer, så gillar jag kort och gott själva känslan. Så därför har jag dem. Punkt.
1956 • PARTILLE
#14
30 maj 2015 kl 14:20
Gilla
Lina. Om Du vill ha vätskebälte med Dig på ett lopp, så ta Du med Dig det. Vad andra tycker är totalt ointressant. Däremot stämmer jag in i kören att på lopp 10 km eller under är det overkill, men kanske inte för Dig. Jag har sett en som sprang med vätskebälte på ett ultralopp som gick på en 400 m bana där det fanns vätska och energi vid varje varvning, dvs var 400:e meter. Så det kan vara svårslaget. :-) Själv är jag allergisk mot väskebälten och föredrar en liten vätskerygga som jag tycker är mycket smidigare.
Vid lopp där vätskekontrollerna ligger var 5 km kan det vara motiverat men vissa längre lopp som Göteborgsvarvet har exempelvis 10 vätskekontroller - princip varannan kilometer. Så kör på vad Du känner för. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.